Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 Mayıs 2012 Perşembe

BADEMLİ BİSCOTTİ

Kıtır, kıtır,  kahvaltıda veya günün her hangi bir saatinde çayın yanında tatlı bir atıştırmalık. Bisküviye benziyor ama kesinlikle bisküvi değil. Anavatanı İtalya'nın Prato şehri olan biskottinin temel özelliği, iki kez pişirilmesidir. Uzun süre dayanıklı ve bayatlamayan biskotti, asıl savaş zamanları ve yolculuklar için düşünülüp yapılmış.



1867'de Paris'te yapılan uluslararası fuarda İtalyan pasta şefi Antonio Mattei yaptığı biskotti ile adından söz ettirmiş. Şef Antonio Mattei'nin orijinal tarifi yağsız ve bademli. Bu tarif zaman içinde değişse de değişmeyen özelliği iki kez pişirilmesidir. İçindeki nem ikinci pişirmede iyice gidiyor ve biskotti dayanıklı oluyor.


Günümüzde biskottinin bir çok çeşidi mevcut. Bademli, fındıklı, üzümlü, tarçınlı, limonlu...vb. Ben de kızımın isteğiyle günümüzün tariflerinden uyarlayarak, biraz da damak zevkime göre değiştirerek bademli biskotti yaptım. 


MALZEMELER

  • 1/3 su bardağı tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 2/3 bardağı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 tatlı kaşığı badem aroması
  • 2 su bardağı un
  • 1 1/4 su bardağı tuzsuz badem

YAPILIŞI

  1. Tereyağı mikserle karışacak kadar çırpın.
  2. Toz şeker, kabartma tozu  ve tuzu ekleyin. İyice karışıncaya kadar çırpın.
  3. Yumurtaları, vanilya ve badem aromasını ekleyip çırpın.
  4. Unu ekleyin. En son iri kesilmiş bademlerle karıştırın.
  5. Hamuru 3 eşit parçaya ayırın.
  6. 20 cm. boyunda ve  5 cm. eninde diktörtgen şekil verip üzerini elinizle yassılaştırın.
  7. 190 C'de ısıtılmış fırında 20-25 dk. pişirin. Hamurların üzeri çatlamış ve altın rengi olmalıdır.
  8. Fırında pişen hamurları 30 dk. kadar fırın tepsisinde bekletin.
  9. Herbir parçayı ağzı tırtıklı bir bıçakla 1 parmak eninde verev parçalar halinde kesin.
  10. Fırın tepsisine dizin. 160 C'de ki fırında 8 dk. bir tarafı kızarsın. Çevirin, 8-10 dk. da diğer tarafı kızarsın. 
  11. Fırından alın ve fırın ızgarasına dizin. Biskottileriniz iyice soğusun ve kurusun. Tabağa dizin.





5 yorum:

  1. Biscotti, en sevdiğim kurabiye türüdür!! Yanında da bir fincan çay veya kahve varsa, harika. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler, kahveyle muhteşem bir lezzet.

    YanıtlaSil
  3. Ben hep görüyorum ama hiç cazip gelmemişti. fakat merakda ediyorum evde yapılanlar nasıl olur diye. ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Eh Pırıl,

    Gelir gelmez damardan.
    Ellerine sağlık.
    Daha Salı günü Ada ile biscotti yedik ve dedikki bunu evde de yapalım.
    Sıraya alındı.

    Yeni misafir anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  5. Oğlak Kızları Çiğdem - Hayatın Tatları
    Yorumlarınıza çok teşekkür ederim.
    İnanır mısınız, yaptığım biskottiler aynı gün bitti. O kadar sevildi ki kızım tekrar yapmamı istiyor. Bu kez iki ölçü yapıp kavanoza doldurmayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...