Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 Aralık 2012 Cumartesi

KÜTÜK PASTA

Yılbaşının simgelerinden biri de Kütük Pastadır. 
Ben de Yeniyılı karşılarken bir Kütük Pasta denemesi yaptım. Kremalı pastalar için kullandığım pandispanya tarifimi kullandım. Arasına kakaolu ve çikolatalı bir krema pişirdim. Kendimce eklemeler de yaparak kremamı oluşturdum. Pastanın kütük görünümünde olması için krema üzerine bıçak yardımı ile boyuna  çizgiler oluşturdum. Buraya kadar tamam; peki neler ekleyebilirim diye düşününce yeniyılı yansıtan yaprak kalıpları ile yaprak ve yılbaşı çiçekleri yapıp yerleştirdim. Kar tanelerini de aralara serpip Kütük Pastamın finaline ulaştım. Misafirlerinizle yeniyıla girerken,  Kütük Pasta ile kutlamanızı yapabilirsiniz.



Kütük Pastayı yerleştirdiğim tabağın açık kalan yerlerine dekorunda bütünlük sağlaması için 1 poşet kremşantiye çok az kakao karıştırdım. Böylece Kütük pastanın çevresinde açık kahverengi bir zemin oluşturdum. Üzerine de beyaz şekerler serpiştirince kar yağmış gibi görüntüsü oldu. 
 
MALZEMELER
Pandispanyası:
  • 3 adet yumurta
  • 3 Türk kahve fincanı toz şeker
  • 1/2 Türk kahve fincanı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 3 Türk kahve fincanı un
  • 1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Kreması:
  • 2 adet iri boy yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 2/3 su bardağı un
  • 1/3 su bardağı nişasta
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2 ceviz kadar tereyağ
  • 1 lt. süt.+1 su bardağı süt
  • 2 paket vanilya veya 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi
  • 1 paket bitter çikolata (80 gr. ve İnce kıyılmış)
*  *  *  *  *
  • 1 poşet toz kremşanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt

Arası İçin:
  • 2 adet muz

Üzerinin Dekoru İçin:
  • Bir miktar beyaz şeker hamuru (piyasada hazır satılan)
  • Kırmızı ve yeşil gıda boyası
  • Yaprak ve Kartanesi kalıpları

YAPILIŞI
  1. Bütün malzemeleriniz mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. Özellikle yumurtalarınız buzdolabında ise pastayı yapmadan en az 30 dk. önce tezgahta bekletin.
  2. Yumurta ve şekeri, koyu yoğurt kıvamına gelip kabarıncaya kadar mikser ile çırpın.
  3. Kalan malzemeleri ekleyip tahta kaşık veya spatula ile karıştırın.
  4. Standart bir fırın tepsisine tepsi büyüklüğünde olacak şekilde pişirme kağıdı yerleştirin; üzerine hamuru yayın ve 175 C'de üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.
  5. Pandispanyayı fırından aldıktan sonra sıcakken beklemeden pişirme kağıdı ile birlikte rulo halinde sarın. 
  6. Kremşanti ile soğuk sütü iyice çırpın, buzdolabında bekletin.
  7. Yumurta, şeker, un, nişasta ve kakaoyu iyice çırpın ve süt ile birlikte ocakta devamlı karıştırarak pişirin.
  8. Kremaya tereyağ, çikolata ve vanilya ekleyip 3 dk. çırpın. Buzdolabındaki kremşantiyi de ekleyip iyice çırpın. kremayı 10 dk. buzdolabında bekletin.
  9. Rulo yaptığınız pandispanyayı açın ve kağıdını dikkatlice alın. Kremanın yarısını üzerine sürün.
  10. Muzları bütün olarak uzun kenarına yerleştirip rulo şeklinde sarın.
  11. Rulo halindeki pastanın 1/3 kısmını verev kesin. Uzun olan rulo pastayı bir tabağa alın ve kenarına, 1/3 uzunluğundaki rulo parçayı (ağaç dalı şekilde) yapıştırın. 
  12. Kalan krema ile ruloların üzerini kapatın.
  13. Pastanın üzerine bir bıçak ile boyuna çizgiler oluşturun. Budak yerini belirginleştirin.
  14. Beyaz şeker hamuru ile çeşitli büyüklükte beyaz kartaneleri yapın.
  15. Beyaz şeker hamuruna gıda boyası karıştırıp yoğurun. Yeşil yapraklar ve kırmızı tohumlar oluşturun.
  16. Yeşil yaprakların ortasına kırmızı tohumları oturtup yılbaşı çiçekleri elde edin. 
  17. Buzdolabında pastanızı en az 2-3 saat bekletin. 
  18. Şeker hamurunun krema ile temasından eriyip akmasını önlemek için, servisten 1 saat önce hazırlamış olduğunuz yılbaşı çiçeklerini ve kartanelerini pastanın üzerine yerleştirin. 
  19. Kütük Pastanızı misafirlerinize sunabilirsiniz.






9 yorum:

  1. Ayyy harika bu yaaa çok güzel görünüyor bayıldımm doğrusu nasıl güzel süslemişsin tam yılbaşına uygunn ben de denemek isterim inşallah bu kadar güzel olur :) ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık. Bende ilk denememde rulo Kütük pasta yaptım. Süslemeleri siizn kadar güzel olmasada fena değil sanırım. Misaifrleriniz çok beğenmiştir. Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  3. BOŞNAK KIZI,
    Denemenizi isterim. Tam yılbaşı konseptine uygun bir pasta. Mutlaka başarırsınız. Teşekkürler.
    Nursevin,
    Mutlaka güzel görünüyordur ve lezzetlidir. Sizin de ellerinize sağlık. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. şahane bir görüntü olmuş ellerine sağlık.o aradan görünen muz sa resmen bana gülümsedi :-)

    YanıtlaSil
  5. harika bir pasta,eline sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Görüntüsü çok tatlı olmuş ya çok yaratıcı bir pasta hiç aklıma da gelmezdi kütük şeklinde bir pasta ellerine sağlık canım benim maharetlerinle şaşırtın yine beni

    YanıtlaSil
  7. Cnm merhaba. Güzel öncelikle sözlerin için teşekkürler. Ne güzel bir şey bu blog paylaşımı. Samsundan adanaya sevgiler.
    Bende bundan sonra seni takipteyim. Tariflerin çok hoş. Özelliklede bu ilk ilgimi çeken tarifin. Hep yılbaşında kütük pasta yemek istemişimdir. Bu sene nasip olur işallah:)

    YanıtlaSil
  8. merhabalar acaba size ulaşabileceğimiz bir e-mail adresi var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayin adsiz merhaba,
      lezzetlisanatlar@gmail.com adresine e-posta yollayabilirsiniz.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...