Yerken kat kat
ağızda dağılan ve yumuşacık olan lezzetli bir poğaça. Tam kahvaltılık.
Fransız
mutfağının kruasanına benzer tatta.
Kat kat olması
sizi korkutmasın. Hamuru muntazam açıp açmamanız önemli değil; her türlü nefis
oluyor. Piştikten sonra buzlukta saklayabilir, gerekince misafirlerinize
sunabilirsiniz.
MALZEMELER
- 1 paket toz instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- ½ su bardağı su
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 adet yumurta (sarısı üzerine beyazı içine)
- 4 - 4,5 su bardağı un (yaklaşık)
- 75-100 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
İçi:
- 1 bardak rendelenmiş beyaz peynir
- 1/2 çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI
- Sütü ılıtın. İçine maya, toz şeker ve 1 kaşık un ekleyip karıştırın. Üzerini kapatıp mayalanıp köpüklenmesi için 10-15 dk. bekletin.
- Üzeri köpüklenip kabaran karışımı bir hamur kabına alın. İçine su, sıvıyağ, tuz ve yumurta akını ekleyin; karıştırdıktan sonra unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın.
- Hamurun üzerini kapatıp ılık bir yerde mayalanması için bekletin. Mayalı hamur yapma püf noktaları için Sodalı Mayalı Poğaça tarifine bakabilirsiniz.
- Mayalanan hamuru önce ikiye ayırın. Her birini 9 bezeye ayırın. Bir bezeyi tatlı tabağı büyülüğünde açın; üzerine 1-2 tatlı kaşığı kadar tereyağ sürün. Kalan her bezeye aynı işlemi uygulayıp üst üste yerleştirin. Elinizde tatlı tabağı büyüklüğünde açılmış arası tereyağlı 9 kat hamur olacaktır (En üste tereyağ sürmeyin).
- 9 kat olan hamuru yaklaşık 50 cm. büyüklüğünde açın. 16 eşit parçaya kesin. Kenarına peynirli veya istediğiniz bir iç yerleştirip sarın (İsterseniz daha büyük veya küçük yapabilirsiniz).
- Üzeri pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. 15-20 dk. tepside mayalanması için bekledikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüp 175 C’de ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
- Fırından aldıktan sonra biraz bekletip ılık servis yapın.
*Buradaki ölçüden 32 adet katmer poğaçanız olur.
Mayayı bu yöntemle hazırlamayı bilmiyordum. Bu poğaçayı deneyeceğim.
YanıtlaSilÇok güzel görünüyorlar.
PIRILCIM MİS OLMUŞ,MİŞ.ELLERİNE SAĞLIK KOMŞUM..:))
YanıtlaSilHarika görünüyor. Rejimde olmasam hemen yapar yerdimm. Ellerinize sağlık. Afiyet olsun..
YanıtlaSilPırılcım; bu poğaça yenmez, yanında yatılır :)) Ellerine sağlık, güzelliği her halinden belli :)
YanıtlaSilmutlaka deneyeceğim tarifi aldım :)
YanıtlaSilmuhteşem bişey , yaptım yedim denedim oldu eline koluna sağlık
YanıtlaSilçok güzel oluyor
YanıtlaSil