Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

31 Ocak 2013 Perşembe

SELÂNİK TATLISI - SÜTLÜ BÖREK

Rumeli mutfağına ait bir tatlı. Altı un helvası, üzeri krem karamel tadında ve bu iki lezzet birleşimi tatlıyı oluşturuyor. Tarifin özü '' Tatlı-Pasta Öğretimi II '', Ekrem Muhittin Yeğen'e ait.  Ben bir kaç ekleme yaptım. Yemek davetleri ve çay sofraları için ideal olan Selȃnik Tatlısı'nı bir denedikten sonra eminim sofralarınızın klasiklerinden biri olacaktır.

Tatlıyı yeni yıla yakın davet yemeğim için yaptım.
MALZEMELER
  • 7,5 kahve fincanı un (375 gr.)
  • 3,5 kahve fincanı tereyağ (225 gr.)
  • 1 kahve fincanı pudra şekeri (60 gr.)

Muhallebisi:
  • 3 su bardağı süt (750 gr.)
  • 1 kahve fincanı nişasta (50 gr.)
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 fiske tuz
  • 4 adet orta boy yumurta

Şurubu:
  • 2 su bardağı toz şeker (500 gr.)
  • 1,5 su bardağı su (375 gr.)
  • 1-2 tatlı kaşığı limonsuyu

YAPILIŞI
  1. Muhallebi için, süt, nişasta, şeker ve tuzu devamlı karıştırarak pişirin. Arada karıştırarak soğumaya bırakın. 
  2. Un ve pudra şekerini karıştırın. Ortasını havuz gibi açın.
  3. Tereyağını eritin ve sıcak tereyağını unun ortasına iplik gibi akıtarak hepsini hamur yapın.
  4. Yağlanmış bir kalıba veya tepsiye hamuru eliniz ile bastırarak yerleştirin.
  5. 175 C'de ısıtılmış fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirin. 
  6. Hamurun üzeri pembeleşirken soğuyan muhallebiye vanilyayı ve 4 adet yumurtayı teker teker kırıp mikser ile karıştırarak muhallebiye yedirin. 
  7. Fırından aldığınız hamurun üzerine muhallebiyi düzgün şekilde yayın ve tekrar fırına sürün.
  8. Muhallebinin üzeri pembeleşinceye kadar fırında tutun. Fırının derecesini kapatın ve 10 dk. muhallebili hamuru içinde bırakın.
  9. Şurubu için, şeker ve suyu ocakta kıvama gelinceye kadar yaklaşık 10 dk. kaynatın. Limon suyunu da ekleyip 1-2 taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Şurubu ılımaya bırakın.
  10. Muhallebili hamuru fırından alınca ince bir bıçak ile kare veya baklava biçiminde kesin.
  11. Ilık şurubu üzerine dökün. 
  12. Şurubu çektikten sonra servis yapın.


Tarifimi Gelibolu/17MidedenKalbe, 79.Porselen Demlik Çay Etkinliğine yolluyorum.
http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/2013/01/79porselen-demlik-cay-saati-etkinligi.html






16 yorum:

  1. hemen tarifi aldımm çok güzel görünüyor :))

    YanıtlaSil
  2. Cok ilginc..daha önce yedim mi bilemiyorum….Kesinlikle hayir….Muhakkak deneyecegim…Berlinden sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar güzel ve değişik bir tarif. Mutlaka yapacağım, ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Blog sayesinde yıllar önce yaptıklarımı gün yüzüne çıkardım Hülyacım.
    Tavsiye ederim, çok lezzetli oluyor.

    YanıtlaSil
  5. Ne kadar guzel olmus. Hemen denemek istiyorum :) Ellerine saglik canim...

    YanıtlaSil
  6. bir Selanik Göçmeni olarak ellerine sağlık pırılcım çok güzel görünüyor:)

    YanıtlaSil
  7. nefis bisey olmus bencede denemesi gerekiyor. Ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  8. Pırılcım çok ilginç geldi tarif eminim tadı harika çünkü öyle görünüyor. Ellerine sağlık...Denemek şart :)

    YanıtlaSil
  9. Değişik bir tatlıymış, muhallebi ve şurubu bir arada hiç görmemiştim. Lezzetli bir tatlı olduğu görüntüsünden belli. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. değişik ,ilginç tatlı eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  11. Ne harika bir tarif bu böyle, ellerine sağlık.
    Ben Selanik tatlısı olarak galeta unu ile hazırlanan tatlıyı biliyordum.
    Bu tarif hiç ona benzemiyor, tek kelime ile müthiş görünüyor, mutlaka deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba canım,hoşgelmişsin..
    Çok teşekkürler güzel tarifin için tanıştığımıza memnun oldumm,bu güzel tarifin şimdi burda http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/2013/02/selanik-tatlisi-sutlu-borek.html yayında gene beklerim,selamlar :)

    YanıtlaSil
  13. tarifinizi denemiştim ve çok beğenerek yemiştik fotoğraflar sizinki gibi muntazam olmasa da şimdi linkle birlikte blogumda paylaşacağım izninizle ellerinize sağlık
    http://menekserengi.blogspot.com.tr/2014/10/selanik-tatlisi.html

    YanıtlaSil
  14. Öncelikle birbirinden güzel tarifleriniz için teşekkürler.. Bu tarif için ne kadar boyutta bir tepsi kullanmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Adsız mrb,
      Kullandığım pişirme tabağı 20 cm. x 30 cm. büyüklüğünde.
      Bu ölçülere yakın bir pişirme tabağı kullanabilirsiniz.
      Fotoğrafın altında yazan'' yeni yıla yakın davet yemeğim'' yazısına TIK larsanız orada tabağı görebilirsiniz.
      http://lezzetlisanatlar.blogspot.com/2012/12/yeni-yila-yakin-bir-aksam-yemegi.html

      Sil
  15. İlginize tesekkürler..en kısa zamanda deneyeceğim inşallah.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...