Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 Ocak 2013 Çarşamba

GÖÇMEN BÖREĞİ

Balkanlardan gelen bir börek tarifi var sırada. Hamur açamam, oklava tutamam demeyin. Tatlı tabağı kadar açın bu börek için yeter. Önce küçük açıp ardından çekiştirerek kendi kendine incecik ve kocaman açılan bir börek bu. İlk gördüğümde gözlerime inanamadım; sonra elime aldım cidden açılıyormuş hayretler içinde kaldım. Çok keyifli, eğlenceli, korkmadan çektikçe inceliyor, açılıyor, açılıyor ve açılıyor. Artık el açması çeşit çeşit göçmen böreklerini yapmak çok kolay.


Böreğin yapılış aşamaları:








MALZEMELER
  • 1,5 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 21 yemek kaşığı dolusu un (kaşık dolu olmalı, gerekirse un eklemesi yapın)
  • 1 kaşık sirke

Ara Katları ve Üzeri İçin:
  • 1 çay bardağı tereyağ  
  • 1 çay bardağı zeytinyağ 

İçi İçin:
  • 3-4 bağ ıspanak
  • 1 adet soğan
  • 1-2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 150-200 gr. beyaz peynir

YAPILIŞI
  1. Bir miktar unu çukur kaba eleyin. Üzerine tuzu serpin ve karıştırıp ortasını çukurlaştırın.
  2. Suyu unun ortasına dökün ve elinizle undan azar azar alarak yumuşak ele yapışmayan bir hamur meydana getirin.
  3. Hamuru ceviz büyüklüğünde 21 bezeye ayırın. Hamurun üzerini kapatıp 15-20 dk. kadar dinlendirin. Yani bekletin.
  4. Her bir bezeyi un serperek 20-22 cm. çapında oklava veya merdane yardımı ile açın. Üzerine tereyağ-zeytinyağ karışımını sürün, bir başka hamuru üzerine yerleştirin. Tekrar tereyağ-zeytinyağ karışımını sürün. Böylece 7 kat hamuru üst üste yerleştirin. En üstteki hamura yağ sürmeyin. 
  5. Hazırladığınız 7 kat hamuru elinizle yavaş yavaş çekiştirerek olabildiğince büyültün. Arası yağlı olduğundan rahatlıkla açılacaktır.
  6. Açtığınız hamurun kenarlarına içi yerleştirin. 
  7. Hamuru ortadan ikiye kesin. 2 adet D şeklinde hamurunuz  olacaktır. İç olan kısımdan başlayarak ortaya doğru hamuru katlayın ve biraz uzatın. Yağlanmış fırın tepsisine hamuru yerleştirin.
  8. Kalan hamurlar bitinceye kadar aynı işlemi uygulayın.
  9. Hamurların üzerine fırça ile yağ sürün.
  10. 175 C'de böreğin üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 45-50 dk. pişirin.
  11. Böreği fırından aldıktan sonra biraz ılıdıktan sonra kesin ve servis tabağına alıp sunun. 

İçinin Yapılışı:
  1. Ispanakları temizleyin. İri doğrayın. Sıcak suda çok az bekletip alın. Süzgeçte bekletin. Ispanakların suyunu iyice sıkın. Ispanakların suyu kalmasın.
  2. Soğanları küçük küpler halinde doğrayıp yağda pembeleştirin.
  3. Üzerine kırmızı biberi ekleyin ardından ıspanakları ekleyip biraz kavurun, karabiber ekleyin ve ocaktan alın.
  4. Beyaz peyniri çatal ile ezin. Ispanaklara karıştırın. 
  5. Börek içinde kullanın.

*Burada ıspanak ve peynirli iç kullandım. İsterseniz kıymalı, sadece ıspanaklı veya sadece peynirli de yapabilirsiniz.

**Böreği kıtır seviyorsanız mutlaka tereyağ kullanın ve piştikten sonra böreğin üzerini örtmeyin. Açık bırakın. Yumuşak seviyorsanız, piştikten sonra böreğin üzerini kapatın; ayrıca tereyağ miktarını da azaltıp yerine sıvıyağ kullanabilirsiniz. 







17 yorum:

  1. Pırılcım ellerine sağlık,nefis bir börek olmuş..Çokta güzel anlatmışsın canı..sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Merhaba...görüntüye bayildim. Bu bosnaklarin meshur carsaf böregidir. Bir dahakine hamuruna 1 kasik sirke koyun. Daha da tel tel olacaktir. Ellerinize saglik, sevgiler

    zehra

    YanıtlaSil
  3. Anlatımınız cesaret verici. İlk fırsatta denemek istiyorum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Pırıl deneyeyim mi? Bak açamazsam hesap sorarım :)) Ellerine sağlık harika görünüyor. El açması börek gibisi yok bi de korkmasam! ;) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Çok lezzetli görünüyor. Çıtır çıtır. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Nurşencim, teşekkürler.
    Eya'cım Börek Boşnakların böreği olabilir. Zaten Bulgar göçmeni bir arkadaşımın tarifi bu. Ben herhalde eklemeyi unuttum, sirke tavsiyene teşekkürler, ekleme yaptım.
    Rabiacım yumuşak bir hamur yaparsan mutlaka yapabilirsin.
    Simgecim, korkacak birşey yok aslında. Ben de yıllarca açamam diye açma börekleri denemedim bile. Blog sayesinde devamlı deniyorum. Birinde olmazsa ikinci, üçüncüde olur. Yeterki miktarı az tut, kendini yormadan yap canım. Hadi kolay gelsin:))
    Denizcim, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. öyle güzel görünüyor kiii bayıldımmm. ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  8. harika bir börek ve yapım aşamasıda başarılı eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  9. off nefis bir börek olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Yapım aşamaları için de ayrıca teşekkürler.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  11. Yılllarca ben de bir tane deneme yapmıştım:))o da böyle hamuru g-hava da sallaya sallaya açıyorsun falan:))güzel olmuştu ama bir daha denemedim!!Bune denemek istiyorummmm...ellerne sağlıkkk

    YanıtlaSil
  12. Bende sizin bloğunuzu çok beğendim Ellerinize sağlık herşey nefis görünüyor.Bende artık sizi takip edeceğim.

    YanıtlaSil
  13. Ben de boşnak böreği olarak biliyordum ama adının hiç önemi yok görüntü harika :)

    YanıtlaSil
  14. Böreğiniz çok güzel görünüyor.Böreğinizi denemek istiyorum.Sadece peynirli olarak akşamdan yapıp sabah pişirsek olrumu acaba? Cevap verirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  15. Serifecim hoşgeldin
    Böreği aksam yapıp üzerini kurumamıasi için kapatıp ertesi gün kullanabilirsin. Tabii buzdolabında tutacaksın. İci peynirli ispanakli veya kıymalı olabilir. Kiymalisi daha kitir oluyor. Tercih senin, kolay gelsin. Yaptiktan sonra yorumlarını bekliyorum. Ellerine saglık , sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Cevabınız için teşekkür ederim.Böreği akşam yapıp sabah pişirdim.Peynirli maydanozlu içle yaptım.Çok güzel oldu misafirlerim milföy zannettiler.Tarif isteyenlere sitenizin adresini verdim.Kolay yapılabilen bir börek.Ayrıntılı anlatım için tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  17. Şerifecim, yazdıklarından çok becerikli olduğun belli oluyor. Böreği de tam kıvamında yapmışsın. Senin de ellerine sağlık. Ayrıca blogumun adresini verdiğin için teşekkür ederim, sevgilerimi yolluyorum.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...