Adana'nın meşhur içli köftesi küçülmüş küçülmüş, çorba içinde yer almış. İçi dolu olanlar ''ana'', küçük ve içi dolu olmayanlar ''kızı'' olmuş. Burada yetişen limonların suyu da çorbaya lezzet katmış. İçine nohut ve et suyu da katılmış. Artık bu leziz çorbayı bir içen pişmanmış, bir de içmeyen...Çünkü bu lezzet asla unutulamazmış.
Biz bu unutulmaz lezzetli çorbayı her fırsatta sofralarımızda bulunduruyoruz. Şubat ayında Dostlarla Sevgi Günü soframda yaptığım bu çorba, havaların da serinlemesiyle yeniden sofralarımızda yer aldı.
Ana ve Kızlar bir arada.
MALZEMELER
Dışı İçin:
- 300 gr. (küçük kase) yağsız dana veya kuzu eti (dövülmüş)
- 500-550 gr. (küçük kase) ince bulgur (koyu renk karakılçık cinsi)
- 1 adet yumurta
- 2-3 avuç dolusu un
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1-2 tatlı kaşığı kimyon
- Tuz
- Yeterince su
İçi İçin:
- 500 gr. kıyma
- 500 gr. soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
- 300 gr. tereyağ (birazı margarin kullanılabilir)
- Tuz
Çorbanın Suyu İçin:
- 1 küçük kase haşlanmış nohut
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 adet soğan
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet limon suyu
- 1 yemek kaşığı kurunane
- 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
- Bir miktar etsuyu (Çorbanın ağır olmaması için yarısı et suyu yarısını normal su kullanın)
- Tuz
YAPILIŞI
Önce köftelerin iç kıyma karışımının hazırlanması gerekmektedir. (İçli Köftedeki gibi)
- Yağsız kuzu kıymayı genişce bir tavada üzerine yarım çay bardağı su dökerek ve sürekli kaşık ile bastırıp, karıştırarak kısık ateşte suyunu salıp çekmesini sağlayın.
- Yağı ve ince çintilmiş veya makinede çekilmiş soğanları kıymaya ekleyin. Yavaş yavaş kıymayı kavurun. Tuzunu ekleyin.
- Kıyma ve soğanlar suyunu çekip soğanlar içinde iyice şeffaflaşınca pulbiberi ve salçayı ekleyin. Gerekirse tuz eklemesi yapın.
- Ocaktan alıp karabiber ekleyin. Geniş bir tepsiye kıymayı yazalayın. Kıymanın yağı her tarafına eşit şekilde yayılmalı, bir tarafında birikim olmamalıdır.
- Hazırlanan iç oda sıcaklığına gelince buzdolabında iyice soğumaya bırakılmalıdır.
- Köfte yapılacağı zaman kıyma azar azar boydan boya kaşık ile sıyırılmalıdır.
- Köftenin dışı için, bulgur, salça, kimyon, tuz ve biraz su ile elinizle karıştırın. Üzerini kapatın. 15- 20 dk. bekletin. Böylece bulgurun şişmesini sağlayın.
- Bulgur şiştikten sonra 1-2 avuç su ile biraz yoğurun. Bulgur yumuşayınca dövülmüş eti ekleyin, yoğurmaya devam edin.
- Et ile bulgur iyice kaynaşınca yumurta ve azar azar un ekleyip elinizle de biraz su alıp yoğurun.
- Bu yoğurma işlemi macun kıvamına gelinceye kadar devam edin.
- Elde ettiğiniz hamur rahat açılınca kıvamı olmuş demektir (Burada göz kararı ve el yordamı işin içine giriyor).
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde elinize alın. İşaret parmağınız ile açın. Kıymadan 1 yemek kaşığı kadar doldurun. Elinizi suya batırarak yuvarlak top gibi şekil verin. ''Ana''ları bu şekilde yapın. ''Kız''ları da iri nohut büyüklüğünde yuvarlayın.
- Köfteleri üzeri çok az su ile ıslatılmış tepsiye dizin. Kızları farklı bir tepsiye dizin. Köfteleri buzdolabına alın. Köfteler biraz kendini çekmelidir.
- Suyu için 3-4 parça kemik, 1 adet yeşil biber, 1 adet soğan ve üzerini geçecek kadar su ve biraz tuz ekleyip iyice kaynatın; et suyu çıkarın. Etsuyunu süzün; bir kenarda bekletin.
- Çorbanın suyu için, tereyağ ile ince halka doğranmış soğanı kavurun.
- Üzerine salçaları ekleyin, yağda soteleyin. Nohutları ekleyin.
- Et suyu ve normal su ekleyin. Limon suyunu ve biraz tuz ekleyin. Kaynayınca büyük ve küçük köfteleri suyun içine atın. Köfteler suyun yüzüne çıkması ile köfteler pişmiş demektir. Üzerine bir tavada 1 kaşık tereyağda kırmızı biber ve naneyi yakın üzerine dökün. Bir iki taşım kaynayınca ocaktan alın. Bekletmeden sıcak halda servis yapın.
emek steyen bır corba ama sonuc lezzet değılmı sofrada super ellerıne sağlık
YanıtlaSilEvet Selmacım, emeksiz yemek olmuyor.
SilTeşekkürler, sevgiler:))
Cooooook severim ben bu corbayi. Sofradaki hersey cok guzel gozukuyor. Ellerine emegine saglik arkadasim. Sevgiler
YanıtlaSilAdana'ya gelsen de sana tattırsam.
SilTeşekkürler Arzucum:))
nefissss:) ellerinize sağlık
YanıtlaSilTşkler Haticecim:))
SilAnalı kızlı malatya yöresine ait bir yemek olarak biliyorum
YanıtlaSil