Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Mart 2013 Cuma

HERİSE - KEŞKEK - DÖVME

Herise, keşkek veya dövme ismi ile bilinen tarihi çok eskilere dayanan bir yemektir. Zamanla değişikliğe uğramamış nadir yemeklerimizden biri olan herise kendine özgü et ve dövmeden oluşan dövülerek yapılan bir yemektir. Üzeri bol tereyağlı lezzet dolu heriseyi farklı isimlerde Anadolu 'da, Selçuklu Beyliği'nde, Osmanlı Türk mutfağı'nda,  Mevlana'da, Kazan Türk yemek kitaplarında yer almaktadır. 

Kuzu eti veya tavuk eti ile yapılabilen, sevilen ve özü değişmemiş herise yemeğinin tarifi, kayınvalidemden. 

MALZEMELER
  • 1 adet tüm tavuk veya 4-5 adet tavuk but 1 adet tavuk göğüs
  • 1 adet iri soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  • 3 su bardağı aşurelik buğday
  • 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tereyağ (üzerine istediğiniz kadar kullanın, bol kullanmanız gerekiyor)
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

YAPILIŞI
  1. Tavuğu tuz ile iyice ovun bol suda yıkayın.
  2. 2 yemek kaşığı tereyağ ile ocakta soteleyin, suyunu salsın çeksin.
  3. Üzerine yeşil biber, kırmızı biber, biber salçası boyuna 4'e kesilmiş soğan, karabiber, tuz ve yeterince su ekleyin 1-2 taşım kaynasın. Tavukların derilerini alın.
  4. Üzerine dövmeyi ekleyin. Kaynamaya bırakın. Arada karıştırarak pişme durumuna göre sıcak su ekleyerek tavuk etleri ve dövmeler pişinceye kadar ocakta tutun. Sebzeler erimiş etler kemiklerinden ayrılmış olup yemek lapa gibi olmalıdır.
  5. Tavuk etlerinin kemiklerini içinden alın.
  6. Büyük bir tahta kaşık ile yemeği dövün. Aslında herise dövmek için baş kısmı iri olan kaşıktan bulundurulursa rahat dövülür. 
  7. Heriseyi sıcak halde servis tabağına yerleştirin. Aralarına tereyağ girmesi için üzerinde kaşık ile çukurlar oluşturun.
  8. Bol tereyağında acı kırmızı pul biber yakın, üzerine dökün. 
  9. Üzerine biraz toz karabiber serpin ve bekletmeden servis yapın.






18 yorum:

  1. Nefisss eline sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  2. Çok severim ellerinize sağlık sunum ve görüntü muazzam.Bende sizi blogma davet ediyorum sevgiler.:))

    YanıtlaSil
  3. Yemeyeli o kadar uzun zaman oldu ki. Çocukken köye düğüne gittiğimizde koca kazanlarla yaparlardı ve ilginç kepçelerle karıştırılardı. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Çok merak ettim tadını.İştah açıcı bir görüntüsü var. Kayınvalidenin tarifine seninde elcağızlarına sağlık
    Hayırlı cumalar olsun

    YanıtlaSil
  5. cok lettetli piril hanim ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  6. offf.çok severim çok.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. offf.çok severim çok.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Çok severim aile toplantılarımızda sık sık yaparım.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. bunu severiz,görüntüsü süper olmuş canım,ellerine sağılık.

    YanıtlaSil
  10. bizim yörede de çok yapılır..
    emeklerinize sağlık.
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Keşkek yemeğini ne gördüm ne de yedim. Sizin tarifi uygulamak isterim. Ancak, tavuğun derileri ayıklanmadı...merak ettim.
    Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  12. Canım ben bunun yerine bir önceki pastadan bir dilim daha alabilirmiyim:)) Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  13. Elifle hayata dair,
    hatice avcı,
    satush,
    Yaseminin Mutfağından,
    mutfagabuyrun,
    Mehtap Kaya ,
    MAZES ,
    **kalpkurabiye**deniz**,
    RABİA SERTELİ ,
    Ziyaretlerinize ve güzel görüşlerinize teşekkür ederim.
    Rabiacım,tavukların dderilerini 5-10 dk. kaynadıktan sonra içinden alabilirsin. Herisede tavuk derisi olmaz. hatırlattığın için teşekkürler, hemen eklememi yaptım:))

    YanıtlaSil
  14. çok severim pırıl hanımcım ellerinize sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
  15. Pırıl'cım ziyaretin beni çok mutlu etti.Keşkek tek kelimeyle enfes ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Ellerinize sağlık, çok nefis olmuş. Çocukluğumda annem yapardı ama ben hiç yapmadım ve yemedim. Umarım en kısa zamanda deneyebilirim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Bu tarifin kuzu etlisi nasıl oluyor kemikli et alıp önce haşlıyormuyuz. Onunda tarifini verirmisiniz. Eşim bu yemeği çok seviyor da.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Bir değişiği Bodrumda yapılıyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...