Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Ocak 2013 Pazar

KOLAY AÇMA BÖREK

Az yağlı kıtır, kıyır börekleri bütün aile çok severiz. Pazar günü kahvaltı için hazırladığım börekler çok sevildi; gün boyunca zevkle yendi.



MALZEMELER

Hamur İçin:
  • 1,5 çay bardağı su ve süt karışımı  (yarı yarıya)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ veya zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 yumurta
  • Tuz
  • 5,5 - 6 çay bardağı un 

Açmak İçin:
  • 1 çay bardağı nişasta

Araları ve Üzeri İçin:
  • 1/2 çay bardağı tereyağ
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ

İçi:
  • 650 gr. temizlenmiş ıspanak
  • 150 gr. beyaz peynir
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Kırmızı biber
  • Karabiber
  • Tuz
Burada ıspanak ve peyniri karıştırdım. İsterseniz sadece ıspanaklı, kıymalı veya peynirli olabilir.

YAPILIŞI
  1. Hamuru yapmak için un dışında kalan malzemeleri karıştırın. Unu da azar azar ekleyip yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru yoğurun ve 9 alt, 9 üst olacak şekilde toplam 18 bezeye ayırıp hamuru 20 dk. dinlenmeye bırakın.
  2. İçi için, soğanları küçük doğrayın ve sıvıyağda kavurun. Kırmızı biber atın. Üzerine yaprakları iri doğranmış ve sıcak suda az bekletilip suyu sıkılmış ıspanakları ekleyin. Ispanakları ocakta biraz çevirip karabiber, tuz ekleyip beyaz peynir ile karıştırın. Börek içinde kullanın. 
  3. Tereyağı eritin, zeytinyağ ile karıştırın.
  4. Her bir bezeyi oklava yardımı ile nişasta serperek yemek tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurun üzerini fırçayı 1 kez  tereyağ ve zeytinyağ karışımına batırıp az yağ ile yağlayın. 2. bezeyi de açın 1. nin üzerine yerleştirip üzerine yağ sürün. 9 kat bitinceye kadar bu işlemi tekrarlayın. Yalnız en üsteki hamurun üzerini yağlamayın.
  5. İkinci 9 bezeye de aynı işlemi uygulayın.
  6. Büyük dikdörtgen borcamı yağlayın. İlk 9 kat hamuru borcamın büyüklüğünde ve şeklinde açın, içine yerleştirin. 
  7. Üzerine içini (burada ıspanak ve peynirli) yayın. Üzerini kaşık ile düzeltin.
  8. İkinci 9 kat hamuru da borcamın büyüklüğünde ve şeklinde açıp ıspanaklı için üzerine yerleştirin. 
  9. Hamurun üzerine yağ sürün.
  10. Hamuru pişmeden kesin.
  11. 175 C'de ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. 







6 yorum:

  1. Son halleri bir harika!!! Yeme de yanında yat misali. Ellerinize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık, nefis görünüyor börekler.Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık, nefis görünüyor börekler.Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık canım harika görünüyor böreğin

    YanıtlaSil
  5. Muhteşem olmuş, kat kat ne güzel. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. hem el açması hemde ıspanaklı asla hayır demem ellerinize sağlık.Sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...