Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Kasım 2012 Pazartesi

AYVALI ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ

Yemeklerde meyveler ile sebzeleri birlikte kullanınca aromaları, tatları birbirleriyle iyice karışıp hoş bir birliktelik oluşturuyor. Özellikle ayva, et yemeklerine yakıştığı kadar zeytinyağlılara da verdiği renk ve lezzet ahengi ile çok yakışıyor.  


Şimdiye kadar ayva ile tatlı, pasta, reçel pişirmiştim de zeytinyağlı pişirmemiştim. Ben de meyveli zeytinyağlı akımına uydum. 
Ayvayı kereviz ve portakal suyu ile birlikte pişirdim. Genelde kereviz ile dereotunu bütünleştirirken Sayın Arman Kırım'ın bir yazısındaki tarifi dikkate alarak bu kez üzerine taze fesleğen yaprakları eşlik etti. Kesinlikle fesleğen ile kereviz birlikte ağızda çok hoş bir tat bırakıyor. Ben Adana'da taze fesleğen bulamadığımdan mutfağımda yetiştirdiğim bir cins fesleğen olan reyhan yapraklarından yararlandım. Değişik lezzetler mutfağınızda farklılık yaratsın istiyorsanız mutlaka denemelisiniz.


MALZEMELER
  • 5 adet orta boy kereviz
  • 2 adet orta boy ayva
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy havuç
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • 1,5 su bardağı portakal suyu
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • Tuz
  • Üzeri için bir tutam taze fesleğen (Reyhan)

YAPILIŞI
  1. Kereviz ve ayvaları ıslamak için derin bir kaba biraz su ile doldurun ve limon suyunu içine dökün.
  2. Kerevizleri soyun ve elma dilimi gibi boyuna 6-8 parçaya ayırın; limonlu suya ıslayın.
  3. Ayvaları soymadan boyuna ince dilimler halinde  doğrayın; limonlu suya ıslayın.
  4. Soğanları boyuna 8 parçaya ayırıp zeytinyağında soteleyin.
  5. Havuçları halkalar halinde doğrayın ve soğanlara ekleyin ve soteleyin.
  6. Ayvaları limonlu sudan çıkarıp havuçlara ekleyip ocakta biraz soldurun.
  7. Kerevizleri ekleyin; şeker, tuz ve portakal suyunu dökün. Gerekirse sebzelerin üzerini örtecek kadar sebzeleri ısladığınız limonlu sudan ekleyin. 
  8. Kerevizler yumuşayıncaya kadar pişirin. Suyunu çektirin, yağında kalsın.
  9. Zeytinyağlı soğuyuncaya kadar tencerenin kapağı kapalı olarak tenceresinde bırakın. 
  10. Soğuduktan sonra servis tabağına alın ve üzerini taze fesleğen (reyhan) yaprakları ile süsleyin.





4 yorum:

  1. İnanılmaz görünüyor,çok da sağlıklı ellerine sağlık canımm...Sevgiler!

    YanıtlaSil
  2. tablo gibi bir görüntü ellerinize sağlık nefis nefis sanki kokusuda burnuma geldi :) sevgiler

    YanıtlaSil
  3. denemedim ama görüntü nefis canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Değişik lezzete benziyor. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...