Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 Kasım 2012 Perşembe

MERENGLİ ELMALI KREM TATLI

Kırmızı, yeşil, sarı, mayhoş, tatlı. Elma mevsimindeyiz.
Elimizin altında her zaman bulunan elmaları kullanarak hafif bir tatlı yapmaya ne dersiniz?



Yıllar önce fırınım tüp gazlıydı. O günlerdeki gazlı fırınları hatırlarsanız, kek, poğaça, börek... pişirirken alt ısısı fazla gelir ve alt raflara 1-2 boş tepsi yerleştirilirdi. Böylece pişirilen yiyeceğin altı yanmazdı. Ben ne yaparsam yapayım bir türlü iyi kek pişiremez, ya altı geçer ya da içi hamur kalırdı. İşte o günlerde değişik ve pek fırın gerektirmeyen hafif tatlı Merengli Elmalı Krem Tatlı yapardım. Elmaları ve kremasını ocakta pişirir bir tek mereng için fırın gerektiğinden tercih ederdim. Eski günlerden bu yana bana çok pratik gelen bu tatlıyı yiyenler çok beğenir ve severler.



MALZEMELER

Elmalar İçin:
  • 6-8 orta boy elma
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
*  *  *  *  *
Krema İçin:  
  • 3 Türk kahve fincanı un
  • Türk kahve fincanı nişasta
  • 3 kahve fincanı toz şeker
  • 3 adet yumurta sarısı
  • 1,5 litre sütten 1 çay bardağı eksik süt
  • 1 çay kaşığı vanilya ekstresi veya 1 paket vanilya 
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
*  *  *  *  *
Mereng İçin:
  • 3 adet yumurta akı
  • 6 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 fiske tuz
  • 1/3 çay kaşığı krem tartar
  • 1/3 çay kaşığı vanilya ekstresi veya 1 paket vanilya 

YAPILIŞI
  1. Elmaları soyun ince dilimler halinde doğrayın.
  2. Şeker ile ocakta kısık ateşte pişirin. Elmalar suyunu verip çekecektir.
  3. Tart kalıbına elmaları yayın.
*  *  *  *  *
  1. Un, nişasta, şeker, yumurta sarıları ve sütü devamlı karıştırarak ocakta pişirin.
  2. Ocaktan aldıktan sonra yağ ve vanilyayı ekleyin, mikser yardımı ile 6-8 dk. çırpın.
  3. Kremayı tart kalıbındaki elmaların üzerine şekilde dökün. Gerekirse üzerini kaşıkla düzeltin. Kremayı soğumaya bırakın.
*  *  *  *  *

  1. Yumurta akı, tuz ve pudra şekerini mikser yardımı ile iyice çırpın. Krem tartarı, vanilyayı ekleyin, çırpın. Yumurta akları tepecikler oluşturunca merenginiz olmuştur.
  2. Soğuyan krema üzerine merngi yayın; kaşık veya spatula kullanarak şekil verin.
  3. 160 C'de ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar tutun.
  4. Fırından aldıktan ve soğuduktan sonra buzdolabına alın.
  5. 8-10 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.





16 yorum:

  1. Eminim tadıda görüntüsü kadar güzeldir. En kısa zamanda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  2. muhteşem gerçekten pırıl ablacım, ellerinize sağlık, sınavlarım biter bitmez denyeceğim,...

    YanıtlaSil
  3. çok güzel görünüyorr lezzetinden zaten şüphem yok ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. canım bu fotoğraf değil naturmort resim çalışması gibi olmuş inanamadım bunun bir tatlı olduğuna mükemmel bir görüntü eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık. Ne kadar güzel ve leziz görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  6. Bazı tarifler o kadar güzel görünür ki.. Ne yazacağını bilemezsin. Bu tatlı da onlardan biri..

    Mükemmel görünüyor, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  7. Tülin Çekmeceligil,
    denemelisin ve vazgeçemeyeceksin eminim:) Teşekkürler.
    Nurselcim, zarif yorumuna teşekkür ederim.
    BOŞNAK KIZI, KARDELEN SEZGİN, FUAT GENCAL, MİSKET LİMONU HÜLYA,
    Zarif ziyaretinize ve görüşlerinize teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel görünüyor gerçekten, ellerinize sağlık. Ben daha önce bizim aktara krem tartar sormuştum ama bilmiyormuş. Nerden tedarik edebiliriz acaba?

    YanıtlaSil
  9. Muhteşem görünüyor. Yapmak istiyorum ama o krem tartar nedir, onu hiç bilmiyorum. Nerde satılır, marketlerde var mı acaba?

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,çok güzel ve pratik bir tatlı.Ben krem tartar hiç kullanmadım.Nereden alabilirim,Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. ELANIN TARIFLERI,
    resimli günlük,
    Nilgünden gülücükler - El işi sitesi,
    Merhabalar, krem tartarı İstanbul Eminönü'de pasta malzemesi satan dükkanlardan bulabilirsiniz diye düşünüyorum. Fermo, Nüans şimdi hatırladığım pasta malzemesi satan dükkanlar.
    Ben McCormick marka krem tartarı Amerika'dan almıştım.
    İlginize teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. Makaron yapmak için almıştım bir hevesle krem tartar bir aktardan almıştım böylesi güzel bir almalı tatlı için kullanmak isterim ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  13. Pırılcım ellerine sağlık..Elmalı lezzetler favorim,seninkide çok güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
  14. Nurşencim ve FERİDECO,
    Ziyaretinize ve yorumlarınıza teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Cok hosuma gitti..Cok güzel duruyor..

    YanıtlaSil
  16. bayıldım görüntüye canım.nefis olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...