Yemek ve çay sofralarımda zevkle yaptığım Kafes Örgülü Perde Pilavı aslında bir düğün yemeğidir. Perde pilavının malzemeleri, evlenen çifte yeni yaşamlarını simgeler. Pilavın içindeki horoz eti damadı, tavuk eti gelini, badem erkek evladı, fıstık kız evladı, karabiber acı günleri, üzüm tatlı günleri, pirinçler bolluk ve bereketi temsil eder. Üzerindeki hamur ise aile sırlarının aile içinde kalmasını vurgular.
Bu pilavı Siirtli bir arkadaşımdan öğrenmiştim. Ben de orijinal perde pilavı tenceresi olmadığından büyük bir pasta kalıbında pişiriyorum. Farklılık katması için hamuru çubuklar halinde kesip, kafes gibi örüyorum. Aralarına yeşil fıstıklar yerleştirerek birleşim yerlerini belirginleştiriyorum. Uğraştırıcı görünen bu pilavı bir kez deneyince görünümü ve lezzeti çok seviliyor. Şimdilerde sofralarımı süslüyor ve konuklarımdan çok ilgi görüyor.
Bu pilavı Siirtli bir arkadaşımdan öğrenmiştim. Ben de orijinal perde pilavı tenceresi olmadığından büyük bir pasta kalıbında pişiriyorum. Farklılık katması için hamuru çubuklar halinde kesip, kafes gibi örüyorum. Aralarına yeşil fıstıklar yerleştirerek birleşim yerlerini belirginleştiriyorum. Uğraştırıcı görünen bu pilavı bir kez deneyince görünümü ve lezzeti çok seviliyor. Şimdilerde sofralarımı süslüyor ve konuklarımdan çok ilgi görüyor.
Burada elimdeki kalıp ölçüsüne göre pilav pişirdim. İçine tavuk etleri, yeşil fıstık, kestane, kuş üzümü eklemesi yaparak zenginleştirdim. Kış aylarında olunca pilavda kestane kullanmak istedim. Siz zevkinize göre eklemeler veya azaltmalar yapabilirsiniz.
Burada pilava renk vermesi için kenarlarına buharda pişmiş brokolilerle sunum yaptım.
MALZEMELER
İÇ PİLAVI:
Pilavı pişireceğiniz kalıbın büyüklüğüne göre sade pilav pişirin.
- 1 ölçü pirinç
- 1 ölçü tavuk suyu
- 1/2 ölçü sıcak su
- 1/4 ölçü tereyağ
- Yeterince tuz
* * * * *
- 1 adet soğan
- 1 adet yeşil biber
- 1 kaşık tane karabiber
- 1 bütün tavuğun haşlanmış tavuk etleri
- 1/3 ölçü kabuğu alınmış yeşil antep fıstık içi
- 2-3 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1/2 ölçü mangalda veya tavada pişmiş kestane
- 1-2 tatlı kaşığı karabiber
- 1-2 tatlı kaşığı yeni bahar
- 2 yemek kaşığı tereyağ
KAFES ÖRGÜ HAMURU:
YAPILIŞI
- 1/2 su bardağı margarin
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- Tuz
- Alabildiği kadar un
YAPILIŞI
- Hamur için olan malzemeleri karıştırın. Ele yapışmayan yumuşacık yani kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hamuru dinlendirin.
- Tavuğu 2-3 dilim limon ile ovun iyice yıkayın. 1 yeşil biber, 1 yemek kaşığı tane karabiber ve 1 orta boy soğan ile kendi suyunda pişirin. Gerekirse çok az su ekleyin.
- Tavuk piştikten sonra derisinden ve kemiklerinden ayırın. Pilavda kullanmak üzere bir kenara ayırın.
- Yeşil antep fıstıklarını suda 2 dk. kaynatın. Kabuklarını ayıklayın. 1 kaşık yağ ile ocakta çevirin.
- Kestanelerin üzerine çizik atıp tavada pişirin veya pişmiş kestane alın; ayıklayın. 1 kaşık yağ ile ocakta çevirin.
- Pilavı pişirmek için tereyağında yıkanmış pirinçleri kavurun.
- Üzerine ölçülü suyu ve tuzu ekleyin. Pilavı biraz diri pişirin.
- İçine karabiber, yenibahar, yeşilfıstığın yarısını, kuşüzümü ekleyip harmanlayıp bırakın.
- Pilav kalıbını margarin ile iyice yağlayın.
- Dinlenmiş hamurun 1/4'ünü ayırıp, kalanını 1/2 cm. kalınlığında oklava ile açın ve şeritler halinde kesin. Şeritleri kalıbın kenarlarından dışarı sarkacak şekilde bırakın.
- Kalıpta açıklık bırakmadan şeritleri kumaş gibi bir alt- bir üst olacak şekilde dizin.
- Birleşim yerlerine yeşil fıstıkları yerleştirin.
- Pilavın 1/3'ünü hamurun üzerine koyun. Üzerine kestanelerin ve tavuk etlerinin yarısını yerleştirin.
- Kalan pilavın yarısını üzerine koyun. Kalan kestaneleri ve tavuk etlerini yerleştirin. Üzerine de kalan pilavı ekleyip kaşıkla bastırın.
- Ayırılan hamuru pilavın üzerini kapatmak için açın.
- Önce kenardan sarkan hamurları pilavın üzerine kapatın. Üzerine de açtığınız hamuru kapatıp 175-180 C'de üzeri iyice kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dk. pişirin.
- Piştikten sonra tabağına ters çevirip servis yapın.
Pilavınız başlı başına ziyafet menüsü olmuş, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSevgiler...
Rabiacım teşekkürler:)
YanıtlaSilPIRILCIM ELLERİNE SAĞLIK,HERZAMANKİ GİBİ MUHTEŞEM..
YanıtlaSilnefis görünüyor anlamı da büyükmüş ellerine sağlık:)
YanıtlaSilGünaydın,perde pilavı harika olmuş, pasta kalıbı şık bir görüntü sağlamış.Lezzetinden hiç kuşkum yok:))
YanıtlaSiltablo gibi olmuş canım.harika.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilPırılcım ellerine sağlık çok şık bir pilav olmuş sevgiler...
YanıtlaSilnefis görünüyor birde kafesin yapılışını görsel anlatsaydınız harika olurdu...sevgiler
YanıtlaSilHakikaten bir sanat icra etmişsiniz,tebrikler:)
YanıtlaSilEllerinize emeğinize sağlık..
Afiyet olsun..
Sevgilerimle..
muhteşem görünüyor ellerinize sağlık uğraşmanıza değmiş doğrusu hoşcakalın
YanıtlaSilKraliyet ziyafeti gibi muhteşem bir görüntü lezzeti de öyle olduğuna eminim ellerine sağlık canım yine harikasın
YanıtlaSilHep merak etmişimdir lezzetini, görüntü süper bende deneyeceğim kısa zamanda ellerinize sağlık. Bu arada bende Adana seyhanlıyım güzel bir tesadüf oldu :)
YanıtlaSilSanat eseri gibi...
YanıtlaSilSahane ötesi bir pilav olmus, ellerinize, emeklerinize, paylasiminiza saglik... Ben bu pilavi ilk firsatta deneyecegim.... Muhtesemmmmm.... Sevgilerimle,
YanıtlaSilSanat eseri olmuş bu pilav. İçi de dışı da harika görünüyor. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilSanat eseri olmuş bu pilav. İçi de dışı da harika görünüyor. Ellerine sağlık..
YanıtlaSil