Adana'nın çeşitli köftelerinden birisi de yoğurtlu köftedir. Yoğurtlu Köfte'ye kürt köftesi veya fellah köftesi de deniliyor. Annem bu köftenin uzmanı olarak usulünce yapar. Ben de nacizane yapabildiğim kadarı ile ortaya çıkan lezzeti yiyenler beğendi. Tarifi de tarafımdan buraya eklendi.
Yoğurtlu köftenin yanına turp çok yakışır.
MALZEMELER
- 500 gr. ince köftelik bulgur (koyu renk Karakılçık cinsi)
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Bulguru ıslatacak kadar su ve ayrıca yoğurmak için su
- 1-2 tatlı kaşığı kimyon
- 1 adet yumurta
- 4-5 avuç un
- Tuz
- Haşlamak için 4-5 adet limontuzu
Yoğurtlu Sos İçin:
- 1 kutu süzme yoğurt (750 gr. Sütaş)
- 1/2 su bardağı su
- 3 kaşık yoğurt
- 4-5 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı kuru nane
- Tuz
Domatesli Sos İçin:
- 3 adet rendelenmiş domates
- 1 yemek kaşığı kırmızı pulbiber
- 1 yemek kaşığı acı kırmızı pulbiber
- 1/2 çay bardağı tereyağ
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- Tuz
Üzeri İçin:
- 1/2 çay bardağı tereyağ
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
YAPILIŞI
- Yumurta ve un dışındakiler karıştırılır üzeri kapatılır ve bulgurun şişmesi için 15- 20 dk. bekletilir.
- bulgur şiştikten sonra alabildiği kadar su eklenerek yavaş yavaş yoğurulmaya başlanır. Bulgurun kaynaşması sağlanır.
- Yumurta eklenir. Karıştırdıktan sonra un eklenir. Elin aldığı kıvama göre su ve un eklenerek yoğurulur. Macun gibi bir hamur yapılır.
- El ıslatılarak hamurdan iki nohut büyüklüğünde bir parça alınır. İki parmak ve avuç arasında sıkılarak yerfıstığı görünümü gibi şekil verilir. Su ile ıslatılmış tepsiye dizilir.
- Hazırlanan hamur köfteler haşlanıncaya kadar buzdolabında tutulur.
- Geniş bir tencerede suyu kaynatılır. İçine tuz ve limontuzu atılır. Bir kaç taşım kaynattıktan sonra köfteleri suyun içine rahat salabilmek için kaynayan sudan bir kaç kepçe köftelerin üzerine dökülür. Suyun yardımı ile kaynayan su dolu tencereye köfteler dökülür.
- Köfteler suyun üzerine çıkınca pişmiş demektir. Yine de pişme derecesi tadılıp kontrol edilir.
- Köftelerin suyundan 1 su bardağı kadar ayırıp, köfteler süzgeçte süzülür.
- Yoğurtlu Sos için, süzme yoğurt 1/2 su bardağı su ile açılır. Normal yoğurt eklenir.
- Sarımsak, kuru nane ve tuz eklenip karıştırılır. Oda sıcaklığında tutulur. Hatta biraz ılık yer tercih edilir.
- Köftenin sıcak suyu, yoğurtlu sos hızlı karıştırılarak yavaş yavaş eklenir.
- Süzülen köfteler soğumadan yoğurtlu sosun içine karıştırıp servis tabağına yerleştirilir.
- 1/2 çay bardağı tereyağında ocakta kızdırılır. Kuru nane, kırmızı pul biber içine atılır, ocaktan alınır ve bekletmeden kullanılır.
- Yoğurtlu köftenin üzerine önce domates sosu, sonra tereyağındaki kurunane-pulbiber ve en son kavrulan fıstıklar dökülerek sunulur.
Domates Sos:
- Tereyağ ve sıvıyağda rendelenmiş domatesler suyu azalıncaya kadar sotelenir.
- İçine kırmızı pulbiberler ve tuz eklenir. Biraz açılması için bekletilir ve ocaktan alınır.
- Yoğurtlu köftenin üzerine dökülür.
*Sade seviyorsanız domates sosu yapmadan sadece tereyağında kurunane ve kırmızı pulbiber sosunu hazırlayıp kullanabilirsiniz.
Fellah köftesi, bildiğim kadarıyla irice oluyor. Sizin tarif biraz meşakkatli :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık, yiyenlere afiyet olsun.
Çok güzel görünüyor eminim yiyenlerin belirttiği gibi çok lezzetlidir de .elinize sağlık.
YanıtlaSilsevgiler
off simdiden canim cekti…Benim elimdede bir tarif var…Ama kesinlikle bunu deneyecegim…sevgiler
YanıtlaSilEn sevdiğim :) Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilFellah köftesinin gibi demişşiniz bence bunun görüntüsü daha güzel:)
YanıtlaSilEllerinize sağlık
Sevgiler:)
Canımm harika yapmışsın bende yapıp denemek isterim. Ayrıca önceki tarifin ciğeri, turnç reçelini vs. hepsini çok beğendim. Lezzet sende olmuş bir sanat. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilEline koluna sağlık canım harikaaa :))
YanıtlaSilköfteyi denedim bugün. cidden çok leziz oldu.özellikle bulgura eklenen kimyon çok hoş bir aroma verdi. yarında biberli ekmeğinizi denicem. emeğinize sağlık
YanıtlaSilnasıl da güzel görünüyor ellerinize sağlık pırıl hanımcım sevgiler:)
YanıtlaSilnasılda lezzetli görünüyor adı üstünde lezzetli sanatlar ellerine sağlık pırıl hanımcım:)
YanıtlaSil