Yöresel mutfaklarda değişik malzemelerle tanışıyoruz. Bu çorba Hatay'ın tuzlu yoğurduyla yapılıyor. Tuzlu yoğurt yoğurdun ateşte pişirilmesiyle elde ediliyor. Yoğurt pişince farklı bir lezzeti oluyor. Eğer bulamazsanız süzme yoğurt kullanabilirsiniz. Süzme yoğurt koyarsanız kaynayıncaya kadar devamlı karıştırın ki yoğurt kesilmesin.
MALZEMELER
- 750 kg. ıspanak
- 500 gr. kemikli kuzu eti
- 1 orta boy soğan
- 1 baş sarımsak
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1-2 adet kurutulmuş acı kırmızı baş biber veya 1 yemek kaşığı acı pul biber
- 2-3 yemek kaşığı tereyağ
- 5 yemek kaşığı tuzlu yoğurt
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- Etsuyu için 1 yeşil biber 1 soğan
YAPILIŞI
- Ispanağın yapraklarını irice doğrayın, üzerine sıcak su dökün. Bekletmeden soğuk su dökün ve ıspanakları sıkın, yeşil suyu çıksın.
- Et suyu için küçük bir tencereye etleri koyun, kısık ateşte etler suyunu versin sonra çeksin. Üzerine su ekleyin. 1 adet yeşil biber ve soğan ekleyip ocakta etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Çorbayı pişireceğiniz tencerede yağı eritin; etleri, küçük küp doğranmış soğanı, enine ince doğranmış sarımsakları ekleyip iyice soteleyip kavurun.
- Kırmızı biberi veya pulbiberi ekleyip soteleyin.
- Üzerine yeteri kadar et suyunu ve ıspanakları ekleyin, biraz karıştırın. Tuzlu yoğurdu ve nohutu da ekleyip kaynamaya bırakın.
- Tuzu ve karabiberi ekleyin. Kıvama gelip özleşince ocaktan alın.
Degisik bir tat,bol vitaminli ellerine saglik.
YanıtlaSilHayirli cumalar.
YanıtlaSilCok tesekkur ederim cici yorumunuz icin:)
Yureginize saglik.
Cok hos bir lezzet e benziyor bu.
Emeklerine saglik pirilcim.
sarildim sikica sana
Muhabbetle...
ellerine sağlık süper
YanıtlaSilÇok güzel olmuş ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilNe kadar faydalı...Hep sebze tüketebilsek keşke
YanıtlaSilSeher'in Örgüleri,
YanıtlaSilbirtutamkekik,
kardelen sezgin,
çeşnici Handan,
kıvırcık bayan/Fatoş
Hepinizin yorumlarınıza çok teşekkür ederim.
Ispanak ve tuzlu yoğurt ikilisinden çok sağlıklı çorba oluşuyor. Mutlaka deneyin ,şiddetle tavsiye ediyorum. Sevgiler.