Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Nisan 2013 Salı

ISPANAK MIHLAMASI (YUMURTALI ISPANAK)

Blogumu takip ediyorsanız kayınvalidemin Darende yemeklerini de takip ediyorsunuz demektir. 'Ispanağın da tarifi mi olur?' demeyin. Kayınvalidemin ıspanak ile ayrı bir bağı vardır. Bazı yemeklerinde ıspanağı hiç üzmez çok nazik çok hassas davranır. Bazılarında da aksine ıspanağı iyice sıkıştırır, içinden canını suyunu alır. Ustalık ve püf noktası denilen işte budur. 

Haftasonu çiftlikteydik. Açık havada mis gibi tazecik köy ıspanakları ve köy yumurtaları ile bir mıhlama yedik. Resmen on parmaklarımızı da beraber yedik. Bu kez kayınvaldem bu şahane yemeği yaparken pür dikkat izledim ve notumu aldım. Sizlere aktarıyorum.

MALZEMELER
  • 1 kg. ıspanak
  • 250 gr. kuzu kıyma
  • 150-200 gr. tereyağ
  • 4 adet yumurta
  • Karabiber
  • Acı kırmızı pulbiber
  • Tuz
YAPILIŞI
  1. Ispanağı temizleyin. İyice yıkayın. İri doğrayın. Sıcak suda bir taşım kaynatın. Hemen ocaktan alın. Süzgeçte süzün. Sadece süzün sıkmayın (*burası çok önemli*). Ispanaklar sulu ve biraz dirice kalmalı, erimemelidir.
  2. Ayrı bir tavada kıymayı 3 yemek kaşığı su ve bir fiske tuz ile devamlı karıştırarak kavurun. Kıyma suyunu verip çektikten sonra 3 kaşık tereyağ ekleyerek kavurmaya devam edin. Ocaktan alın.
  3. Ispanakları kıyma, karabiber, kırmızı biber ve tuz ile karıştırıp yayvan bir tavaya yayın. Üzerini kaşık ile düzeltin.
  4. Tavayı ocağa alın. Ispanakların üzerine yumurtaları aralık bırakacak şekilde kırın.
  5. Ayrı bir küçük tavada kalan tereyağını iyice kızdırıp yumurtaların üzerine dökün. Yumurtaların üzeri dökülen yağın sıcaklığında pişmelidir. 
  6. Tavanın kapağı kapalı halde 2 dk. kadar kısık ateşte tutun.
  7. Ocaktan aldıktan sonra üzerine karabiber serpip sıcak halde bekletmeden servis yapın.





9 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, nefis olmuş,severim ıspanak mıhlamasını,sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık.Ispanaklı yumurtayı çok severim.Bu da çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık canım..
    sık sık yapıyoruz evimizde:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. yumurta ve ıspanak çok sevdiğim bir ikili,ellerine sağılık canım,süper bir lezzet.

    YanıtlaSil
  5. Hakikaten, ıspanak mıhlaması deyip, geçmemek lazımmış. İncelikleri var. Kızgın yağın yumurtaların üzerini pişirmesi önemli bir ayrıntı.
    Kayınvalide'nize ve Darende'ye selamlar...

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık hepimizin çok sevdiği bir yemek..Afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  7. Yemeği birden annemim yemeğine benzetmekle baktım kaynvalideniz darendeliymiş aynı bizim gibi...ama Adanaya gelinmiş.Yoksa biz akraba olmayalım dedim;) (böyle marifetli hanımı bulunca sahip çıkayım dedim)

    YanıtlaSil
  8. Hatice teyzemin tarifine,seninde ellerine sağlık canım..afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  9. bu yemek en sevdiğim yemeklerden biridir, ancak bugüne kadar hiç annanneminki kadar güzel yapamamıştım, bugün bu tarifinizi uyguladım ve sonuç muhteşem tabii ki, ellerinize sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...