Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Haziran 2012 Pazar

FRAMBUAZ VE ÇİKOLATALI TART

Adana'da taze frambuaz bulmak neredeyse imkansız. Birkaç gün önce Groseri markette kutuların içinde taze frambuazları görünce Adana merkezli Yalex A.Ş ile bir kez daha gurur duydum. Taze frambuazlarla yapmayı planladığım tart tarifini hiç vakit kaybetmeden uygulamalıydım. Malzemelerimi aldım. Evde tarifi detaylı okuyunca aldığım frambuazların az olduğunu fark ettim. Tam markete gitmek üzereyken kapı çaldı ve bir koli taze frambuaz geldi. Gözlerime inanamadım. Kutu, kutu frambuazlar. Her hasat dönemi çileklerini tatmaya alışık olduğum Yalex A.Ş.'nin sahibi aile dostum, bu kez de yeni ürettikleri frambuazları bana tattırmak istemiş. Zarif ve güler yüzlü arkadaşımın zamanlaması mükemmel oldu.





Tartın tarifi Cafe Fernando'dan ve özelliği yerken ılık olması. Dahası ılıkken içinden çikolata ve frambuaz dolgusunun birlikte akması. Dayanılmaz bitter çikolata ve frambuazın çikolatayı hafifletici tadı mükemmel uyum içinde oldu. Tartı ılık yiyen arkadaşlarımdan bitter çikolatayı sevmeyenler bile severek yediklerini ifade ettiler.

Benim kalıbım 26 cm.lik tart kalıbı. Tarifteki ölçülere sadık kaldığım halde çikolatalı dolgu biraz fazla oldu. Nedeni belki de kalıbımdan kaynaklanıyordur, bilemedim.


MALZEMELER

Tart Hamuru:

  • 100 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 100 gr. pudra şekeri (ince ve elenmiş)
  • 1 adet büyük boy yumurta
  • 1/2 çay kaşığı vanilya ekstresi
  • 225 gr. un (1+2/3 su bardağı)
  • 25 gr. kakao (3 çorba kaşığı)
  • 1/4 çay kaşığı tuz

Çikolatalı ve Frambuazlı Dolgu:

  • 180 gr. taze frambuaz  
  • 20 gr. (2 çorba kaşığı) pudra şekeri
  • 200 gr. çikolata (%70 kakao) 
  • 135 gr. tereyağ  
  • 2 adet büyük boy yumurta
  • 2 adet büyük boy yumurta sarısı
  • 35 gr. şeker 
  •  Frambuazlar donmuş ise önceden buzdolabı kısmında bekletin. Çözülünce bir kevgirde bırakın ve suyu iyice süzülsün. Frambuazların üzerine bastırmayın.

Süslemek için:

  • 250 gr. taze frambuaz
  • 3-4 yemek kaşığı bitter çikolata rendesi veya çikolata silindirleri

YAPILIŞI

Tart:

  1. Tart hamuru için olan malzemeleri karıştırın. 
  2. Hamuru pişirme kağıdı arasında 1 cm kalınlığında çapı 32 cm. kadar açın ve 2 saat kadar buzdolabında soğumaya bırakın.
  3. Soğuyan hamuru 26 cm.lik tart kalıbına yerleştirin.
  4. Pişirilecek zaman hamurun üzerine delinmiş pişirme kağıdı koyun ve nohut serpin.
  5. Önceden ısıtılmış 180 C'de ki fırında nohutlarla kaplı iken 15 dk., nohutları ve kağıdı kaldırdıktan sonra 10 dk. pişirin.
  6. Fırından alın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

Dolgu:

  1. Çikolata ve tereyağını benmari usulü eritin. Biraz soğuması için bir kenarda bekletin.
  2. Yumurta sarıları, yumurta, 35 gr. şekeri mikserle iyice çırpın. Karışım beyazlayıp üç katı hacme ulaşsın.
  3. Yumurta karışımı ve çikolatalı karışımı birbirine karıştırın.
  4. 180 gr. frambuaz ve 2 kaşık pudra şekerini bir çatalla ezip karıştırın. Tartın üzerine muntazam şekilde yayın.
  5. Hazırladığınız yumurta-çikolata karışımını da frambuazların üzerine dökün, düzeltin.
  6. 180 C' de fırının en üst rafında 10-15 dk kadar pişirin. Oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
  7. Tartın üzerine frambuazları yerleştirin.
  8. Kenarlarına da çikolata rendesi veya yapabilirseniz çikolata silindirleri serpin ve bekletmeden servis edin. 



13 yorum:

  1. I love chocolate! Looks very good! :)

    YanıtlaSil
  2. Hem görsel bir şölen hem de damakta bıraktığı lezzetle mutluluk duygusunu harekete geçiren muhteşşem bir tarif. Şanslıyım..! çünkü,sizin hünerli ellerinizle yapılmış bu muhteşem pastayı tadabildim. Damak ve görsel zevkinize hayran kaldım. Sevginizi, damak zevkinizi ve hünerli ellerinizin lezzetlendirdiği tarifleri, herkesin tadabileceği bir oluşumda görmeyi umut ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. Hem görsel bir şölen hem de damakta bıraktığı lezzetle mutluluk duygusunu harekete geçiren muhteşşem bir tarif. Şanslıyım..! çünkü,sizin hünerli ellerinizle yapılmış bu muhteşem pastayı tadabildim. Damak ve görsel zevkinize hayran kaldım. Sevginizi, damak zevkinizi ve hünerli ellerinizin lezzetlendirdiği tarifleri, herkesin tadabileceği bir oluşumda görmeyi umut ediyorum.

    YanıtlaSil
  4. Allahım bu nasıl bişey böyle !! Ellerinize saglık :))

    YanıtlaSil
  5. Pırıl'cım Adana'da yaşarken bende
    Groseri'den alışveriş yapıyordum.
    Aradığım malzemeleri bulabildiğim tek market oydu:)))Ellerine sağlık
    tart enfes görünüyor.Mutlu pazarlar,sevgiler...
    Birde Temmuz başı kısmetse Adana'ya
    geleceğimden bahsetmiştim.Adana'da yaşayan blogerlerin toplanacağı bir
    buluşmamı düzenleyelim ne dersin?
    Gazipaşa Mado'da örneğin hem sizler
    aynı şehirde yaşayan blogerler bir
    birinizle tanışısrısnız:)))Bende sizlerle tanışmış olurum ne dersin.
    Fikirlere açığım kararlaştırırsak
    ona göre ay sonuna doğru sayfaları mızda paylaşırız.

    YanıtlaSil
  6. Well well well! This is one crazy tart! I love how chocolatey the crust is and how red the raspberry filling is! Nicely done!

    YanıtlaSil
  7. Nefis ! Muhteşem bir lezzet şöleni. Hem göze hem de damağa hitap eden bir pasta. Tadanlar çok şanslı :) Ellerine sağlık !

    YanıtlaSil
  8. Nina, Thank you so much, I love chocolate too!

    YanıtlaSil
  9. ATEN,
    Tatlıbirşeyler, zarif yorumlarınıza çok teşekkürler.
    Deryacım,seninle mutlaka görüşmeliyiz. Yorumlarına çok teşekkürler ve sevgiler.
    Sevgili colette, sana da tattırmak isterim. Güzel yorumlarına çok teşekkürler:)
    Pencil Kitchen, thank you for your lovely comments.
    The rasberries are very special type. Its the color and taste is perfect.

    YanıtlaSil
  10. Elinize sağlık, nefis görünüyor. En kısa zamanda ben de denemeliyim bir bitter çikolata tutkunu olarak :))

    YanıtlaSil
  11. Taze frambuazı bulur bulmaz denedim.
    Muhteşem; deneyin.

    YanıtlaSil
  12. Frambuazı çok severim,her zaman tercihimi franbuazlı pasta ve dondurmadan yana kullanmışımdır. Pastanız nefis görünüyor ellerinize sağlık yummi...:)

    YanıtlaSil
  13. Uygun zamanınızda size tattırmak isterim,
    sevgiler Pırıl.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...