Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 Haziran 2014 Cumartesi

YÜKSÜK ÇORBASI

Çorba sofralarımızın vazgeçilmezi. Adana’nın geleneksel Yüksük Çorbası, dikiş yüzüğü ile kesildiği için bu ismi almış. Aynı zamanda halk arasında bozuk paraya benzetildiği için Para Para Çorba da denmekte. Adı ne olursa olsun yapması kolay ve lezzetli olan bu çorbayı Sağlıklı ve Hafif İftar Soframda yaptım ve sizlere de tavsiye ediyorum.  

Çorbanın hamurunun önceden hazırlanması çok büyük kolaylık sağlar. O yüzden hazırlığınızı yapın derim. Ani durumlarda kurtarıcı oluyor.

MALZEMELER
Hamuru İçin:
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 600-650 gr. un

Köftecikler İçin:
  • 250 gr. yağsız kuzu kıyma
  • Kırmızı biber
  • Karabiber
  • 1 çay kaşığı biber salçası
  • Tuz

Suyu İçin:
  • 1 kaşık tereyağ
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 kase haşlanmış nohut
  • 1 adet limon suyu
  • İstenirse bir miktar et suyu

Üzeri İçin:
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Kırmızı biber
  • Kuru nane

YAPILIŞI
  1. Çorba için öncelikle hamurları hazırlayın.
  2. Unu eleyip bir kaba alın. Ortasını çukurlaştırıp içine yumurta, su, tuz ekleyip karıştırın. Kenarlarındaki undan azar azar alarak biraz sert bir hamur meydana getirin. İki bezeye ayırın. Üzerini örtüp hamuru 15 dk. dinlendirin.
  3. Bir miktar un serpip hamuru çok ince olmayacak şekilde açın. Küçük bir dikiş yüzüğü ile hamurları kesin. Dikiş yüzüğünüz yoksa yerine ruj veya göz kalemi kapağı da kullanabilirsiniz. Diğer hamur bezesi için de aynı işlemi uygulayın. Kenarlardan çıkan hamurları da birleştirip tekrar açın ve hamuru kesin.
  4. Hamur parçalarını fırın tepsisine alın. 150 C’de ısıtılmış fırında 5-6 dk. kuruması için bekletin. Böylece hamurun fazla suyunu almış olur, çorbada da dağılmasını ve hamurlaşmasını önlemiş olursunuz. Hamur parçalarını dolapta veya daha sonra pişirecekseniz derin dondurucuda tutabilirsiniz.
  5. Et köftecikleri için, kıymaya tuz, karabiber, kırmızı biber ve çok az biber salçası ekleyip karıştırın. Küçük yuvarlaklar yapıp 1 kaşık sıvıyağ ile teflon tavada pişirin. Bir kenarda bekletin.
  6. Çorbanın suyu için, tereyağında biber ve domates salçalarını ezin, soteleyin. Üzerine 5-6 bardak sıcak et suyu veya sıcak su dökün ve kaynamaya bırakın. Kaynayan suya hamurları, mini köfteleri ve nohutları atın. Yeterince tuz ve limon suyu ekleyin.
  7. Hamurlar pişince bir tavada tereyağında kırmızı biber ve kuru naneyi yakın; çorbanın üzerine dökün. Bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın. Biraz beklettikten sonra sıcak halde servis yapın.











7 yorum:

  1. Bu corba harika. Ben yoresel farkli yemekleri denemeyi cok seviyorum. En kisa zamanda deneyecegim. Dediginiz gibi hamurunu onceden hazirlamak isimizi kolaylastiracak sanirim. Paylasim icin tesekkurler, ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  2. hiç tatmak ve denemek nasip olmadı ellerine sağlık canım çok doyurucu bir çorba olmuş ...sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzetli ve doyurucu bir çorba haklısın.
      Sevgiler...

      Sil
  3. Pırılcım hayırlı ramazanlar Çorbaya bayıldım. Ben de yapacağım. İzmin olursa da yayınlarım. Ellerine sağlık canım. Sevgiler👏👏👏👏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arzucum tavsiye ediyorum. Tabiki yayınlayabilirsin .
      Yaptıktan sonra da ellerine sağlık:))
      Sevgiler...

      Sil
  4. Merhabalar:) sitenizle yei tanıştım.Maşallah çok maharetlisiniz.Benim de bir sitem var sizin kadar profösyonel olamasamda bişeyler yapmaya çalışıyorum.Sitenizden çok istifade edeceğim izin verirseniz çok mükemmel şeyler yapmışsınız.Takipteyim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...