Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 Ocak 2013 Cuma

PROFİTEROL VE ŞU HAMURUNDAN YAPILANLAR

Profiterol, şu (choux) hamurundan yapılan içi kremalı, üzeri çikolatalı veya karamelli veya pudra şekerli toplardan oluşur. Hamurunun özelliğinden ve içinin kremalı oluşundan çoğu kişi tarafından sevilen ve istenen bir tatlıdır. Şu hamurundan sadece profiterol, ekler gibi tatlı pastalar değil, tuzlu puflar da yapılıyor. Hamur top şeklinde yapılırsa, içine tatlı krema, dondurma doldurulabilir. İstenirse hamur halka şeklinde yapabilir, ya da yaratıcılığınızı kullanırsanız profiterol kuğular da elde edebilirsiniz. Yıllardır kullandığım ve kesinlikle tutan profiterol tarifimi ayrıntılı veriyorum; deneyebilirsiniz.

 Üzeri çikolata soslu Profiterol
 Kuğu Profiterol
Halka Profiterol 
MALZEMELER
  • 1 su bardağı su
  • 125 gr. margarin veya tereyağ
  • 1 su bardağı un
  • 4 adet yumurta
  • 1 paket vanilya 
Kreması:
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 4-5 yemek kaşığı şeker
  • 4 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi veya 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt
Krema pişirmek yerine 2 paket  Krem Ole hazırlayıp kullanabilirsiniz. 

Üzeri İçin:
  • 1 paket Dr. Oetker çikolata sosu
veya
  • Pudra şekeri


YAPILIŞI
  1. 1 su bardağı suyu çelik bir tencerede kaynatın. Kısık ateşe alın.
  2. İçine margarini veya tereyağını atın. 
  3. Yağ su içinde eriyince 1 su bardağı unu içine eleyin.
  4. Ocakta karıştırarak unun karışmasını sağlayın. 2 dk. kadar karıştırın ve ocaktan alın. Arada hamuru karıştırarak soğutun ve kurumasını engelleyin.
  5. Yumurtaları mikser yardımı ile çırpın. Vanilyayı ekleyin.
  6. Pişen hamuru kaşık kaşık yumurtalara karıştırıp çırpın. 
  7. Yağlanmış fırın tepsisi veya pişirme kağıdı üzerine birer tatlı kaşığı hamurdan yuvarlaklar dizin. Eğer ekler yapacaksanız birer parmak uzunluğunda şekil vererek dizin.
  8. 175 C'de ısıtılmış fırında 10 dk. pişirin. Fırın ısısını 165 C'ye düşürerek iyice kuruyuncaya kadar fırında tutun. Pişirme sırasında fırın kapağını kesinlikle açmayın.
  9. Krema için, krem şanti ve sütü çırpın. Katılaşıp kabarınca buzdolabına alın.
  10. Diğer malzemeleri karıştırıp ocakta krema pişirin. Mikser ile çırpın.
  11. Kremaya dolaptaki krem şantiyi ekleyip çırpın. 
  12. Krema soğuyunca sıkma torbasına yerleştirin.
  13. Profiterollerin içine doluncaya kadar krema sıkın. İsterseniz üst üste, isterseniz tek olcak şekilde tabağa dizin.
  14. Üzeri için, çikolata sosunu paket üzerindeki tarife göre hazırlayın. Servisten önce profiterollerin üzerine sosu dökün veya yanında servis yapın.  

** Krema içine meyve kabukları veya çikolata parçacıkları ekleyebilir farklı lezzetler oluşturabilirsiniz.

*** Buradaki ölçü 30-32 adet top içindir.







11 yorum:

  1. Çok güzel anlatmışsınız, çok açıklayıcı olmuş.
    Bu hamurla iki defa çalıştım ikisinde de hamuru çok iyi soğuttuktan sonra yumurtaları eklemiş olsam da yumurta kokusu kaldı piştikten sonra. Denemeye çekiniyorum tekrar. Bir de sizin tarifinizdeki gibi yumurtaları önce çırpıp sonra hamuru kaşık kaşık eklemeyi deneyim. Teşekkürler bu güzel tarif için.

    YanıtlaSil
  2. ayyy bayıldım ben bunlara canım.harika olmuşlar.ördeklere ayrıca bayıldım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. hepsi şahane en çok halkaya bayıldım ama
    ellerine sağlık çok güzeller

    YanıtlaSil
  4. nefis olmuş nefis. ayrıca o kuğularada bayıldım..

    YanıtlaSil
  5. Oy oyy harika ve enerji deposuuu kış için dopingg ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  6. Şu hamuru ile tarifler yapmayı ben de çok seviyorum. Hepsi harika görünüyor, kuğular çok şirin olmuş, emeğinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. harika
    çok başarılı tarif
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Bayıldım , bayıldım, bayıldım. Şimdiye kadar nasıl farketmemişim bloğunuzu hemen izlemeye alıcam kaçıramamalıyım yeni yayınlarınızı.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. blogunuzu cok beyendim ellerinize saglik izlemeye aldim sizi

    YanıtlaSil
  10. Şu hamuru dr oetker hazir pakette olani tavsiye ederim cok pratik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Adsız, hazır karışımlar tartışmasız çok pratik.
      Burada elimden geldiği ve vaktim oldukça herşeyi kendim katkısız yapmaya çalışıyorum.
      Tavsiyene teşekkürler.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...