Bu yıl ''Nisan'da Adana'da'' projesiyle Portakal Çiçeği'nden yola çıkarak Adana'nın güzellikleri tanıtılılacak. Adana'nın tanıtımına portakal çiçeğinin meyvesi, turunçgillerden yapılabilecek tarifler vererek katkıda bulunmak istiyorum. İlk tarifim turunç reçeli. Turunç reçeli tarifi bütün turunçgillere (portakal, mandalina, greyfurt...) uygulanabilir.
(Daha önce greyfurt reçeli tarifini vermiştim.)
Turunçun kabuğunu kıvrık veya çubuk şeklinde yapabilirsiniz. Turuncu bütün halinde içi ile birlikte ikiye keserek de yapabilirsiniz.
Turunç kabuklarının kalınlaşması için ocak ayı sonu veya şubat ortası arasında reçelin yapılması uygundur.
MALZEMELER
- 6 -7 adet turunç
- 1 kg. şeker
- 1,5 lt. su
- 1/2 çay kaşığı limon tuzu
YAPILIŞI
- Turunçların dışını rendenin ince tarafı ile hafif rendeleyin.
- Her bir turunç kabuğunu boyuna 6 veya 7 parçaya kesin.
- herbir parçanın içinde fazla beyaz kısmı varsa alın.
- Kıvırarak iğne yardımı ile ipe dizin.
- Bütün kabukları dizdikten sonra şekil alması için 1 gün açıkta bekletin.
- Ertesi gün su dolu bir tencerede 1-2 taşım kaynatın. Suyunu süzün. İyice yıkayın ve soğuk suya ıslayın.
- Sabah-akşam kabukların suyunu değiştirin. 5-6 gün sonra kabukların acısı gider, tatlanır. Tatlandığını anlamak için kabuktan küçük bir parça kesin. Ağzınıza alın ve çiğneyin. Acı tat hissetmiyorsanız tatlanmıştır. Hafif bir acılık varsa piştikten sonra daha belirginleşir. O yüzden tatlanması için sabırla bekleyin.
- Ölçülü suyu ve şekeri 5-10 dk. ocakta kaynatın. Kabukların fazla suyunu elinizle sıkın ve şurubun içine atın.
- Yaklaşık 1 saat kadar ocakta kısık ateşte kaynatın. Kıvama gelmeden önce limon tuzunu ekleyin.
- 5-10 dk. daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.
- Reçel soğuduktan sonra kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatın ve saklayın.
Yarım turunç şeklinde yapacaksanız,
- Turunçların kabuklarını biraz rendeledikten sonra enine ikiye kesin.
- Turunçların çekirdeklerini dikkatlice çıkartın. Suyunu biraz sıkın.
- Bir taşım kaynatıp, sabah-akşam suyunu değişin. 8-9-10 no' daki gibi pişirin.
- 10 adet turunç için 1kg. şeker, 1,3 lt. su kullanın.
**Kıvamı için şurubundan bir kaseye 1 tatlı kaşığı kadar koyun. Soğuyunca kıvamı sulu ise biraz kaynatın. Katı ise biraz su ekleyip kaynatın.
Ne kadar güzel olmuş bu böyle eline sağlık canım:) takipteyim bende beklerim:)sevgiler
YanıtlaSilelıne sağlık zahmetlı bır recel ama değer
YanıtlaSilbu reçelin kokusunu tahmin ederim,ellerine sağılık canım.
YanıtlaSilCanim sekli ne kadar guzel olmus!!! Cok guzel bir fikir. Bayildim... Ellerine saglik...
YanıtlaSilElinize sağlık çok güzel görünüyorlar. Ben de Adana'dan gelecek turunçları bekliyorum deneyeceğim inşallah :)
YanıtlaSilgörüntü varya tatlı sevmeyen beni bile cezbetti:)
YanıtlaSilellerine sağlık bir kez tatmıştım geçtiğimiz yıllarda çok hoşdu.
çok seviyorum böyle çeşit çeşit reçelleri, ellerinize sağlık görüntü süper :)
YanıtlaSilçok seviyorum böyle çeşit çeşit reçelleri, ellerinize sağlık görüntü süper :)
YanıtlaSilNe güzel görünüyor çok severim turunç reçelini.. Turunç buralarda satılsa da yapsam. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilen sevdiğim reçel
YanıtlaSilellerine sağlık nefis olmuş
geçen sene yaptım çok güzel oluyor eline sağlık canım
YanıtlaSil