C vitamin kaynağı turunçgilleri çok severim. Turunçgillerin (turunç, greyfurt, portakal, mandalina, limon...)
meyvesi yenir, suyu içilir, reçeli yapılır ama kabuğunun
reçeli. Herşeyini değerlendirir, kullanırım. Özellikle kabuğundaki aromatik tat hiçbir şeyde bulunmaz. Mevsiminde turunç, mandalina (özellikle fremut cinsi), greyfurt (beyazı ve pembesi) reçeli yaparım. Kahvaltıda, kekte, cheesecakete, kremalarda, kurabiyelerde kullanırım. Kabuk reçeli yapmak biraz sabır istiyor. Kabuğun kendine has acı tadı var. Önce kabuğa zarar vermeden bu acı tattan kurtulmak gerekiyor.
Ankara'da otururken arkadaşım Süeda bir kahvaltı soframdaki greyfurt reçelimi çok beğenmişti. Dün mesaj atmış ve tarifini istemiş. Süeda'nın istediği greyfurt kabuğu reçeli tarifini ertelemeden vereceğim ki greyfurtun mevsimi geçmeden reçelini pişirebilsin. Bu tarif diğer turunçgillere de uygulanabilir. Şubat ayı bu tip reçeller için idealdir.
MALZEMELER
- 4 - 5 adet greyfurt
- 1 kg. toz şeker
- 1 kg. su
- 1 çay kaşığı limontuzu
YAPILIŞI
- Greyfurtları yıkayın, kurulayın.
- Tepe kısmını kesip karpuz dilimi gibi kabuğunu kesip, soyun.
- Her parçayı kibrit çöpü olacak şekilde doğrayın.
- Kabukları bir tencereye koyup bir miktar suyla 1-2 taşım kaynatıp suyunu dökün. Bu işlemi bir kez daha tekrarlayın.
- Kabukları soğuksuyla iyice yıkayıp sıkın; derin bir kaba alın ve üzerini soğuksuyla doldurun.
- 5-6 gün sabah akşam suyunu değiştirin. Her değişimde kabukları sıkın, acı suyu iyice gitsin.
- Kabuk tadıldığında acı tat yoksa pişirilmeye hazırdır.
- Tozşeker ve suyu genişce bir tencereye koyun 5 dk. kaynasın.
- Suyu sıkılan kabukları şurubun içine atın.
- Kısık ateşte kıvama gelmeye yakın limontuzunu atın, 5-6 dk. sonra altını kapatın.
- Tencerenin kapağını kapatmayın, açık soğusun.
- Temiz ve kuru kavanozlara yerleştirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder