Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Haziran 2013 Pazartesi

SOSYETE MANTISI (GÜL MANTISI)

Sosyete olanlar çok akıllıymış ki, vakit almayan pratik yapılan gül böreğini mantıya çevirip sunmuşlar. Yeni evliyken ve çocuklarım küçükken çok sık yaptığım bu mantıyı ben kıyma yerine tavuk göğüs etini kullanarak yapıyorum. Sosyete mantısına tavuk eti çok yakışıyor, tadını hafifletiyor. Denedikten sonra bana hakvereceksiniz.







MALZEMELER
  • 2 adet yufka
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvıyağ
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
İçi:
  • 1 adet tavuk göğüs eti
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 2 kaşık tereyağ
  • 2-3 yemek kaşığı krema
  • 1 adet yeşil biber
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Tuz
Domates Sosu İçin:
  • 6 yemek kaşığı konserve domates veya 3 adet rendelenmiş domates
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağ veya sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Tuz
Üzeri İçin:
  • Maydanoz
  • Sumak
  • Kurunane
YAPILIŞI
  1. İçi için tavuk etini limon ve tuz ile ovun, iyice yıkayın. Bir tencerede yüksek ateşte, yeşil biber 
  2. le birlikte alt üst yapıp kavurun. Üzerini kapatacak kadar sıcak su ekleyip ve 1 çay kaşığı tuz atıp pişirin.
  3. Pişen tavuk etini suyundan çıkarın. Eti küçük parçalara ayırın (didikleyin). 
  4. Soğanı çok küçük doğrayın. Tereyağında soğanı kavurun. Üzerine tavuk etlerini ekleyip 1-2 dk. daha kavurmaya devam edin. Kremayı ekleyin. 
  5. Baharatlarını ve tuzunu ekleyip ocaktan alın. Soğuyunca mantı için kullanın.
  6. Yoğurt, zeytinyağ ve kabartma tozunu çatalla çırpın.
  7. Yufkanın 1 adetini tezgaha yayın. hazırladığınız karışımın 2 yemek kaşığı kadarını ayırıp kalanını yufkanın üzerine sürün. 
  8. İkinci yufkayı soslu yufkanın üzerine yerleştirin. Ayırdığınız sos az gibi görünse de yufkanın üzerine sürün.
  9. İki kat olan yufkayı 6 eşit parçaya kesin. 6 adet üçgen parça elde edin.
  10. Hazırladığınız içi yufkanın kenarına yerleştirin. Sıkı olmayacak şekilde sigara böreği sarar gibi genişce sarın. Böreği kırıştırıp kendi çevresinde çevirip gül şekli oluşturun.
  11. Yağlanmış tepsiye dizin. 175 C'de 45 dk.pişirin.
  12. Domates sosu için domatesi yağda soteleyin. Domates biraz suyunu çekince domates salçasını ekleyin. Kırmızı pul biber, karabiber ve tuz ekleyip ocaktan alın.
  13. Pişen mantıları servis tabağına alın. Üzerine önce yoğurdu dökün. Sonra domates sosunu, sumak, kurunane ve ince doğranmış maydanozu serpin. Bekletmeden sıcak halde servis yapın. 

*Mantıyı isterseniz kıymalı yapabilirsiniz. 







4 yorum:

  1. cok denemek istedigim bir tarif
    ellerine saglik canim...

    olsada yesem simdi :-)

    YanıtlaSil
  2. bence çok pratik kim icat etmişse kesin çok fazla zamanı yoktu herhalde.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  3. yaptığım desem yalan olur,buna bile vaktim yok mu ne ....ellerine sağılık ,sevdim bu mantıyı ,hele kabartma tozu katma fikri çok güzel,kayıt ettim .

    YanıtlaSil
  4. çok güzel görünüyor bende uzun süredir yapmak istiyorum ama diyette olunca :) bir süreliğine es geçtim artık.. sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...