''Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır'' ; atalarımız öyle diyor.
Peki karşınızdakine içinde sevginizi, kalbinizi sunduğunuz bir kahveli makaronun kaç yıl hatırı vardır?
Bilmiyorum; bekleyip göreceğim...
Bilmiyorum; bekleyip göreceğim...
Bu sıralar beni makaron tutkusu sarmış durumda. Her çeşit makaronu denemek, uygulamak istiyorum. Tam zamanıdır deyip sevgi dolu, tutku dolu, bol kahve dolu makaronlar oluşturdum. Kahvenin mis kokusu daha makaronlar tabakta iken hissediliyor. Ağıza alınca dışı kıtır içi yumuşacık sizle bütünleşiyor. Tarif yine makaron üstadı Pierre Hermé'den. Sevgililer gününde benden önermesi, sizlerden uygulaması.
Fotoğraklardaki kalp makaronlara bakınca ''Bu kalp şekli nasıl yapılıyor?'' diye düşünebilirsiniz. Önce, ''Kalp şeklinde bir sıkma ucuna (duy) mı ihtiyacım var?'', yoksa, ''Tepsiye kalp kurabiye kalıbı yerleştirip içine makaron hamurunu mu sıkmalıyım?'' gibi sorularım oldu. Sonra kalp şekli için neler yapmam gerektiğini öğrendim.
1. Pişirme kağıdı altına yerleştirilecek kağıda her bir makaron için kalp şeklinde şablon çizilmeli.
2. Makaron hamuru sıkma torbasından sıkılırken, kalplerin önce bir yarısına, sonra ikinci yarısına, kalplerin yuvarlak kısmından başlayarak ve uc kısmına doğru incelterek sıkılmalı. (Fotoğrafta, ok yönünde)
İlk sıktığınızda kalplerin arasında biraz boşluk kalıyor, 1 dk. sonra iki taraf birleşip kalp oluşuyor.
Birkaç denemeden sonra eliniz alışıyor, zevkle yapıyorsunuz.
Orijinal tarifte Trablit kahve ekstresi var. Ben bulamadığım için elimde olan kahve granülünü kullandım. Makaronlarım mis gibi Davidoff Cafe kokulu oldu.
Tarifteki gramlar ürkütmesin. Makaron çok hassas havanın rutubetinden bile etkileniyor. Mükemmel makaronlara kavuşmak için malzemeleri mutlaka tartarak kullanın.
Bu kadar hatırlı muhabbetten sonra, Kahveli Makaron nasıl yapılıyor?
MALZEMELER
- 150 gr. toz badem
- 150 gr. pudra şekeri
- 88 gr. yumurta akı
- 15 gr. granül kahve (Davidoff Cafe Rich Aroma)
- 250 gr. toz şeker
- 63 gr. soda (doğal maden suyu)
- 68 gr. yumurta akı
İç Dolgusu:
- 200 gr. krema
- 200 gr. beyaz çikolata
- 10 gr. granül kahve (Davidoff Cafe Rich Aroma)
YAPILIŞI
- Yumurta aklarını iki ayrı kaseye alıp üzerini streçleyin bir kaç yerinden bıçak ile delin ve buzdolabında 3-4 gün veya 1 hafta kadar bayatlatın.
- Fırın tepsisi büyüklüğünde bir yağlı kağıt üzerine kurşun kalem kalpler çizin. Kalpli makaron şablonumuzu hazırladık. Bu şablonun üzerine yağlı kağıt koyun ve makaron hamurunu yukarda anlattığım şekilde sıkın. Sonra şablon olan kağıdı makaonların altından çekin ve diğer tepsi için kullanın.
- Fırını 180 C'de ısıtın.
- Toz badem ve pudra şekerini 3 kez eleyin. Birlikte karıştırın.
- Granül kahveyi eleyin. Gerekirse kaşık ile bastırarak elekten geçirin.
- Yumurta akı ve granül kahveyi karıştırın, toz badem ve pudra şekeri karışımının üzerine dökün ama karıştırmayın.
- Toz şeker ve suyu ocakta kaynamaya bırakın. Termometre ile ısısı 115 C'ye geldiğinde yumurta akını mikser ile çırpmaya başlayın. Beyaz tepecikler oluşsun.
- Toz şeker ve su karışımı 118 C'ye geldiğinde ocaktan alın ve yumurta aklarına iplik gibi akıtarak orta hızda çırpın. Böylece İtalyan merengi yaptınız. Termometre 50 C'ye gelinceye kadar merengi kabında bırakın.
- Merengi daha önce hazırlanan yumurta akı, gıda boyası, toz badem ve pudra şekeri karışımı ile bir spatula yardımıyla katlar gibi karıştırın.
- Elde ettiğiniz karışımı sıkma torbasına doldurun ve yağlı kağıt veya silikon mat üzerine kalp olacak şekilde sıkın.
- Tepsiyi bir kaç kez tezgah üzerine vurun ve en az 30 dk. makaronların kabuk tutmasını bekleyin.
- Fırında 12 dk. pişirin. Pişme süresince fırının kapağını iki kez hızlıca açıp kapayın böylece oluşan rutubetin çıkmasını sağlayın.
- Fırından aldıktan sonra kağıdı ile birlikte fırın tepsisinden alın. Aksi halde makaronlar tepside pişmeye devam edip çok kuruyabilirler.
- Kağıt üzerinde iyice soğuduktan sonra kağıttan alın. Bir makaron üzerine dolgusunu sıkın ve diğerini üzerine kapatın. Makaronlar bitinceye kadar uygulamaya devam edin. Makaronları buzdolabında kapalı halde saklayın.
- Servisten iki saat önce çıkarın ve sunun.
İç Dolgusu:
- Kremayı çok kısık ateşte ısıtın. İçine kahveyi karıştırın.
- Çikolatayı benmari usulü eritin.
- Krema-kahve karışımı ile çikolatayı karıştırın. Buzdolabında bekletin.
- Makaronda kullanın.
Ne diyelim, nefis ötesi...
YanıtlaSilCanim makaronlar harika olmus!!! Ilk defa kalp seklinde makaron gordum...sevgililer gunu icin super bir fikir...Ellerine saglik...Simdiden Sevgililer gunu kutlu olsun :)))
YanıtlaSilCanim makaronlar harika olmus!!! Ilk defa kalp seklinde makaron gordum...sevgililer gunu icin super bir fikir...Ellerine saglik...Simdiden Sevgililer gunu kutlu olsun :)))
YanıtlaSilHarika görünüyor
YanıtlaSilNe kadar emek vermişşiniz ama sonuç mükemmel
Ellerinize sağlık:)
Pırılcım ellerine sağlık canım,çok güzellerdi...Tam sevgiler gününe yakışır olmuş..Sevgililer günün kutlu olsun..
YanıtlaSilEllerine sağlık gerçekten çok nefis görünüyorlar.Franbogazlısı da çok nefis görünüyor:)
YanıtlaSilsevgiler
Makaronlar harika olmuş biraz uğraştırıcı ama sonuç harika ellerinize sağlık
YanıtlaSilHayirli sabahlar ola insallah..guzel yorumuzu aldim Seyhan hanim hemen iade-i ziyaretinize geldim..bu guzel tariflerle karsilastim :) ellerinize saglik masallah ne kadar da basarili her biri..guzel gunler diliyorum,sevgiyle :)
YanıtlaSilMakaronlar harikulade gozukuyor! Kahveli makaronlara kim bayilmaz ki... Ellerinize saglik!
YanıtlaSilMerhaba Yine ben :) kahveli makaronlarım tam kıvamında oldu ve lezzetli :) kakaolu yapmak istiyorumda, bu tarifi birebir uygulasam kahve yerine kakao katsam olur mu ?
YanıtlaSilframbuazlı ve kahveli makaronlar tam istediğim gibi oldu :)tşk ederim
Deneyebilirsin tabiiki, sonuç ne olur bilemem. Kakaolu makaron tarifim de var ama tarif seçmesi sana kalmış.
SilPierre Hermé tarifiyle kakaolu veya çikolatalı makaronları henüz yapamadım.
Yine müthiş makaronlar yapıyorsun, ellerine sağlık cnm:)) Bu kez ben de bir kutu istiyorum...
Sevgiler...
:) tşk ederim.. kahveli yaptım yine :) şimdi yine yapıcam soft renklerde. sanırım frambuazlıdan yapıcam bu sefer :) kitabı bulamadım :( keşke bir kaç tarif daha yazsanız :)
SilMerhaba;
YanıtlaSilBlogunuzu yeni kesfettim ve cok begendim, cok özenle ve emekle hazırlanmıs, tebrik ederim. Birkac makaron tarifinizi okudum, yorumlara da baktım ama, aklımdaki soruların cevabını bulamadım. Fırını fanlı mı fansız mı kullanıyorsunuz? Beyaz tepecikler dediğiniz kıvam soft peaks mi yoksa stiff peaks mi? İtalyan merengini yumurta aklı toz bademli karışıma tek defada mı ekliyorsunuz? Bu sorulara daha önce cevap verdiyseniz lütfen kusura bakmayın, çok güzel tarifleriniz var, dayanamadım sordum. Bir de o kitabın tariflerinin tutmadıgını duymustum birkaç tanıdıgımdan ama, sanırım sizin o kitaptan denemeleriniz tutuyor değil mi? Ben de almayı düşünüyorum bu durumda sizin cevabınıza göre. Teşekkürler ve sevgiler...
Sevgili Zeynep hoşgeldin:))
SilSorularını cevaplıyorum.
1. Fırın fansız alt-üst ısıtmada ve tepsi orta rafta olmalı, her tepsi tek pişirilmelidir. Yani iki tepsiyi aynı anda pişirmeyin.
2. Beyaz tepecikler soft peaks form dur.
3. İtalyan merengi toz bademli karışımın ortasına döküp kenarlardan spatula ile (fold in) katlar gibi karıştıryorsunuz; kenardan içe doğru.
Yaparken kolay gelsin. Sevgiler...