Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Nisan 2012 Pazar

BİBERLİ EKMEK

Annemi büyük tepsilere hamur yayarken hatırlıyorum. Üzerine de kırmızı biberli bir sos koyardı.
O tepsi evin en sıcak yerine yerleştirilir, hamurun kabarması beklenirdi. Ben merak ederim nasıl bir şeydir o tepsideki? Ellemem yasak tabii !!! Annem görmeden parmağımı değiririm tadına bakarım. Aman Allah'ım o ne acı !!! Ağzım yandı desem annem kızacak. Gözümden yaşlar gelerek Fatma Teyze'ye söylüyorum olanları. Annem görmeden hemen biraz su ve ekmek veriyor.





Benim biberli ekmekle tanışmam böyle başladı. Büyüyünce en sevdiklerimden biri oldu.
Zaman içinde şekli değişti. Bazen lahmacun görünümüne bazen de rulo şekline girdi. Nasıl olursa olsun, benim hala unutamadığım tepsi içinde pişen çocukluğumdaki lezzeti.


MALZEMELER

Hamuru:
  • 3/4 lt. süt
  • 4 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı un
  • 100 gr. margarin veya tereyağ
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 kg. un (biraz fazla veya eksik olabilir)

Biber Sosu:
  • 2 adet soğan (küçük doğranmış)
  • 6 yemek kaşığı kırmızı pul biber (acı ve tatlı karıştırın)
  • 1-2 avuç ceviz 
  • 3-4 kaşık tahin 
  • 2-3 avuç susam
  • Bol zeytinyağ
  • Karabiber, tuz.

YAPILIŞI
  1. 1 bardak sütü ılıtın. Maya, 1 kaşık toz şeker ve 1 kaşık unu süte karıştırın. Üzerini kapatın. 
  2. Bekleyin, 5-10 dk. sonra köpuklenip kabaracaktır.
  3. Süt karışımını derin bir hamur kabına alın ve sırasıyla malzemeleri ekleyin. Hamuru iyice üzeri düzelinceye kadar yoğurun.
  4. Hamurun üzerini kapatıp ılık bir yerde mayalandırın. 
  5. Hamur iyice kabarınca rulo için hamuru uzunca açıp biber sosunu sürün. Rulo halinde kıvırın. Kesin. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine susam ekeleyin. Kabarınca 180 C'de pişirin.
  6. Lahmacun görünümü için bir parça hamuru yassılaştırıp tepsiye koyun, üzerine de kaşıkla biber sosunu bırakın. Üzerine susam ekeleyin. Kabarınca 180 C'de pişirin.
  7. Tepsideki için, tepsiyi yağlayın, elinize 1-2 kaşık zeytinyağ alın ve zeytinyağ yardımıyla hamuru yazalayın. Üzerine biber sosunu bolca yayın. Üzerine susam ekeleyin.
  8. Hamur kabarınca 180 C'de pişirin.

Biber Sosunun Yapılışı:
  1. Kırmızı biberi üzeri kapanacak kadar sıcak su ile ıslatın, bırakın biberler şişsin. 
  2. Şişen biberlerin üzerine soğanları iyice küçük doğrayın.
  3. Tahin, iri dövülmüş ceviz, kavrulup havanda kepertilmiş susam, karabiber ve tuzu ekleyin.
  4. Hepsini bol zeytinyağ ekleyerek karıştırın, macun gibi olsun. Yağı biraz üzerinde biriksin.
  5. Hamurla kullanın. 
          ** Fazla sosu derin dondurucuda dondurabilirsiniz.  


7 yorum:

  1. Çok güzel olmuş ellerine sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  2. Acı seven biri olarak eminim bayılarak yerdim ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. yılgör_zeynep4 Mayıs 2012 16:34

    az önce tadına baktık muhteşem olmuş .. ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Afiyet olsun Yılgörcüm ve Zeynepcim. Yorumlarınıza çok teşekkür ederim, sevgiler... Pırıl.

    YanıtlaSil
  5. bugün yaptım biberli ekmeği arayıpta bulamadığm tarif buydu:) teşekkür ederim
    (hamurun tuz miktarı bize biraz az geldi bir dahaki sefere artırmayı düşünüyorum biraz)

    YanıtlaSil
  6. 3/4 lt. sütü anlayamadım, size zahmet açıklar mısınız?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Sayın adsız merhabalar,
    3/4 su bardağı anlamı: 1 su bardağını 4 eşit parçaya bölüp, 3 parçasını almanız anlamındadır. Yani 1 su bardağından 1,5 parmak eksiği kadardır.
    Umarım yardımcı olmuşumdur:))

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...