Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24 Eylül 2012 Pazartesi

PRATİK ZEYTİNYAĞLI PATLICAN DOLMA




Adana'nın mini mini patlıcanlarını Zeytinyağlı Dolma olarak pişirdim. Benim büyüklerim zeytinyağlı dolmanın içini pişirmeden yaptıkları için işiniz yarıya iniyor. Patlıcanları oyun, içini hazırlayın ve doldurun; o kadar. Piştikten sonra dolmaların içi tane tane ve yumuşacık oluyor.
İşin sırrı tarifimde saklı.


Patlıcanların aralarına renk ve güzel bir koku vermesi için kırmızı ve yeşil biberler ekledim. 

MALZEMELER
  • 700 gr. dolmalık Adana Patlıcanı
  • 4 adet küçük kırmızı biber
  • 4 adet küçük dolmalık biber
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 su bardağı patlıcan içi
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2/3 su bardağı zeytinyağ
  • 1/2 su bardağı doğranmış maydanoz
  • 1/2 su bardağı doğranmış nane
  • 1/2 limon suyu
  • 2 orta boy domates
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı yeni bahar
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Biberlerin baş kısımlarını kesin ve iç kısımlarının çekirdeklerini çıkartın.
  2. Patlıcanları oyacak yardımı ile içlerini oyun. Yıkayın ve bir miktar tuzlu suda acısının çıkması için 15-20 dk.  bekletin. İyice yıkayıp süzgeçte bekletin.
  3. Patlıcan içinin beyaz ve çekirdeksiz kısımlarının 1 bardak kadarını  küçük doğrayıp biraz tuzlayın. 15 dk. sonra iyice yıkayıp suyunun kalmaması için elinizle sıkın ve bir kenarda bekletin.
  4. Soğanları, domateslerin 1,5 tanesini, maydanoz ve naneyi küçük küçük doğrayın.
  5. Kuş üzümünü yıkayıp suya ıslayın.
  6. Dolmalık fıstığı 1 kaşık zeytinyağ ile küçük bir tavada rengi pembeleşinceye kadar soteleyin.
  7. İçi hazırlamak için, genişce bir kapta soğanları, patlıcan içlerini, baharatları, şekeri ve tuzu elinizle soğanları biraz ezerek iyice karıştırın.
  8. Domatesleri ekleyin, karıştırın.
  9. Fıstık, kuş üzümü, pirinçleri, limon suyu ve zeytinyağını ekleyin. Zevkinize göre tuzunu, şekerini, baharatları arttırıp eksiltebilirsiniz.
  10. Önceden hazırladığınız patlıcan ve biberlerin içlerini 1 cm. eksik doldurun. 
  11. Kalan yarım domatesi küp doğrayın. Patlıcan ve biberlerin içinin çıkmaması için üzerine kapak gibi yerleştirin. 
  12. Dolmaları bir tencereye dik şekilde yerleştirin. Üzerine 1 tatlı kaşığı toz şeker ekeleyin.
  13. İçi doldurduktan sonra sosu kaldıysa dolmaların üzerine dökün.
  14. 1 su bardağı sıcak su döküp orta ateşte kaynamaya birakın.
  15. Dolmalar suyunu verdikten ve biraz kaynadıktan sonra yarım bardak daha sıcak su ekleyip kısık ateşte  pişirin.
  16. Dolmalar piştikten sonra tenceresinde soğumaya bırakın.
  17. İyice soğuduktan sonra servis tabağına alın. Tencede biriken yağını üzerine dökün.
  18. Buzdolabında tutun. 
  19. İsteğinize göre buzdolabından alıp soğuk, veya oda sıcaklığında ılık, olarak servis yapın.

**Et köftesinin yanına çok yakışan bir zeytinyağlıdır.
***Buzdolabında 5 gün tazeliğini korur.








4 yorum:

  1. Bende çiğden seviyorum. Adana patlıcanı tamamda büyük marketlerde dolmalık patlıcan diye satıyorlar son zamanlarda hepsi aynı boy, aynı şekil, aynı gramda. Neler katıyorlarda böyle oluyor acaba? Sizin ellerinize sağlık, çok güzel gözüküyorlar.

    YanıtlaSil
  2. Arkadaşım ellerinize sağlık,dizi dizi minicikler ne güzel...bayıldım..

    YanıtlaSil
  3. patlıcan dolmasının içini bende pişirmem,pişirince çok yumuşuyor patlıcan pişene kadar.ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  4. Patlıcan dolmayada bayılırım çok güzel görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...