Herise, keşkek veya dövme ismi ile bilinen tarihi çok eskilere dayanan bir yemektir. Zamanla değişikliğe uğramamış nadir yemeklerimizden biri olan herise kendine özgü et ve dövmeden oluşan dövülerek yapılan bir yemektir. Üzeri bol tereyağlı lezzet dolu heriseyi farklı isimlerde Anadolu 'da, Selçuklu Beyliği'nde, Osmanlı Türk mutfağı'nda, Mevlana'da, Kazan Türk yemek kitaplarında yer almaktadır.
Kuzu eti veya tavuk eti ile yapılabilen, sevilen ve özü değişmemiş herise yemeğinin tarifi, kayınvalidemden.
MALZEMELER- 1 adet tüm tavuk veya 4-5 adet tavuk but 1 adet tavuk göğüs
- 1 adet iri soğan
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı tane karabiber
- 3 su bardağı aşurelik buğday
- 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
- Tereyağ (üzerine istediğiniz kadar kullanın, bol kullanmanız gerekiyor)
- Tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
YAPILIŞI
- Tavuğu tuz ile iyice ovun bol suda yıkayın.
- 2 yemek kaşığı tereyağ ile ocakta soteleyin, suyunu salsın çeksin.
- Üzerine yeşil biber, kırmızı biber, biber salçası boyuna 4'e kesilmiş soğan, karabiber, tuz ve yeterince su ekleyin 1-2 taşım kaynasın. Tavukların derilerini alın.
- Üzerine dövmeyi ekleyin. Kaynamaya bırakın. Arada karıştırarak pişme durumuna göre sıcak su ekleyerek tavuk etleri ve dövmeler pişinceye kadar ocakta tutun. Sebzeler erimiş etler kemiklerinden ayrılmış olup yemek lapa gibi olmalıdır.
- Tavuk etlerinin kemiklerini içinden alın.
- Büyük bir tahta kaşık ile yemeği dövün. Aslında herise dövmek için baş kısmı iri olan kaşıktan bulundurulursa rahat dövülür.
- Heriseyi sıcak halde servis tabağına yerleştirin. Aralarına tereyağ girmesi için üzerinde kaşık ile çukurlar oluşturun.
- Bol tereyağında acı kırmızı pul biber yakın, üzerine dökün.
- Üzerine biraz toz karabiber serpin ve bekletmeden servis yapın.
Nefisss eline sağlık canım:)
YanıtlaSilÇok severim ellerinize sağlık sunum ve görüntü muazzam.Bende sizi blogma davet ediyorum sevgiler.:))
YanıtlaSilYemeyeli o kadar uzun zaman oldu ki. Çocukken köye düğüne gittiğimizde koca kazanlarla yaparlardı ve ilginç kepçelerle karıştırılardı. Elinize sağlık...
YanıtlaSilÇok merak ettim tadını.İştah açıcı bir görüntüsü var. Kayınvalidenin tarifine seninde elcağızlarına sağlık
YanıtlaSilHayırlı cumalar olsun
cok lettetli piril hanim ellerinize saglik
YanıtlaSilofff.çok severim çok.ellerine sağlık canım.sevgiler.
YanıtlaSilofff.çok severim çok.ellerine sağlık canım.sevgiler.
YanıtlaSilÇok severim aile toplantılarımızda sık sık yaparım.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilbunu severiz,görüntüsü süper olmuş canım,ellerine sağılık.
YanıtlaSilbizim yörede de çok yapılır..
YanıtlaSilemeklerinize sağlık.
sevgiler..
Keşkek yemeğini ne gördüm ne de yedim. Sizin tarifi uygulamak isterim. Ancak, tavuğun derileri ayıklanmadı...merak ettim.
YanıtlaSilEllerinize sağlık :)
Canım ben bunun yerine bir önceki pastadan bir dilim daha alabilirmiyim:)) Ellerine sağlık..
YanıtlaSilElifle hayata dair,
YanıtlaSilhatice avcı,
satush,
Yaseminin Mutfağından,
mutfagabuyrun,
Mehtap Kaya ,
MAZES ,
**kalpkurabiye**deniz**,
RABİA SERTELİ ,
Ziyaretlerinize ve güzel görüşlerinize teşekkür ederim.
Rabiacım,tavukların dderilerini 5-10 dk. kaynadıktan sonra içinden alabilirsin. Herisede tavuk derisi olmaz. hatırlattığın için teşekkürler, hemen eklememi yaptım:))
çok severim pırıl hanımcım ellerinize sağlık sevgiler:)
YanıtlaSilPırıl'cım ziyaretin beni çok mutlu etti.Keşkek tek kelimeyle enfes ellerine sağlık,sevgiler...
YanıtlaSilEllerinize sağlık, çok nefis olmuş. Çocukluğumda annem yapardı ama ben hiç yapmadım ve yemedim. Umarım en kısa zamanda deneyebilirim.
YanıtlaSilSevgiler.
Bu tarifin kuzu etlisi nasıl oluyor kemikli et alıp önce haşlıyormuyuz. Onunda tarifini verirmisiniz. Eşim bu yemeği çok seviyor da.
YanıtlaSilSevgiler
Bir değişiği Bodrumda yapılıyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSil