Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25 Şubat 2013 Pazartesi

TURUNÇ REÇELİ

Bu yıl ''Nisan'da Adana'da'' projesiyle Portakal Çiçeği'nden yola çıkarak Adana'nın güzellikleri tanıtılılacak. Adana'nın tanıtımına portakal çiçeğinin meyvesi, turunçgillerden yapılabilecek tarifler vererek katkıda bulunmak istiyorum. İlk tarifim turunç reçeli. Turunç reçeli tarifi bütün turunçgillere (portakal, mandalina, greyfurt...) uygulanabilir. 
(Daha önce greyfurt reçeli tarifini vermiştim.)
Turunçun kabuğunu kıvrık veya çubuk şeklinde yapabilirsiniz. Turuncu bütün halinde içi ile birlikte ikiye keserek de yapabilirsiniz. 


 Turunç kabuklarının kalınlaşması için ocak ayı sonu veya şubat ortası arasında reçelin yapılması uygundur.






MALZEMELER
  • 6 -7 adet turunç 
  • 1 kg. şeker
  • 1,5 lt. su
  • 1/2 çay kaşığı limon tuzu

YAPILIŞI
  1. Turunçların dışını rendenin ince tarafı ile hafif rendeleyin.
  2. Her bir turunç kabuğunu boyuna 6 veya 7 parçaya kesin.
  3. herbir parçanın içinde fazla beyaz kısmı varsa alın. 
  4. Kıvırarak iğne yardımı ile ipe dizin. 
  5. Bütün kabukları dizdikten sonra şekil alması için 1 gün açıkta bekletin.
  6. Ertesi gün su dolu bir tencerede 1-2 taşım kaynatın. Suyunu süzün. İyice yıkayın ve soğuk suya ıslayın.
  7. Sabah-akşam kabukların suyunu değiştirin. 5-6 gün sonra kabukların acısı gider, tatlanır. Tatlandığını anlamak için kabuktan küçük bir parça kesin. Ağzınıza alın ve çiğneyin. Acı tat hissetmiyorsanız tatlanmıştır. Hafif bir acılık varsa piştikten sonra daha belirginleşir. O yüzden tatlanması için sabırla bekleyin.
  8. Ölçülü suyu ve şekeri 5-10 dk. ocakta kaynatın. Kabukların fazla suyunu elinizle sıkın ve şurubun içine atın.
  9. Yaklaşık 1 saat kadar ocakta kısık ateşte kaynatın. Kıvama gelmeden önce limon tuzunu ekleyin. 
  10. 5-10 dk. daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.
  11. Reçel soğuduktan sonra kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatın ve saklayın.

Yarım turunç şeklinde yapacaksanız, 
  1. Turunçların kabuklarını biraz rendeledikten sonra enine ikiye kesin.
  2. Turunçların çekirdeklerini dikkatlice çıkartın. Suyunu biraz sıkın. 
  3. Bir taşım kaynatıp, sabah-akşam suyunu değişin. 8-9-10 no' daki gibi pişirin. 
  4. 10 adet turunç için 1kg. şeker, 1,3 lt. su kullanın.


**Kıvamı için şurubundan bir kaseye 1 tatlı kaşığı kadar koyun. Soğuyunca kıvamı sulu ise biraz kaynatın. Katı ise biraz su ekleyip kaynatın.









11 yorum:

  1. Ne kadar güzel olmuş bu böyle eline sağlık canım:) takipteyim bende beklerim:)sevgiler

    YanıtlaSil
  2. elıne sağlık zahmetlı bır recel ama değer

    YanıtlaSil
  3. bu reçelin kokusunu tahmin ederim,ellerine sağılık canım.

    YanıtlaSil
  4. Canim sekli ne kadar guzel olmus!!! Cok guzel bir fikir. Bayildim... Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık çok güzel görünüyorlar. Ben de Adana'dan gelecek turunçları bekliyorum deneyeceğim inşallah :)

    YanıtlaSil
  6. görüntü varya tatlı sevmeyen beni bile cezbetti:)
    ellerine sağlık bir kez tatmıştım geçtiğimiz yıllarda çok hoşdu.

    YanıtlaSil
  7. çok seviyorum böyle çeşit çeşit reçelleri, ellerinize sağlık görüntü süper :)

    YanıtlaSil
  8. çok seviyorum böyle çeşit çeşit reçelleri, ellerinize sağlık görüntü süper :)

    YanıtlaSil
  9. Ne güzel görünüyor çok severim turunç reçelini.. Turunç buralarda satılsa da yapsam. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  10. en sevdiğim reçel
    ellerine sağlık nefis olmuş

    YanıtlaSil
  11. geçen sene yaptım çok güzel oluyor eline sağlık canım

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...