Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Eylül 2012 Çarşamba

KIŞLIK DOMATES





Sonbahar gelince kış hazırlığı başlar. Peki, mutfaktaki kış hazırlığı ne olmalıdır? BURAYA TIK TIK.
Benim mutfağımda taze fasulye, bamya, barbunya,  yeşil-kırmızı biber, domates, patlıcan gibi sebzeler derin dondurucu için hazırlanır. Bu kez domateslerin birazını küp küp doğrayıp birer yemeklik poşetlere doldurup derin dondurucuya yerleştirdim. Bir kısmını da konserve şeklinde hazırladım.
İlk kez yaptığım bu yöntemi çoğu kişi yıllardır uyguluyor.

Domatesleri kullanım amacına göre üç ayrı şekilde hazırladım.

1- Çorbalık- Rende (püre) domates

2- Yemeklik- Küp doğranmış domates


3- Makarnalık, menemenlik- Kırmızı ve yeşil biberli domates



MALZEMELER

  • 6 kilo domates ( yerli veya bursa)
  • 4-5 çay kaşığı tuz
  • 3 tatlı kaşığı şeker
  • 4 adet birer kiloluk  kavanoz
  • 4 adet yeni ve hiç kullanılmamış kavanoz kapağı
  • Biberli hazırlayacaksanız; küçük doğranmış
  • 6-7 adet yeşil biber
  • 3 adet kırmızı biber
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ veya sıvıyağ

YAPILIŞI
Çorbalık - Yemeklik
  1. Kavanozlarınızı ve kapaklarını bir gün önceden yıkayın, iyice kurutun.
  2. Domateslerin kabuğunu soyun. 
  3. Rendeleyin veya küp şeklinde doğrayın. 
  4. Önce ocakta tencerede yağda domatesleri soteleyip kaynamaya bırakın.
  5. Kaynadıktan sonra tuzunu ve şekerini atın.
  6. 15-20 dk. ocakta kaynattıktan sonra sıcak sıcak kavanozlara doldurun ve kapağını kapatın. Ters çevirip iyice soğuyana kadar tezgahta bekletin.
  7. Buzdolabı veya serin bir yerde kış için saklayın. 
Makarnalık - Menemenlik
  1. Biberli yapacaksanız biberleri küçükçe doğrayın.
  2. Önce biberleri yağda soteleyin.
  3. Domatesleri üzerine dökün; tuz, şeker ekleyin ve ocakta kaynamaya bırakın.
  4. 15-20 dk. kaynattıktan sonra sıcakken kavanozlara doldurun ve kapağını kapatın. Ters çevirip iyice soğuyuncaya kadar tezgahta bekletin.
  5. Buzdolabı veya serin bir yerde saklayın.
**Kavanozların kapaklarının kullanılmamış olması gereklidir. Aksi halde konserve bozulur.








4 yorum:

  1. Pırıl'cım ellerine sağlık afiyetle
    tüketin sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. afiyetle yemek nasip olsun canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. selamlar arkadaşım ben de yapıverdim kışlık menemenlerim.ellerine sağlık.kışın harika oluyor.izleme listemdesin sevgiler ve görüşmek dileğiyle arkadaşım...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...