29 Haziran 2012 Cuma

JÖLELİ MUZLU PASTA



Muzlu lezzetleri zevkle yapıyorum. Muz pastaya, kremaya çok yakışıyor. Üzerine de jöle dökülünce tam yaz sofralarına uygun hafif pastalar elde ediliyor.

*  *  *  *

Ankara'da yaptığım bu muzlu pastayı süslemek kolay olmadı. Süsleyecek malzemelerim olmadığından pratik bir yönteme başvurdum. Temiz bir buzdolabı poşetine krem şantiyi doldurdum. Köşesinden çok az kestim ve üstten sıkarak pastamı süsledim. Kenarlarına da çatal ile çizgiler oluşturdum.
Meyveleri dizmek, üzerine jöleyi azar azar dökmek ve jöle donarken meyveleri izlemek benim çok hoşuma gidiyor. Terapi gibi !!! 


MALZEMELER


Keki:

  • 4 adet yumurta
  • 3,5 kahve fincanı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 4 kahve fincanı un
  • 1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı limon rendesi 
  • Keki ıslatmak için 1 portakal suyu

Kreması:

  • 4 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 kahve fincanı şeker
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı tereyağ (isteğe bağlı)
  • 3 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı limon rendesi (isteğe bağlı)

Süslemesi:

  • 4 adet muz
  • 10 adet kiraz
  • 1 kutu muz aromalı bitkisel jel veya jöle
  • 1 poşet krem şanti (1 aida bardağı süt ile açılacak)

YAPILIŞI


Kek:

  1. Yumurta ve şekeri mikser yardımı ile çırpın. Koyulaşıp kabarsın.
  2. Kalan malzemeleri ekleyip ahşap kaşık ile karıştırın. 
  3. 26 cm. lik yağlanmış kelepçeli kalıba dökün.
  4. 175 C'de 45 dk. kadar pişirin.

Krema:

  1. Yumurta, şeker, un, nişasta ve sütü karıştırın, pişirin.
  2. Yağ, limon rendesi ve vanilyayı ekleyin mikserle 10 dk. çırpın.
  3. Buzdolabına alın. Pastada kullanın.

Pastanın Yapılışı:

  1. Kek soğuyunca kalıptan alın ve ikiye kesin.
  2. Portakal suyunu 1 tatlı kaşığı şeker ile karıştırın. Bu karışım ile kekin arasını ve üzerini ıslatın.
  3. Taban parçasını kalıba yerleştirin.
  4. Kremanın yarısını sürün. 2 adet muzu yarımay şeklinde doğrayıp kremanın üzerine yerleştirin.
  5. Üst parçaya 2 kaşık krema sürün ve muzların üstüne kapayın.
  6. Kalan kremayı en üste sürün. Krema dökünce kalıbın kenarlarında hiç açıklık kalmamasına dikkat edin.   Aksi halde jöle döküleceği için akabilir.
  7. Kalan 2 muzu boyuna doğrayın; kirazlarla beraber kremanın üzerine yerleştirin.
  8. Buzdolabında 20 dk. bekletin.
  9. Jöle veya jeli üzerindeki tarife göre hazırlayın.
  10. Hazırlanan jöle veya jeli meyvelerin üzerine 3-5 dk. aralıklarla 3 defada dökün.
  11. 4-5 saat içinde jöle donacaktır.
  12. Pastayı kalıptan alın. Krem şanti ile süsleyin. Tekrar buzdolabına alın.
  13. İstediğiniz zaman servis yapın.




28 Haziran 2012 Perşembe

SUPANGLE - KREM ŞOKOLA

Sütlü lezzetler çikolata ile dayanılmaz olur. Küçük, büyük herkesin çok sevdiği krem şokola - supangle buzdolabından sofralarımıza soğuk ve hafif tatlı olarak geliyor. Çocuklarım küçükken kaselerin altına birer tane piknik bisküvi, kek ve bir dilim muz yerleştirip yapardım. Muz ve kek (bisküvi) lezzetini seviyorsanız ekleyebilirsiniz.  


Yaz sofralarında supangle yapmayı siz de deneyin.


MALZEMELER

  • 1 kahve fincanı un
  • 1/2 kahve fincanı nişasta
  • 1 adet yumurta
  • 2 kahve fincanı toz şeker (isterseniz azaltabilirsiniz)
  • 25 gr. kakao
  • 4 su bardağı süt
  • 1 paket bitter çikolata (80 gr.)
  • 50 gr. tereyağ veya margarin
  • 1 paket vanilya
  • Bir kaç parça kek, bisküvi, muz (opsiyonel)

YAPILIŞI

  1. Un, nişasta, yumurta, şeker, kakaoyu mikser ile çırpın.
  2. Sütü ekleyin ve ocakta orta ateşte pişirin.
  3. Çikolatayı ve tereyağını parçalar halinde içine atın, erisin.
  4. Vanilyayı da ekleyip mikserle 15 dk. kadar çırpın.
  5. Kaselerin tabanına birer parça bisküvi veya kek parçası koyun; üzerine de 1 dilim muz yerleştirin (Kek, bisküvi, muz eklemeniz size kalmış)
  6. Üzerine hazırladığınız karışımı dökün.
  7. Ilıyınca buzdolabına alın.
  8. İyice soğuyunca üzerini hindistancevizi veya yeşil fıstıkla süsleyip, servis yapın.





27 Haziran 2012 Çarşamba

TANE HARDALLI YEŞİL SALATA

Salatalarımda tane hardalı ve bulursam taze fesleğeni çok severim. İstanbul'da kolaylıkla taze fesleğenlere kavuştum. Siz elinizde hangi yeşillik varsa keyfinize göre ekleyin. Salatanızı özgürce, keyifli yapın. Benim salatalarım genellikle doğaçlama oluşur. Bir bakarsınız içine brokoli, mantar, elma, üzüm, fıstık...vs. bile girebilir. Sosunda tane hardalı genellikle kullanırım. Bugün de yeşil salatam anlattığım gibi oluştu.


MALZEMELER
  • 1 adet kıvırcık marul (aysberg, romain, ne bulabilirseniz)
  • 1 bağ roka veya tere
  • 1 tutam dereotu veya maydanoz
  • Bir kaç yaprak taze fesleğen
  • 2 adet salatalık
  • 1 adet taze kırmızı biber
  • 10 adet çeri domates veya 2 adet domates
  • 2 tatlı kaşığı tane hardal 
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
  • 1 adet limon suyu 
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Dilediğiniz kadar tuz
YAPILIŞI
  1. Marulları, rokayı, tereyi, maydanoz ve dereotunu elinizle veya salata bıçağı yardımı ile iri parçalar halinde doğrayın.
  2. Fesleğenleri yapraklar halinde ayıklayın.
  3. Salatalıkların kabuğunu almadan ince halkalar halinde doğrayın.
  4. Kırmızı biberleri çubuk şeklinde doğrayın.
  5. Çeri domatesleri ikiye kesin.
  6. Bir bardağa tane hardal, zeytinyağ, limon suyu, nar ekşisi ve tuzu karıştırın; sosu oluşturun.
  7. Hazırladığınız malzemelerle sosun yarısını harmanlayarak karıştırın.
  8. Salata tabağına alın. Üzerini fesleğen, çeri domates, salatalık ile süsleyin.
  9. Kalan sosu üzerinde gezdirin. Servis yapın.


ZEYTİNYAĞLI KABAK

Sağlıklı beslenmek için kabağın zeytinyağlısını yapıyorum. Ben zeytinyağlılarımı genellikle kızartma yapmadan çabucak hazırlıyorum. Soğuk veya ılık yemeye doyulmuyor. Sağlığına önem verenler mutfağınızda lezzetli kabaktan vazgeçmeyin. 


MALZEMELER
  • 1 kg. kabak 
  • 1 su bardağı taze bezelye
  • 3 orta boy domates
  • 1 orta boy havuç
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 orta boy soğan
  • 6 diş sarımsak
  • 1 tutam dereotu
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • İsteğinize göre tuz
YAPILIŞI
  1. Kabakların kabuğunu bıçak yardımı ile sıyırın. Kabakları uzunluğuna 4 parçaya ayırın. Her parçayı 2'ye veya 3'e kesin; parmak gibi doğrayın.
  2. Soğanları piyazlık doğrayın. Sarımsakları boyuna ikiye kesin.
  3. Kırmızı biberi, yeşil biberi ve havucu uzun çubuk şeklinde doğrayın.
  4. Domatesleri küp küp doğrayın.
  5. Zeytinyağında önce soğan ve sarımsakları soteleyin, üzerine havuç ve biberleri ekleyin, kavurun.
  6. Domateslerin yarısını kavurduğunuz malzemelerin üzerine dökün, kavurun.
  7. Kabakları tencerenin kenarlarına gelecek şekilde çember gibi yerleştirin. Ortası boş kalsın. Boş kalan yere bezelyele dökün.
  8. Kalan domatesleri kabakların üzerine dökün. Karıştırmayın.
  9. Şekeri ve tuzu serpin. Gerekirse bir kahve fincanı su koyun. Kısık ateşte pişirin.
  10. Piştikten ve soğuduktan sonra ters çevirin. 
  11. Üzerini dereotu ile süsleyip servis yapın.


YOĞURTLU SEMİZOTU

Kolay olan zaman zaman unutulur. Size hemen hatırlatıyorum. 
Yaz sofralarına, ızgaralara, zeytinyağlılara eşlik edecek yoğurt; semizotu, sarımsak ve acı pul biberle unutulmaz lezzette oluyor.
Hem salata, hem de meze. Deneyin!!! 


MALZEMELER
  • 500 gr. süzme yoğurt (sütaş tercih ediyorum)
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 demet semizotu
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı acı pul biber
  • İstediğiniz kadar tuz
YAPILIŞI
  1. Semizotunu yıkayın, süzün. Gerekiyorsa sebze kurutucuda fazla suyunu alın.
  2. Yapraklarını iri bırakacak şekilde doğrayın ama sap kısımlarını ince doğrayın.
  3. Süzme yoğurdu su ile açın.
  4. Tuz ve sıkılmış sarımsağı yoğurda ekleyip karıştırın.
  5. Semizotunu da yoğurt ile karıştırın. 
  6. Dilerseniz acı pul biberi içine dilerseniz üzerine ekeleyin.
  7. Bekletmeden servise sunun.


25 Haziran 2012 Pazartesi

KAVUNLU KREM BAVARUAZ

Mis gibi kavun kokan, soğuk, ferahlatıcı ve çabucak hazırlanan şık, elegan bir tatlı.  
Bavaruazı çırparken kalıbına yerleştiriyorsunuz ve buzdolabına alıyorsunuz, o kadar. 
Yaz tatlınız hazır !!!


MALZEMELER
  •  
10 adet yaprak jelatin
300 gr. toz şeker
150 gr. su
1 tatlı kaşığı limon suyu

*   *   *   *   *
  • 2
2 poşet toz krem şanti
1 su bardağı süt veya su
*   *   *   *   *

  • 3
3 adet yumurta akı
1 fiske tuz

*   *   *   *   *
400 gr. kavun 
1 damla veya kuru ise 1 fiske yeşil gıda boyası

YAPILIŞI

Kavunu rondo veya robot ile püre haline getirin.

1-
Yaprak jelatinleri soğuk suda 5-10 dk.bekletin.
Toz şeker ve suyu bir kaç taşım kaynatın. 
Limon suyunu ekleyin, jelatinleri iyice sıkıp şirenin içine atın.
Erisin. Karışımı bir kenarda bekletin.
2-
Toz krem şantiyi soğuk süt veya su ile çırpın.
3-
Yumurta aklarını 1 fiske tuz ile çırpın, kar gibi olsun, tepecikler oluşsun.


1 ve 2 numaralı karışımları karıştırın. Sonra 3 numaralı karışım ile karıştırın.
En son kavun püresi ile karıştırıp gerekirse gıda boyası ekleyip
derin bir cam kaseye karışımı boşaltın.
Buzdolabında bir gece (en az 12 saat) bekletin. 
Ters çevirip isteğinize göre süsleyin ve servis yapın.





23 Haziran 2012 Cumartesi

DİYET ŞAKŞUKA

Havaların ısınması ile yemeklerimiz de hafifledi ve soğukları tercih eder olduk. Bir de formumuzu korumak için sebzeleri kızartmadan çiğ kullanıyorum. Izgara etlerin yanında zeytinyağlı edasında olan sebzeleri özellikle kızım çok seviyor. Evimde hem zamanım bana kalıyor, hem de sağlıklı sofralar kuruluyor.

MALZEMELER

  • 1 kg. kemer patlıcan 
  • 1 adet kırmızı biber  (jülyen doğranmış- verev doğranmış)
  • 3 adet yeşil biber  (jülyen doğranmış- verev doğranmış)
  • 8-10 diş sarımsak
  • 1 adet iri soğan
  • 5 orta boy domates (kabukları alınıp,küp doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ veya sıvıyağ
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

YAPILIŞI

  1. Patlıcanları alacalı soyup, parmak gibi uzun doğrayın. Tuzlayıp 15-20 dk. acı suyunun çıkmasını bekleyin. İyice yıkayıp kevgire alın.
  2. Yayvan bir tencereye önce halka soğanları, sarımsakları koyun.
  3. Üzerine yeşil ve kırmızı biberleri ekleyin. 
  4. 4-5 kaşık domatesi biberlerin üzerine bırakın. 
  5. Patlıcanları dizin. Üzerine de kalan domatesleri yayın.
  6. Sebzelerin en üstüne zeytinyağını, şekeri, karabiberi ve tuzu da ekeleyin.
  7. Çok kısık ateşte pişirin. Mümkün olduğunca suyunu çekmesini sağlayın.
  8. Servis tabağına ters çevirip sunun.
  9. İsterseniz yerken limonsuyu ekleyin. 







21 Haziran 2012 Perşembe

KOLAY MUSKA BÖREK

Havalar iyice ısındı. Havuza, denize giriyoruz. İyice yüzüp enerji kaybedince acıkıyoruz ve sıcakta bizi ferahlatacak soğuk içecekler arıyoruz. Soğuk içeceklerin yanında hafif atıştırmalık böreklerim benim sofralarımda eşlik ediyor.   
Tarifim kolay, kolay ve çok kolay. Yufka katlanırken börek oluveriyor. 
Hem yazlıkta veya bahçede keyif yapın, hem de hafif sofralar hazırlayın.

Böreğimin araları puf puf kabardı.
Kesiliş şekli
3 yufkadan 16 adet muska börek elde ediyorum.

MALZEMELER

  • 3 adet yufka
  • 1 çay bardağı sıvıyağ veya zeytinyağ
  • 2 çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 adet yumurta  (beyazı ve sarısı ayrılacak)
  • 200 gr. beyaz peynir
  • 1 tutam maydanoz

YAPILIŞI

  1. Beyaz peynir ve yumurta akını karıştırın; içi kullanmak üzere bir kenarda bekletin.
  2. Sıvıyağ, süt ve kabartma tozunu karıştırın.
  3. Yufkanın birini açın ve hazırladığınız sosun 1/3 'ünü  kaşık ve fırça yardımıyla üzerine sürün.
  4. 2. yufkayı üzerine serin ve sosun 1/3 ünü sürün.
  5. 3. yufkayı da üzerine serin ve sosun kalanını üzerine sürün.
  6. Üst üste olan yufkaları karşılıklı kenarlarını ortada birleştirip kapatın; kare şekli oluşsun.
  7. Üzerine peynirli içi serpin.
  8. Köşeleri ortada birleştirin. Yine kare görünümü oluşturun.
  9. Önce 4 adet muska şeklinde kesin. Sonra her muskayı 4' e kesin ve 16 adet börek elde edin.
  10. Bir tepsiye dizip üzerini streçle kapatın. 
  11. Mutlaka derin dondurucuda dondurun. En az 6-8 saat bekletin.
  12. Kullanacağınız zaman dondurucudan alın.
  13. Üzerine yumurta sarısı sürün.
  14. 175 C'de 45 dk. pişirin.





20 Haziran 2012 Çarşamba

FIRINDA PATLICAN

Seyahat sonrası hafif yemek sindirim sistemimi rahatlatır. Hafif yemek bana göre sebzelerden oluşur. Kabak, patlıcan gibi sebzelerin yemekleri özellikle fırında pişirilince dayanılmaz olur.
İşte bugün patlıcanlarla hem göze hem de damağa hitap eden lezzetli hafif bir yemek yaptım. 



İşe patlıcanları bir sanatçı titizliğinde dilimlemekle başlamalısınız.
Renklerin belirlenmesi için de mor, beyaz , kırmızı ve yeşil rengini içeren yiyecekleri sırasıyla biraraya getirdim. 
Pişirince renkler biraz soldu tabii :((




MALZEMELER

  • 5 adet kemer patlıcan
  • 2 orta boy domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 200 gr. dil peyniri
  • 3 - 4 diş sarımsak
  • 1 tutam taze kekik (bulamazsanız kuru kekik)
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz 

YAPILIŞI

  1. Patlıcanları soymadan ve baş kısımları kalacak şekilde uzunlamasına kesin.
  2. Tuz ile patlıcanları ovun. Tuz dilim aralarına girsin. 15-20 dk bekleyin, acı suyunu bırakınca iyice yıkayın ve bir tepsiye alıp patlıcanların arasını beyaz kağıt ile kurulayın.
  3. Domateslein kabuğunu soymadan ince elma dilimi şeklinde doğrayın.
  4. Yeşil biberleri iri parçalar halinde doğrayın.
  5. Peyniri uzun parçalar halinde doğrayın. 
  6. Patlıcanların aralarına domates, peynir ve yeşil biberleri sırasıyla yerleştirin. Her patlıcana aynı işlemi uygulayın.
  7. Zeytinyağına karabiber, kekik ve küçük doğranmış sarımsakları karıştırın. Patlıcanların üzerine karışımı birer kaşık dökün.
  8. Patlıcanların üzerini bir parça alüminyum folyo ile kapatın.
  9. 180 C'de 20 dk. pişirin. Alüminyum folyoyu aldıktan sonra 20-30 dk. daha patlıcanlar kızarıncaya kadar pişirin. 
  10. Taze kekik ile sıcak servis yapın.  



19 Haziran 2012 Salı

TÜRLÜ

Bahardan yaza geçişi çok seviyorum. Çeşit, çeşit sebzeler, meyveler sofralarımızı süslüyor. Her sebzeden azar, azar kullanarak türlü pişirdim. Biliyorsunuz, mevsimine göre doğal ekşi lezzetleri çok seviyorum ve türlüde de yeşil erik kullanarak bu amacıma ulaşıyorum. Taze fasulye, bezelye, kabak, patates ve patlıcan, taze sarımsak ile de olunca muhteşem birliktelik oluşturdular. Sarımsak resmen bir orkestra şefi gibi sebzelerin ve yemeğin tadını yönetiyor. Türlünün yanına bir de  bulgur pilavı ve cacık yaptım. 

Artık ev halkının keyfine diyecek yok!!!


 Erikleri en üste yerleştirdim. Türlü piştikten sonra erikleri üzerinden aldım. Almayı unutmayın.



MALZEMELER

  • 500 gr. kuzu veya dana kuşbaşı
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 baş sarımsak
  • 400 gr. taze fasulye (boncuk ayşe cinsi)
  • 4 adet kemer patlıcan
  • 2 su bardağı ayıklanmış taze bezelye 
  • 3 orta boy kabak
  • 3 orta boy patates
  • 4 - 5 adet domates
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 5-6 adet yeşil erik
  • 150 gr. tereyağ ( zevkinize göre yağı azaltıp çoğaltabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı tuz (az veya çok olabilir)

YAPILIŞI

  1. Soğanı, domatesleri ayrı tabaklara küp küp doğrayın; sarımsakları soyun. 
  2. Biberlerin çekirdeklerini alıp iri parçalar halinde doğrayıp hazırlayın.
  3. Patlıcanları küp küp doğrayın, tuzlayın, biraz bekleyin. Siyah suyunu salınca iyice yıkayın. Kevgirde süzün.
  4. Yeşil fasulyeynin kılçıklarını ayıklayın ve yemeklik doğrayın.
  5. Patatesleri küp, küp doğrayın ve kararmaması için suya ıslayın. Kullanırken sudan çıkarın.
  6. Kabakları  küp, küp doğrayın; bir tabağa alın.
  7. Kuşbaşı eti yıkayın. Bir tencereye alın ve ocakta kısık ateşte suyunu salıp çekmesini bekleyin.
  8. Suyunu çekince et pişmemiş ise bir miktar kaynar su ekleyerek etleri pişirin. Etlerin suyunu çektirin.
  9. Pişen ve suyunu çekmiş olan etlere tereyağını ekleyin. Etleri tereyağında biraz pembeleştirin.
  10. Soğanları, sarımsakları ekleyin ve etlerle kavurun. 
  11. Biberleri ekleyin ve kavurun.
  12. Domateslerin yarısını ekleyin, domatesler biraz solup ezilince domates ve biber salçalarını ekleyin.
  13. Etli domateslli karışımın üzerine sırasıyla fasulyeyi, bezelyeyi, patlıcanı, patatesi, kabağı, erikleri ve kalan domatesleri ekleyin. Üzerine tuzunu atın.Tencerenin kapağını kapatın.
  14. Çok kısık ateşte sebzeler suyunu verecektir. Kaynamaya geçince gerekiyorsa yarım bardak kadar su ekleyin. Gerekmiyorsa hiç eklemeyin.
  15. Türlü suyunu çekip fasulyeler pişinceye kadar pişirin. 
  16. Üzerine karabiber ekeleyip, yemeği biraz dinlendirin.
  17. Servisten önce erikleri üzerinden alın.
  18. Fazla ısısı gidince ters çevirip servis yapın.







16 Haziran 2012 Cumartesi

BABALAR GÜNÜ - BABAM

Babalar günü için ne yazacağımı düşünürken farkettim ki babamı düşünüyorum. Onun büyüklüğünü, karakterini, tavırlarını, sözlerini, hissettirdiği güveni hatırlıyorum. O, benim için arkamda sırtımı yaslanabileceğim bir dağ gibiydi. Sıkıntımda beni saracak, kurtaracak, sığınabileceğim bir kuvvetti babam.

Yıl 1967 

Küçükken israftan kaçınmamı, bana açık bıraktığım lambaları bizzat bana kapattırarak öğretti.
''Milli servet elektiriğimizii dikkatli kullanalım.'' derdi. (o dönemde iki saat elektirik kesintisi oluyordu)
''Çalışan teri kurumadan emeğinin karşılığını alsın.'' derdi. Çalışana anında parasını öderdi.
''Her zaman herşeyin doğrusunu söyleyin. Yalan ortaya çıkar, kendini kandırırsın. Yalan söylemek için çok zeki olmak lazım. Çok zeki isen zaten yalan söylemezsin.'' derdi.
Kimsenin hakkını yemez, haramdan kaçınırdı.''Haydan gelen, huya gider. ''derdi. 
Babama düşünmeden soru soramazdım. ''Cevabını bildiğin soruyu sorma; o soruyu aptallar sorar.'' derdi.
Kelimeleri yerli yerinde kullanmamızı isterdi. Kötü ev dediğimizde ''Ev kötü olamaz, ev eski, harap, yıpranmış olur.'' derdi.
Çalışkandı, çalışmaktan çekinmez emeğini esirgemezdi.
Zekiydi, hafızası kuvvetliydi kimsenin ismini unutmazdı. Unutana da kızardı. ''Önem verdiğini unutmazsın.'' derdi.
Aile bütünlüğüne önem verirdi. Eşi, çocukları, torunları ile birlikte gezmek, eğlenmek isterdi.
Aile büyüklerini, küçüklerini ziyaret ederdi. 
Hasta büyüklerini mutlaka ziyaret eder, ''Yatan hastanın gözü kapıdadır, insan bekler.'' derdi.
Özel günlerde mutlaka kabir ziyaretlerini yapardı.
Yardımseverdi, yaptığı yardımı söylemez gizli yapardı.
Sözü senetti. Verdiği sözden dönmezdi.
Dosttu. Sır vermezdi. 
Sevecendi, nüktedandı. 
Tontondu. Tatlı - sertti.
Çevresindekilere iyi moral verirdi. ''Kişiye iyi moral vereceksin ki, kendini iyi hissedecek.''derdi.
Çocukları severdi. Torunları ile ilgilenir, doğada koşup oynamalarını izler, hayvanları tanımalarını isterdi.

Anlayacağınız babam, adam gibi adamdı, adam gibi babaydı.

Babamı çok özlüyorum. Babam ile daha çok birlikte olabilseydim diyorum. 

Bugün babanızla beraber iyi vakit geçirmeye bakın. An'ı değerlendirin. Birlikte geçirilen zaman asla geri gelmiyor ama anısı kalıyor.
Anıların oluşması için ailemizle, dostlarımızla, arkadaşlarımızla iyi, kaliteli birliktelikler yaşayalım.

Babalar Günümüz kutlu olsun.







MİRAÇ KANDİLİ



Miraç Kandili mübarek olsun. 




 

12 Haziran 2012 Salı

ŞEKERLİ ÇEREZ (KROKAN)

   
Tatlı atıştırmalıklar  ceviz, fındık ve yerfıstığı; bir de susamın kavrulmuş tadıyla dayanılmaz olur.  Zeynep Teyze'min bir kaç kez deneyerek oluşturduğu bu krokan şekerlere biz şekerli çerez ismini koymuştuk.
Uygulaması kolay ama yaparken sabırlı olacaksınız ki istenilen lezzete ulaşabilin.

MALZEMELER
  • 1 ölçü ceviz ( iri parçalar halinde)
  • 1 ölçü tuzsuz fındık
  • 1 ölçü tuzsuz yerfıstığı
  • 3/4 ölçü şeker
  • 2 ölçü susam (kabuklu veya beyaz)
YAPILIŞI
  1. Ceviz, fındık ve yerfıstığını teflon bir tavada 5 dk. kadar kısık ateşte kavurun.
  2. Susam ve şekeri ekleyip kısık ateşte devamlı karıştırarak kavurun.
  3. Şeker eriyip karamel rengi olup susam ve fıstıkları tutunca krokan olmuş demektir.
  4. Pişirme kağıdının üzerine dökün ve sıcak iken üzerini düzeltin.
  5. Krokan soğuyunca elinizle iri parçalar halinde koparıp servis yapacağınız tabağa yerleştirin. 


10 Haziran 2012 Pazar

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA

Genellikle herkes tarafından sevilen zeytinyağlı barbunya bizim evimizde de çok sevilir. Evdekiler kilolarına dikkat ettiği için önceki yıllarda her hafta pişirdiğim zeytinyağlı barbunyayı şimdilerde ayda 1-2 kez pişiriyorum.  
Düdüklü tencerede çabucak pişirdiğim barbunyanın tazesini her zaman tercih ediyorum. Mutfağımızın klasik zeytinyağlısını etin, balığın, tavuğun yanına çok yakıştırıyorum. 

Hatta zaman zaman ılık da yemeyi seviyorum. 
Dilerseniz ılık  yemeyi de deneyin, bence seveceksiniz.


MALZEMELER
  • Yarım kilo ayıklanmış taze barbunya
  • 1-2 adet orta boy havuç  (halka  doğranmış)
  • 1 adet orta boy soğan ( küp doğranmış)
  • 6-8 diş sarımsak
  • 1 adet yeşil biber 
  • 1 küçük kırmızı biber
  • 1/2 su bardağı zeytinyağ
  • 1 adet domates  (küçük doğranmış)
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1-2 kahve kaşığı tuz
  • 1 adet limon
  • Süslemek için bir tutam maydanoz

YAPILIŞI
  1. Barbunyaların  üzerini kapatacak su doldurun. İçine yarım limonu 2-3 parça halinde doğrayıp atın. Birlikte 10-15 dk. mor suyu çıkıncaya kadar kaynatın. Kevgirde süzün, yıkayın. Limon parçalarını içinden atın. 
  2. Düdüklü tencerede zeytinyağda soğanı, sarımsağı ve havucu soteleyin. 
  3. 2-3 dk. sonra yeşil ve kırmızı biberleri ekleyin, soteleyin. 
  4. Domatesleri ekleyin. Domatesler biraz suyunu verip ezilince barbunyaları aktarın. Şeker ve tuzu ekleyin.
  5. Üzerini örtecek kadar sıcak su dökün. 
  6. Kaynayınca yarım limon suyunu içine dökün. Gerekiyorsa tuz veya şekeri kendi isteğinize göre ayarlayın.
  7. Düdüklü tencerenin kapağını kapatın. 
  8. Kaynayıp buhar veya ses çıkardıktan sonra orta ateşte 15-20 dk. pişirin. (Barbunyanın cinsine göre pişirme süresi değişebilir. Burada genel, iyi cins barbunya için belirttim.)
  9. Sıcakken buharını alın. Tencerenin kapağını açın. Servis tabağına alın. 
  10. Soğuyuncaya kadar zeytinyağlının üzerini kapak veya streç ile kapatın.
  11. Maydanoz ile süsleyip servis yapın.




9 Haziran 2012 Cumartesi

YOĞURT TATLISI


Çocuklarım küçük iken çok sevdikleri yoğurt tatlısını hala severler ve tercih ederler. Yapması çok kolay, hafif ve limon aromalı olan bu tatlıyı yaz aylarında dondurma ile, kış aylarında kaymak veya krem şanti ile yemenizi öneriyorum. Tatlının üzerine bu kez frambuazlar yerleştirdim ve tatlının tadı iyice  hafifledi. İsteyenler bu şekilde yemeyi denesinler.

8 Haziran 2012 Cuma

EVDE NE VARSA MAKARNASI

Bazı günler yoğun geçer (özellikle pazar günleri) ve evimde yemek olmaz. Geç vakitte evdekiler yemek isterse ne yaparsınız? Bir de dolapta öyle elle tutulur malzemeler yoksa :(( Ben bu durumlarda doğaçlama çözümler üretiyorum. Hafif, sıcak, doyurucu olsun istediler ve evde olanlarla bu makarnayı yaratabildim. Malzemeleri yazarken ben evimdekileri yazdım. Sizde ki farklıysa uygun malzemelere ekleme ve eksiltme yapabilirsiniz.

MALZEMELER

  • 1/2 paket makarna ( Barilla veya Pastavilla)
  • 1 orta boy soğan ( küp doğranmış)
  • 1 diş sarımsak  (küçük doğranmış)
  • 1 orta boy havuç (ince halka)
  • 3 sap yeşil soğan  (iri doğranmış)
  • 8-10 adet çeri domates  ( ikiye kesilmiş)
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1-2 tatlı kaşığı kuru fesleğen
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/8 çay kaşığı köri
  • 1 çay bardağı süt  ( Krema da kullanabilirsiniz)
  • 4 yemek kaşığı peynir ( kaşar, beyaz, tulum... evde hangi peynir varsa kullanın)

YAPILIŞI

  1. Makarnayı biraz haşlayın. 
  2. Soğan, havuç ve sarımsağı zeytinyağında iyice soteleyip kavurun.
  3. Yeşil soğanları ve domatesleri ekleyin. 
  4. Domatesler kavrulunca makarnayı ve baharatları ekleyin. Sütü üzerine dökün.
  5. Karıştırın ve en son peyniri  ekleyin. Ocaktan alın. 
  6. Servis tabağına yerleştirin ve sunun.


6 Haziran 2012 Çarşamba

TAZE PATATES SALATASI

Çok sevilen Patates Salatası bir de taze patatesten bol yeşilli olursa tadına doyum olmaz. Yaz günlerinde çay sofralarında veya akşamları ızgara etlerin, tavukların yanında lezzetinden vazgeçemeyeceğiniz lezzetli bir salata. Evdekiler diyette olunca pilavı, makarnayı pişirmekten vazgeçtim. Patates salatasını da buradaki tarifin yarısı kadar zeytinyağ kullanarak yaptım. Fıstıkları da yağsız tavada kızarttım. Çok da güzel ve lezzetli oldu. 


  Siz de deneyin vazgeçemeyeceksiniz. 
MALZEMELER

  • 1 kıvırcık marul (yeşil-mor)
  • 1 bağ roka
  • 1 bağ tere
  • 10 adet taze patates
  • 1 adet kırmızı soğan veya beyaz soğan
  • 4 sap yeşil soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık veya yerfıstığı
  • 1 tatlı kaşığı fesleğen
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 tutam taze fesleğen yaprakları  ( Salatanın üzerine serpmek için)

Sos:

  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağ (azaltabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı light mayonez 
  • 2 yemek kaşığı taneli hardal

YAPILIŞI

  1. Yeşillikleri yıkayın, kurulayın; iri parçalar halinde salata tabağına yerleştirin.
  2. Patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyup iri küpler halinde doğrayın.
  3. Soğanı piyazlık (ince halkalar halinde) doğrayın. Yeşil soğanı küçük doğrayın.
  4. Sarımsakları ince doğrayın.
  5. Bir tavada 1kaşık zeytinyağ ile fıstıkları pembeleştirin.
  6. Kuru soğanı ve sarımsakları üzerine aktarın. Soğanları kızarıncaya kadar çok iyi soteleyin.
  7. Yeşil soğanları ekleyin.
  8. Üzerine patatesleri, fesleğen, tuz, karabiber ekleyip ocaktan alın. 
  9. Hazırladığınız sosu da üzerine dökün. Tavanın ısısı ile sosun ılıması için 2-3 dk. bekleyin.
  10. Ilık karışımı salata tabağındaki yeşilliklerin üzerine kaşık kaşık yerleştirin.
  11. Ilık salatayı bekletmeden servis edin.  

Sos:

  1. Sos malzemelerini karıştırın. 
  2. Patates salatasında kullanın.




FIRINDA MANGAL LEZZETLİ TAVUK

45 dk. da mangal lezzeti fırında olur mu? OLUR, OLUR !!!
Knorr'un tavuklar için yeni çıkardığı çeşnilerle mangal yakmadan fırında aynı lezzete ulaşabiliyorsunuz.

Çok işim vardı; her yere nefes nefese yetişmiştim; vakit kalmamıştı. Akşama mangal lezzetli tavukları Knorr sayesinde 1 saatte yetiştirdim.  Pamuk gibi yumuşacık tavukları, üzerinin biraz fazla kızarması için torbasız pişiriverdim. Vakti olmayanlar şiddetle tavsiye ediyorum. Bu fırın çeşnileri hayatınızı yaşatacak. Mangal lezzetli tavukların yanında da taze patates salatasını yapıverdim. 

MALZEMELER
  • 500 gr. tavuk -kemiksiz but
  • 500 gr. tavuk -kemiksiz göğüs
  • 1 paket Knorr Mangal Lezzeti Tavuk Çeşnisi
  • 1yemek kaşığı sıvıyağ (isterseniz)
YAPILIŞI
  1. Tavuklarınızı iri doğrayın.
  2. Toz karışım ve sıvıyağ ile karıştırın.
  3. Pişirme kağıdı serilmiş tepside 45- 50 dk. 185 C'de pişirin.



4 Haziran 2012 Pazartesi

ÇERİ DOMATESLİ PATLICANLI TART

Patlıcanın her türlüsü mutfağımda  pişer. Patlıcandan kızartma, kebap, güveç, salata, turşu, hatta reçel yapılabilir. Bu kez patlıcanı hem ara sıcak, hem de çayın yanında sıcak tart olarak sunabileceğiniz bir şekilde değerlendirdim. Tuzlu tartın içini közlenmiş patlıcanla yapmanızı özellikle öneriyorum. Tulum peyniri, sarımsak ve közlenmiş patlıcanın tadı, lezzeti tartta mükemmel uyum içinde oluyor. Üzerinde de sotelenmiş mini çeri domatesler...Tat ve görünüm şıklığını birarada yaşıyorsunuz.  


Bu şık görüntülü tartı ilk kez sevgili Figen'de yemiştim.  

MALZEMELER

Tart Hamuru:

  • 140 gr. tereyağ
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı eski kaşar (rendelenmiş)
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 4 çorba kaşığı soğuk su

Patlıcan İçi:

  • 2 su bardağı közlenmiş patlıcan (hazır kavanoz olabilir)
  • 2 diş sarımsak
  • 3 adet yumurta (çırpılmış)
  • 1 su bardağı tulum peyniri (ezilmiş)
  • 1/2 kutu krema (100 ml.)

Domates Sosu:

  • 400 gr. Çeri domates
  • 3 diş sarımsak (ince kıyılmış)
  • 1 çorba kaşığı kuru kekik
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

Tart Hamuru:

  1. Tereyağ ve un, bıçak yardımıyla kıyılır.
  2. Diğer malzemeler eklenir, hamur elde edilir. 
  3. Yağlanmış tart kalıbına taban ve kenar olacak şekilde hamur yayılır. Pişerken kabarmaması için birkaç yerinden çatalla delinir.
  4. Fırında 8-10 dk. pişirilir. 

Domates Sosu:

  1. Zeytinyağında sarımsakları biraz kızartın. 
  2. Üzerine domatesleri atın. Üzerini kapatıp kısık ateşte domatesleri biraz pişirin.
  3. Baharatlarını ekleyip, sıcak kullanın.

Patlıcan İçi:

  1. Közlenmiş patlıcan bıçak yardımıyla ince doğranır.
  2. Kalan malzemelerle karıştırılır.
  3. Az pişmiş olan tart hamurunun üzerine yayılır.
  4. 175 C'de üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. (Yaklaşık 45 dk.)
  5. Üzerine pişirilen domatesler dizilir. Sıcak servis edilir.



3 Haziran 2012 Pazar

FRAMBUAZ VE ÇİKOLATALI TART

Adana'da taze frambuaz bulmak neredeyse imkansız. Birkaç gün önce Groseri markette kutuların içinde taze frambuazları görünce Adana merkezli Yalex A.Ş ile bir kez daha gurur duydum. Taze frambuazlarla yapmayı planladığım tart tarifini hiç vakit kaybetmeden uygulamalıydım. Malzemelerimi aldım. Evde tarifi detaylı okuyunca aldığım frambuazların az olduğunu fark ettim. Tam markete gitmek üzereyken kapı çaldı ve bir koli taze frambuaz geldi. Gözlerime inanamadım. Kutu, kutu frambuazlar. Her hasat dönemi çileklerini tatmaya alışık olduğum Yalex A.Ş.'nin sahibi aile dostum, bu kez de yeni ürettikleri frambuazları bana tattırmak istemiş. Zarif ve güler yüzlü arkadaşımın zamanlaması mükemmel oldu.





Tartın tarifi Cafe Fernando'dan ve özelliği yerken ılık olması. Dahası ılıkken içinden çikolata ve frambuaz dolgusunun birlikte akması. Dayanılmaz bitter çikolata ve frambuazın çikolatayı hafifletici tadı mükemmel uyum içinde oldu. Tartı ılık yiyen arkadaşlarımdan bitter çikolatayı sevmeyenler bile severek yediklerini ifade ettiler.

Benim kalıbım 26 cm.lik tart kalıbı. Tarifteki ölçülere sadık kaldığım halde çikolatalı dolgu biraz fazla oldu. Nedeni belki de kalıbımdan kaynaklanıyordur, bilemedim.


MALZEMELER

Tart Hamuru:

  • 100 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 100 gr. pudra şekeri (ince ve elenmiş)
  • 1 adet büyük boy yumurta
  • 1/2 çay kaşığı vanilya ekstresi
  • 225 gr. un (1+2/3 su bardağı)
  • 25 gr. kakao (3 çorba kaşığı)
  • 1/4 çay kaşığı tuz

Çikolatalı ve Frambuazlı Dolgu:

  • 180 gr. taze frambuaz  
  • 20 gr. (2 çorba kaşığı) pudra şekeri
  • 200 gr. çikolata (%70 kakao) 
  • 135 gr. tereyağ  
  • 2 adet büyük boy yumurta
  • 2 adet büyük boy yumurta sarısı
  • 35 gr. şeker 
  •  Frambuazlar donmuş ise önceden buzdolabı kısmında bekletin. Çözülünce bir kevgirde bırakın ve suyu iyice süzülsün. Frambuazların üzerine bastırmayın.

Süslemek için:

  • 250 gr. taze frambuaz
  • 3-4 yemek kaşığı bitter çikolata rendesi veya çikolata silindirleri

YAPILIŞI

Tart:

  1. Tart hamuru için olan malzemeleri karıştırın. 
  2. Hamuru pişirme kağıdı arasında 1 cm kalınlığında çapı 32 cm. kadar açın ve 2 saat kadar buzdolabında soğumaya bırakın.
  3. Soğuyan hamuru 26 cm.lik tart kalıbına yerleştirin.
  4. Pişirilecek zaman hamurun üzerine delinmiş pişirme kağıdı koyun ve nohut serpin.
  5. Önceden ısıtılmış 180 C'de ki fırında nohutlarla kaplı iken 15 dk., nohutları ve kağıdı kaldırdıktan sonra 10 dk. pişirin.
  6. Fırından alın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

Dolgu:

  1. Çikolata ve tereyağını benmari usulü eritin. Biraz soğuması için bir kenarda bekletin.
  2. Yumurta sarıları, yumurta, 35 gr. şekeri mikserle iyice çırpın. Karışım beyazlayıp üç katı hacme ulaşsın.
  3. Yumurta karışımı ve çikolatalı karışımı birbirine karıştırın.
  4. 180 gr. frambuaz ve 2 kaşık pudra şekerini bir çatalla ezip karıştırın. Tartın üzerine muntazam şekilde yayın.
  5. Hazırladığınız yumurta-çikolata karışımını da frambuazların üzerine dökün, düzeltin.
  6. 180 C' de fırının en üst rafında 10-15 dk kadar pişirin. Oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
  7. Tartın üzerine frambuazları yerleştirin.
  8. Kenarlarına da çikolata rendesi veya yapabilirseniz çikolata silindirleri serpin ve bekletmeden servis edin. 



2 Haziran 2012 Cumartesi

ÇİLEKLİ FRASİER

Ne zamandır Çilekli Frasier yapmak istiyordum. Nihayet yapabildim. Genellikle maskarpon peyniri kullanılıyor ben labne kullandım. Kendimce eklemeler de yaparak bu pasta oluştu. Çilekleri kenarlara dizerken aynı büyüklükte olanları seçmeye çalıştım. Kalıbım basit, tabanı olmayan bir kalıp. Pastanelerin kullandığı kalıp. Tabanı olmadığı için yağlı kağıt üzerinde pişirdim. Kekini biraz kenarlardan kestim böylece çilekler ve kekin birlikteliği daha çarpıcı göründü. Kalıbı bulmakta zorlanırsanız, yuvarlak kelepçeli kalıpta da yapabilirsiniz. 

      


MALZEMELER


Keki:
  • 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 3,5 kahve fincanı toz şeker
  • Yarım kahve fincanı sıvıyağ
  • 4 kahve fincanı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 23 x 23 cm. kare kalıp

Kreması:

  • 2 paket Dr. Oetker  Dolgu Kreması
  • 1,5 su bardağı soğuk süt (dolgu kreması için) 
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
  • 3 yemek kaşığı un 
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı çilek ekstresi
  • 1 paket içim labne (200 gr.)

                   *  *  *  *

  • 1 portakal suyu
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 500 gr. iri çilek
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
YAPILIŞI


Kek:
  1. Yumurtalar ve toz şeker mikserle iyice çırpılır. Yumurta ve şeker çırpılınca beyazlayıp koyu yoğurt kıvamında olmalıdır.
  2. Önce sıvıyağ, sonra kuru malzemeler yumurta-şeker karışımına ahşap bir kaşıkla karıştırılır. 
  3. Kek hamuru kare veya yuvarlak yağlanmış ve unlanmış bir kalıba dökülür.
  4. 175 C'de 45 dk. kadar pişirilir.
  5. Kek soğuyunca enine ikiye kesilir.
  6. Kekin pişirildiği kalıbın tabanına bir parçası konur.
  7. Portakal suyu ve 1 yemek kaşığı toz şeker karıştırılır. 
  8. Kek tabanı portakal suyu karışımıyla biraz ıslatılır.
  9. Hazırlanan kremadan çok ince bir kat olacak şekilde üzerine sürülür.
  10. Çilekler, kenarlara dizmek için boyuna ikiye kesilir ve kesilen kısım dışta olacak şekilde ve aralık bırakmayacak şekilde kenarlara dizilir.
  11. Orta kısımlara da çilekler aralıklarla dizilir.
  12. Üzerine krema dikkatlice dökülür. Kenarlardaki çileklerden krema taşmamalıdır.
  13. Ayrılan kek ıslatılıp ince bir kat krema sürüp krema üzerine kapatılır. 
  14. Buzdolabında iyice soğutulur.
  15. Servisten önce kalıptan çıkartın. 
  16. Üzerine pudra şekeri eleyin.
  17. Ortasına bir çilek koyun ve servis yapın.
Krema:
  1. Dolgu kremaları soğuk sütle çırpın. Buzdolabında bekletin.
  2. Yumurta, tozşeker, un, nişasta ve sütü karıştırın. Kısık ateşte pişirin.
  3. Piştikten sonra biraz soğusun labne peyniri, vanilya ve çilek ekstresini ekleyip iyice çırpın.
  4. Buzdolabındaki dolgu kremasını da ekleyip çırpın. 
  5. Buzdolabında yarım saat kadar bekletin ve kullanın.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...