Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Kasım 2012 Perşembe

SIKMA BÖREĞİ ( İRMİK KÖFTESİ )

Adana'nın bilinen geleneksel lezzetlerinden Sıkma Böreği, içi kıymalı, dışı irmikli ve çay sofralarımızda yemeye doyamadığımız yiyeceklerden biridir.




















MALZEMELER
  • 500 gr. irmik (Piyale marka)
  • 125 gr. margarin  (sana veya hüner)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz

İçi İçin:
  • 600 gr. yağsız kıyma (kuzu veya dana)
  • 1-2 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
  • 1-2 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 50 gr. tereyağ

YAPILIŞI

Önce kıymalı içi hazırlayın.
  1. Kıymaya 1 kahve fincanı su ve tuz ile teflon tavada devamlı karıştırarak kavurun. Kıyma suyunu salmalı, çekmeli, bulgur gibi tane tane olmalı, yapışmamalıdır.
  2. Kıyma suyunu çekince kırmızı biber ve yağını ekleyin. Ocaktan alınca karabiberini ekleyin. Soğumaya bırakın.
  3. İrmiği bir kaba boşaltın. Üzerine tuzu atın. Yağı bir tavada eritin. İrmik ile karıştırın. Yağ irmikle iyice karışsın. İrmikli karışımı 30 dk. bekletin.
  4. İrmikli karışım 2 kaşık yoğurt ekleyip elinizle karıştırın. Bir kaç avuç su ile karışımı hamur yapın ve kapanabbilecek hale getirin.
  5. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizi suya batırıp yassılaştırın. İçine kıymalı iç koyun; kapatın ve elinizi suya batırıp uzun köfte şekli verin. 
  6. Hazırladığınız köfteleri, tabanı su ile hafif ıslatılmış tepsi veya tabağa dizin. Buzdolabında 1 saat bekletin.
  7. Köfteleri bol yağda kızartın. Kızarttıktan sonra servis tabağına alın. Sıcak veya soğuk servis yapın.

*  Kızaran köftelerin üzerini kapatmayın, yumuşar.

**Buradaki ölçü 30 adet köfte içindir.









15 yorum:

  1. Aaa ben bunu mutlaka yapmaliyim…icli köfte gibi degil mi? sadece daha kolaymis gibi geldi….
    Tesekkürler...

    YanıtlayınSil
  2. harika görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlayınSil
  3. Harika görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlayınSil
  4. vaaaav süper içli köfte gibi ama daha pratik müsadenle deniycem ellerine sağlık.

    YanıtlayınSil
  5. harika gorunuyor ellerine saglik,sevgilerle

    YanıtlayınSil
  6. İçli köfte gibi ne kadar güzel ellerinize sağlık:) sevgiler

    YanıtlayınSil
  7. Ellerinize sağlık.İştah açıcı leziz bi görüntüsü var.Denemeliyim:)
    sevgiler

    YanıtlayınSil
  8. Bu çok nefis ama ben bunu yapmaktan korkuyorum
    Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlayınSil
  9. Canim ellerin e saglik uzun zamandir neler kacirmisim .Hangi tarifine yorum yazacagimi sasirdim cok güzel görünüyor icli köfte emeklerine saglik.

    YanıtlayınSil
  10. SERAP,
    hayat paylaştıkça,
    lezzetyolculugu,
    u.aydin,
    evatolyesİ,
    bittermutfakta,
    nilay,
    tatlilar gülcandan,
    Sıkma Böreği kolay, korkmadan yapabileceğiniz içli köfte benzeri ama daha hafif ve kolay bir köfte çeşididir.
    Yorumlarınıza ve görüşlerinize teşekkür ederim.

    YanıtlayınSil
  11. Muhteşem bişeye benziyor. annem Adanalı sorayım bakim niye hiç yapmamış bize :)

    YanıtlayınSil
  12. ben de denemek istiyorum.daha önce birkaç kez içli köfte denedim. umarım bu daha başarılı olur.

    YanıtlayınSil
  13. Daha önce içli köfte birkaç kez yapmıştım,şimdi bir de sizin tarifi deneyeceğim.umarım başarılı olur, dağılmaz.

    YanıtlayınSil
  14. Berrin Gürcan Çifci merhabalar,
    Bu irmikle yapılan bir köfte. Bol yağda kızartırsan dağılmaz. Önce ince yapmakta zorlanabilirsin. Bir kaç denemeden sonra elin alışacaktır. Orta incelikte de olabilir, yalnız ısırarak yiyin, yerken çatal batırmayın dışı kıtır olduğundan dağılabilir. Dışı etli olmayan az zahmetli bir köfte oluyor. Kolay gelsin, sonucu bekliyorum, sevgiler:))

    YanıtlayınSil
  15. Merhaba .Ailemin dışında ilk kez bu köfteyi bu isimle yapan birini görmek şaşırttı ve sevindirdi beni:))adanadan bi adaşınızdan selamlar

    YanıtlayınSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...