Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 Haziran 2014 Pazar

BABALAR GÜNÜ VE BABA TATLISI (SAVAREN TATLISI)

Babalar Gününü A+ Dergisi'nin son sayısında yayınlanan Baba Tatlısı tarifim ile kutluyorum.
Babalar Günü, babaların ailede ve toplumda gün geçtikçe artan değerini ve önemini
yansıtabilmek için kutlanıyor. Bu özel gün baba sevgisinin dile getirilmesi için bir fırsat
niteliğindedir. Sevginin dile getirilmesi baba-çocuk duygusal bağının gelişmesi çocuk gelişimi açısından çok önemlidir.
Babalar Günü çoğu ülkede her sene Haziran ayının üçüncü Pazar günü kutlanan özel bir gün. Anneler Günü kadar eski olmasa da Babalar Gününün de bir geçmişi var. Babalar Gününün nereden geldiği hakkında çok farklı bilgiler varsa da en yaygın ve kabul edileni, bir Amerikan İç Savaş gazisi kızı Sonora Smart Dodd, anneler günü kutlanırken babalar gününün olmayışını büyük bir haksızlık olarak nitelendirir. Annesinin yokluğunda 6 çocuğu tek başına büyüten babasına babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın Babalar günü ilan edilmesi için çalışmalara başlar. Çalışmalar o tarihe kadar yetişmeyince kutlamalar Haziran ayının üçüncü pazarına ertelenir. Kutlamalar resmi olmadan devam etmesi sonucunda, 1972 yılında Babalar Günü yasal olarak ABD'de resmi tatil ilan edilmiştir. Her yıl haziran ayının üçüncü pazarı bütün dünyada Babalar Günü olarak kutlanmaktadır.

Babalar Günü kutlamalarının Amerikan kökenli olması çok önemli değil, Önemli olan yılda bir kez de olsa, babaların bizim yaşantımız için varlığının önemli bir güç olduğunu  hatırlamak ve kendisine hatırlatmak.

Bu özel günü babamıza sevgimizi sunacağımız bir tatlı ile kutlamak istiyorum. Tatlımızın adı büyük pişirildiğinde ‘Savaren Tatlısı’, küçük porsiyonluk pişirildiğinde ‘Baba Tatlısı’. 

Yanımızda olsa da olmasa da, baba sevgisiyle ya da hasretiyle de yaşasak herkesin bir babası veya baba sevgisini hissettiği biri vardır. O kişi baba, dede, ağabey, dayı, amca veya eş olabilir. Bize dayanak, güç, sığınak olan babalarımızın bizim için çok kıymetli olduğunu onlara hissettirelim. Öpülecek el varken öpelim...

BABALAR GÜNÜ KUTLU OLSUN.

MALZEMELER
  • ½ su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket toz instant maya
  • 4 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 100 gr. tereyağ
  • 3 su bardağı un
Bardak ölçüsü 225 gr. dır. ( 1 cup )

Şerbeti:
  • 4 su bardağı şeker
  • 9 su bardağı su
  • 1 kaşık limon suyu
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • İstenirse 1 yemek kaşığı muz likörü

Ortası İçin:
  • 1 paket kaymak tadında krem şanti (58 gr.)
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet muz
  • 1 adet portakal
  • ½ adet elma
  • ½ adet armut
  • 8-10 adet çilek
  • 10 adet frambuaz veya böğürtlen

YAPILIŞI
  1. Ilık süt, şeker ve mayayı küçük bir kapta karıştırıp üzerini kapatın. 5-10 dk. sonra köpüklenip mayalanma oluşur. Yumurta, vanilya ve iki bardak unu sütlü karışıma ekleyip iyice elinizle çarpın. Kalan unu ve yağı ekleyin. Yumuşak ve biraz ele yapışan hamuru yağlanmış ortası delik geniş bir kalıba yerleştirin. Üzerini kapatıp mayalanmaya bırakın.
  2. Hamur mayalanıp kabarınca 180 C’de ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dk. pişirin.
  3. Hamur pişerken genişce bir tencerede şerbet için verilen su ve şekeri orta ateşte 10-15 dk. kaynatın. Limonsuyu, rendesi ve likörü ekleyin. Pişen hamuru kalıptan çıkarır çıkarmaz şerbeti sıcak halde üzerine azar azar dökün. Şerbeti çekmesini sağlayın. Tatlıdan süzülen şerbeti tekrar kaynatın ve tatlının üzerine dökün. 2-3 yemek kaşığı şerbeti meyveler için ayırın. Tatlıyı buzdolabında bekletin.
  4. Ortası için kaymaklı krem şantiyi hazırlayın. Meyveleri küçük doğrayın; ayırdığınız şerbet ile karıştırın. Krem şanti ile meyveleri karıştırın ve tatlının ortasına doldurun.
  5. Biraz krem şanti ve bir kaç meyve ile üzerini isteğinize göre süsleyin.







2 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...