Adana Mantısı benim çok sevdiğim bir çorbadır. Misafirlerimin Adana'ya özgü bir çorba ile yemeğe başlamalarını istedim. Bu çorba öyle keyiflidir ki, daha hazırlık aşamasında kızaran mantılar sıcacık alınıp çerez gibi keyifle kıtır kıtır yenir. Ben kızaran mantıların bitmesini önlemek için mantıları mutfağımın en gizli köşesinde sakladım. Siz bu mantıyı yapacaksanız birazının kızarırken mideye ineceğini mutlaka hesaplayın.
Kızarmış Mantılar
Mantının Kapatılışı
MALZEMELER
Mantı Hamuru:
- 600 gr. un (biraz fazla un kullanılabilir)
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 adet yumurta
- 2 çay bardağı su
İçi:
- 300 gr. yağsız kuzu kıyma
- Karabiber
- Kırmızı pulbiber
- Tuz
Kızartmak İçin:
- 1,5 su bardağı kadar sıvıyağ
Mantının Suyu:
- 4 su bardağı et suyu
- 4 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı kırmızı pulbiber
- 4 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı kuru nane
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- Yeterince tuz
Üzeri İçin:
- 500 gr. süzme yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 1 tutam tuz
- 1 kahve fincanı veya 1 çay bardağı su
YAPILIŞI
- İçi için olan malzemeleri karıştırın. Hamurun içinde kullanmak üzere bir kenarda bekletin.
- Süzme yoğurdu istediğiniz katılıkta hazırlayın. İçine tuz ve dövülmüş sarımsak ekleyin. Mantının üzerinde kullanmak üzere bir kenarda bekletin.
- Hamur için unu ve tuzu eleyin; ortasını havuz gibi açıp ortasında yumurta ve suyu karıştırıp azar, azar unu alarak biraz sert bir hamur yapın. Hamuru kaynaşması için iyice yoğurun. Un ölçüsü az gelirse elinizle azar azar un eklemesi yapın. 2 bezeye ayırıp üzerine temiz bir bez örtün ve hamuru 15-20 dk. dinlendirin.
- Dinlenen hamuru un serpip oklava ile açın. Açılan hamuru 1,5 cm. genişliğinde şerit halinde kesin. Kestiğiniz şeritlerin 4-5 adetini üst üste yerleştirip 1,5 cm. kare oluşacak şekilde kesin.
- Hazırladığınız kıymadan bir parça kare hamurların üzerine koyun. Fotoğrafta gördüğünüz şekilde mantıya şekil verin.
- Hazırladığınız pişmemiş mantıları kızgın yağda iyice kızartın.
- Kızarttığınız mantılar iyice soğuyunca kapalı bir kavanoz veya cam bir saklama kabına alın ve kapatın.
- Çorbayı pişireceğiniz tencerede yağı eritin. Salçaları yağda ezip biraz soteleyin. Üzerine pulbiberi ekleyin. Et suyu ve sade suyu da ekleyip kaynamaya bırakın.
- Kaynayınca mantıları ve nohutları içine atın. Gerekirse sıcak su ekleyebilirsiniz. Mantının suyu ne çok, ne az olmalıdır.
- Mantılar 3-5 taşım kaynadıktan sonra (mantılar biraz diri kalmalı) kuru naneyi üzerine ekeleyin, 1 taşım kaynatıp ocaktan alın.
- Mantıyı tabaklara alınca üzerine 1-2 kaşık yoğurt döküp servis edin.
Canim manti cicek seklinde olmus. Cok guzel gorunuyor. Ellerine saglik...
YanıtlaSilTeşekkürler Juliacım:))
YanıtlaSilPırılcım ellerine sağlık tabağı alıp
YanıtlaSilkaçmak isterdim:)))Sesini duymak büyük mutluluktu,ellerine sağlık öpü
yorum...
supermis ! bilmiyodum
YanıtlaSilbna bisy ogretmis oldun
bana da beklerim canimcim
bisous bisous
Pırıl nasıl özlemişim Adana mantısını... Şöyle bir kutuda bana yapsan ve göndersen diyorum... Şaka...
YanıtlaSilYenmez mi ya? Son aşamaya gelmeden biter valla kıtır kıtır. Çok değişik ve çok lezzetli olduğu belli ama beni aşıyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilDeryacım,
YanıtlaSilAicha Dalgic,
mutlu exclusive design Senem,
İlhan Ucer,
Adananın mithiş lezzetli mantısını artık birer kutu yollamak farz oldu. Yılbaşında size sürprizim olabilir:))
Adanalıyım ancak bende yıllar sonra ogrendım bu seklını, hatta sıtemede koydum. ne guzel eskı tarıfler kaybolmuyor demek kı. Ozel bır yerı var mı bu tarıfın, benım ogrendıgım dugun ve cenazelerde ıkram edıldıgı. Gercekten kıtır yemelık. artık takıpteyım,
YanıtlaSil