Profiterol, şu (choux) hamurundan yapılan içi kremalı, üzeri çikolatalı veya karamelli veya pudra şekerli toplardan oluşur. Hamurunun özelliğinden ve içinin kremalı oluşundan çoğu kişi tarafından sevilen ve istenen bir tatlıdır. Şu hamurundan sadece profiterol, ekler gibi tatlı pastalar değil, tuzlu puflar da yapılıyor. Hamur top şeklinde yapılırsa, içine tatlı krema, dondurma doldurulabilir. İstenirse hamur halka şeklinde yapabilir, ya da yaratıcılığınızı kullanırsanız profiterol kuğular da elde edebilirsiniz. Yıllardır kullandığım ve kesinlikle tutan profiterol tarifimi ayrıntılı veriyorum; deneyebilirsiniz.
Üzeri çikolata soslu Profiterol
Kuğu Profiterol
MALZEMELER
- 1 su bardağı su
- 125 gr. margarin veya tereyağ
- 1 su bardağı un
- 4 adet yumurta
- 1 paket vanilya
Kreması:
- 4 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 4-5 yemek kaşığı şeker
- 4 su bardağı süt
- 2 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi veya 1 paket vanilya
- 1 paket krem şanti
- 1 çay bardağı soğuk süt
Krema pişirmek yerine 2 paket Krem Ole hazırlayıp kullanabilirsiniz.
Üzeri İçin:
- 1 paket Dr. Oetker çikolata sosu
- Pudra şekeri
YAPILIŞI
- 1 su bardağı suyu çelik bir tencerede kaynatın. Kısık ateşe alın.
- İçine margarini veya tereyağını atın.
- Yağ su içinde eriyince 1 su bardağı unu içine eleyin.
- Ocakta karıştırarak unun karışmasını sağlayın. 2 dk. kadar karıştırın ve ocaktan alın. Arada hamuru karıştırarak soğutun ve kurumasını engelleyin.
- Yumurtaları mikser yardımı ile çırpın. Vanilyayı ekleyin.
- Pişen hamuru kaşık kaşık yumurtalara karıştırıp çırpın.
- Yağlanmış fırın tepsisi veya pişirme kağıdı üzerine birer tatlı kaşığı hamurdan yuvarlaklar dizin. Eğer ekler yapacaksanız birer parmak uzunluğunda şekil vererek dizin.
- 175 C'de ısıtılmış fırında 10 dk. pişirin. Fırın ısısını 165 C'ye düşürerek iyice kuruyuncaya kadar fırında tutun. Pişirme sırasında fırın kapağını kesinlikle açmayın.
- Krema için, krem şanti ve sütü çırpın. Katılaşıp kabarınca buzdolabına alın.
- Diğer malzemeleri karıştırıp ocakta krema pişirin. Mikser ile çırpın.
- Kremaya dolaptaki krem şantiyi ekleyip çırpın.
- Krema soğuyunca sıkma torbasına yerleştirin.
- Profiterollerin içine doluncaya kadar krema sıkın. İsterseniz üst üste, isterseniz tek olcak şekilde tabağa dizin.
- Üzeri için, çikolata sosunu paket üzerindeki tarife göre hazırlayın. Servisten önce profiterollerin üzerine sosu dökün veya yanında servis yapın.
** Krema içine meyve kabukları veya çikolata parçacıkları ekleyebilir farklı lezzetler oluşturabilirsiniz.
*** Buradaki ölçü 30-32 adet top içindir.
Çok güzel anlatmışsınız, çok açıklayıcı olmuş.
YanıtlaSilBu hamurla iki defa çalıştım ikisinde de hamuru çok iyi soğuttuktan sonra yumurtaları eklemiş olsam da yumurta kokusu kaldı piştikten sonra. Denemeye çekiniyorum tekrar. Bir de sizin tarifinizdeki gibi yumurtaları önce çırpıp sonra hamuru kaşık kaşık eklemeyi deneyim. Teşekkürler bu güzel tarif için.
ayyy bayıldım ben bunlara canım.harika olmuşlar.ördeklere ayrıca bayıldım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilhepsi şahane en çok halkaya bayıldım ama
YanıtlaSilellerine sağlık çok güzeller
nefis olmuş nefis. ayrıca o kuğularada bayıldım..
YanıtlaSilOy oyy harika ve enerji deposuuu kış için dopingg ellerine sağlık canım
YanıtlaSilŞu hamuru ile tarifler yapmayı ben de çok seviyorum. Hepsi harika görünüyor, kuğular çok şirin olmuş, emeğinize sağlık.
YanıtlaSilSevgiler.
harika
YanıtlaSilçok başarılı tarif
ellerine sağlık
Bayıldım , bayıldım, bayıldım. Şimdiye kadar nasıl farketmemişim bloğunuzu hemen izlemeye alıcam kaçıramamalıyım yeni yayınlarınızı.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilblogunuzu cok beyendim ellerinize saglik izlemeye aldim sizi
YanıtlaSilŞu hamuru dr oetker hazir pakette olani tavsiye ederim cok pratik
YanıtlaSilSayın Adsız, hazır karışımlar tartışmasız çok pratik.
SilBurada elimden geldiği ve vaktim oldukça herşeyi kendim katkısız yapmaya çalışıyorum.
Tavsiyene teşekkürler.