Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Ağustos 2014 Salı

KATMER POĞAÇA

Yerken kat kat ağızda dağılan ve yumuşacık olan lezzetli bir poğaça. Tam kahvaltılık.
Fransız mutfağının kruasanına benzer tatta.
Kat kat olması sizi korkutmasın. Hamuru muntazam açıp açmamanız önemli değil; her türlü nefis oluyor. Piştikten sonra buzlukta saklayabilir, gerekince misafirlerinize sunabilirsiniz.
Bir kez yaptıktan sonra bu poğaça alışkanlık yapıyor haberiniz ola...
 Hava sıcak olunca hamuru toparlamak biraz zor oldu ama bu lezzete değer doğrusu... 
MALZEMELER
  • 1 paket toz instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • ½ su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta (sarısı üzerine beyazı içine)
  • 4 - 4,5 su bardağı un (yaklaşık)
  • 75-100 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)

İçi:
  • 1 bardak rendelenmiş beyaz peynir
  • 1/2 çay kaşığı karabiber

YAPILIŞI
  1. Sütü ılıtın. İçine maya, toz şeker ve 1 kaşık un ekleyip karıştırın. Üzerini kapatıp mayalanıp köpüklenmesi için 10-15 dk. bekletin.
  2. Üzeri köpüklenip kabaran karışımı bir hamur kabına alın. İçine su, sıvıyağ, tuz ve yumurta akını ekleyin; karıştırdıktan sonra unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın.
  3. Hamurun üzerini kapatıp ılık bir yerde mayalanması için bekletin. Mayalı hamur yapma püf noktaları için Sodalı Mayalı Poğaça tarifine bakabilirsiniz.
  4. Mayalanan hamuru önce ikiye ayırın. Her birini 9 bezeye ayırın. Bir bezeyi tatlı tabağı büyülüğünde açın; üzerine 1-2 tatlı kaşığı kadar tereyağ sürün. Kalan her bezeye aynı işlemi uygulayıp üst üste yerleştirin. Elinizde tatlı tabağı büyüklüğünde açılmış arası tereyağlı 9 kat hamur olacaktır (En üste tereyağ sürmeyin).  
  5. 9 kat olan hamuru yaklaşık 50 cm. büyüklüğünde açın. 16 eşit parçaya kesin. Kenarına peynirli veya istediğiniz bir iç yerleştirip sarın (İsterseniz daha büyük veya küçük yapabilirsiniz).
  6. Üzeri pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. 15-20 dk. tepside mayalanması için bekledikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüp 175 C’de ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  7. Fırından aldıktan sonra biraz bekletip ılık servis yapın. 

*Buradaki ölçüden 32 adet katmer poğaçanız olur.









7 yorum:

  1. Mayayı bu yöntemle hazırlamayı bilmiyordum. Bu poğaçayı deneyeceğim.
    Çok güzel görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  2. PIRILCIM MİS OLMUŞ,MİŞ.ELLERİNE SAĞLIK KOMŞUM..:))

    YanıtlaSil
  3. Harika görünüyor. Rejimde olmasam hemen yapar yerdimm. Ellerinize sağlık. Afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  4. Pırılcım; bu poğaça yenmez, yanında yatılır :)) Ellerine sağlık, güzelliği her halinden belli :)

    YanıtlaSil
  5. mutlaka deneyeceğim tarifi aldım :)

    YanıtlaSil
  6. muhteşem bişey , yaptım yedim denedim oldu eline koluna sağlık

    YanıtlaSil
  7. çok güzel oluyor

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...