Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 Şubat 2013 Pazar

ZENCEFİL VE BAHARATLI ÇAY

Kış günlerinde sıcacık baharatlı içecekler bana çok iyi geliyor. Çaydanlığıma tane baharatları ve suyu dolduruyorum. Kanepeme yerleşip o mis gibi tarçın kokusunu almaya başlayınca da çayım kaynamıştır, demlenmeye bırakıyorum. Özellikle akşamları içtiğimde baharatlı çayların rahatlatıcı ve koruyucu etkisini daha baskın hissediyorum. Kur'an'da adı geçen tek baharat zencefilin gribe karşı koruyucu ve mideyi tedavi ettiği, çubuk tarçının şeker düzenleyicisi olduğunu hepimiz biliyoruz. Çayı sadece baharatlar ile değil bazen ıhlamur ile bazen de şamşuka ile yapıyorum. Rabbim herşeyi doğada sunmuş, biz yeter ki kullanmasını bilelim; öyle değil mi?

Bu kez acil eylem planı dahilinde çabucak yapıldı. Kızıma çok iyi geldi. 
Gribe etkili bir çay.

MALZEMELER
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 2 parça kuru zencefil
  • 1 parça zerdeçal
  • 2 parça havlıcan 
  • 8 adet karanfil
  • 3 adet tane karabiber
  • 5-6 su bardağı su

YAPILIŞI
  1. Isıya dayanıklı bir cam çaydanlığa baharatları alın ve üzerine su doldurun. 
  2. Su kaynayınca altını kısın ve 5-6 dk. kaynamaya bırakın, sonra ocaktan alın.
  3. Üzerini bir havlu kapatıp çayı demlenmeye bırakın.
  4. 10 dk. sonra çayı için için.
  5. Tarçın çayın içinde kaldıkça çayın tadı tatlanacaktır.
  6. Çay kaldıkça tadı biraz keskinleşebilir. O durumda biraz sıcak su eklemesi yapın.
  7. Gün boyunca çayı içebilirsiniz.






7 yorum:

  1. ayy bana annemi özlettiniz şimdi :)
    annem hep bu malzemelerle bitki çayı yapar,hep rastlıyorum bunlarla bitki çayı yapanlara ama ya havlıcanı olmuyor ya başka malzemeleri,siz annem gibi hepsini koymuşsunuz :)
    annem kaynayan suya baharatları atıp bir iki defa lokurdayıncsa kapatıp öyle demlendiriyor 5 6 dakika kaynatmıyor,acaba içindeyken fazla kaynaması zararlı olurmuki,çünkü bitki çaylarını kaynatmayın çok diyorlar ne dersiniz? sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. misss gibi kokusu geldi burnuma ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. ugurbocegimmutfağı,
    Kuru baharatlar olunca kaynatmayı fazla yapıyorum.Çünkü baharatların yumuşamasını istiyorum. İçine ıhlamur veya benzeri çayları kullandığımda kaynadıktan sonra çayı içine atıp ocaktan alıyorum.
    Senin için bu detayı soracağım.
    Ziyaretine teşekkürler ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. teşekkür ederim evet ıhlamur tarzı çayları bende öyle yapıyorum,ama dediğiniz gibi diğerlerini belki çok az bekletince aroması çıkmıyordur,biraz kaynatmak gerekiyordur belki sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Ohhh sifa olsun arkadasima... Ben de oldukca SIK yaparim... Sevgilerimle, ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  6. Mis gibi kokular geliyor adeta...
    Şifa niyetine afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  7. geçmiş olsun canım,o çaylar olmasaydı napardık biz,bardak al beni diyor o kadar canlı,ellerine sağılık.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...