Adana'nın patlıcanına özel, sıcak yenilen zeytinyağı ile yapılan bir yemek. Aslında baş kavurmasına imambayıldının kardeşi de diyebiliriz. Aralarındaki farklara gelince başkavurması soğanlı pişirilir ve üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek sıcak yenir. İmambayıldı ise soğan ve sarımsaklı pişirilir ve soğuk yenir. Bu sıralar tam patlıcan mevsimndeyiz. Kemer patlıcanla da olabilir ama, eğer elinize Adana patlıcanı da geçerse beklemeden baş kavurmasını yapın, bu özel lezzeti sofralarınızda bulundurun.
MALZEMELER- 1 kg. Adana patlıcanı
- 2 adet orta boy soğan
- 3 adet yeşil biber
- 2 adet kırmızı biber
- 4 adet orta boy domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- Zeytinyağ
- Tuz
- Ayrıca kızartmak için zeytinyağ veya sıvıyağ
- 500 gr. süzme yoğurt
- 2-3 diş sarımsak
- 1 tutam tuz
YAPILIŞI
- Patlıcanları başı kalacak şekilde alacalı soyup boyuna yine başını kesmeden ikiye sonrada dörde kesin, biraz tuz ile ovun, 10-15 dk. bekletin. Sonra bol su ile yıkayın (Fotoğraftaki gibi).
- Patlıcanları isteğinize göre fırında üzerine fırça ile yağ sürerek kızartın; veya ocakta tavada kızartın. 2 yeşil biber ve 1 kırmızı biberi de iri parça halinde kesin ve istediğiniz gibi kızartın.
- Soğanları çok küçük küp halinde doğrayın. 1 adet yeşil biber, 1 adet kırmızı biber ve domatesleri de aynı şekilde doğrayın.
- Bir tavada 3 kaşık zeytinyağında soğanları soteleyin. İçine biberleri ekleyin ve iyice soluncaya kadar soteleyin. İçine salçaları ekleyip biraz ezin. Domatesleri ekleyin. Biraz da domatesler ile pişirin. Tuz ve karabiber ekleyin. Katıca bir sos elde edeceksiniz.
- Kızartılmış patlıcanların içini sos ile doldurun. Geniş bir tavaya alın. Üzerine kızartılmış biberleri yerleştirin. 1/2 su bardağı suda 1 kaşık domates salçası ezin üzerine dökün. Kısık ateşte pişirin.
- Patlıcanlar iyice yumuşayıncaya ve fazla suyunu çekinceye kadar pişirin. Az suyu olmalı ve yağında kalmalıdır.
- Tabağa alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ile sıcak halde servis yapın.
*Baş kavurmasını önceden hazırlayıp en son pişirmesini yemekten hemen önce yapabilirsiniz. Patlıcanlı yemekler 1 gün bekleyince daha lezzetli olur.
İlk defa duydum bu yemeği ama yöresel yemekleri severim. Patlıcanın mevsimi gelmişken denenebilecek yemeklerden biri hem de benim gibi patlıcansever için çok güzel bir tarif. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilmm nefis görünüyor.ellerinize emeğinize sağlık.
YanıtlaSilCANIM NEFİSMİŞ ELİNE SAĞLIK:)))
YanıtlaSilEllerine sağlık canım bir Adanalı olarak pek severiz.Yalnız sarımsak da kullanırız biz buna...Selamlar...
YanıtlaSilellerine sağlık nefis görünüyor sevgiler..
YanıtlaSilSevgili Pırıl,
YanıtlaSilBaş kavurması başlığını görünce aklıma patlıcan gelmemişti hiç. Yemeklerimizin isimlerinin yörelere göre değişik olması bazen böyle yanlışlıklara sebebiyet veriyor ama her ne olursa olsun patlıcanın her yemeği benim başımın tacıdır. Lezzeti tabaktaki görüntüden anlaşılıyor zaten. Hele böyle şık bir sunumla da birleşince yeme de yanında yat misali olmuş. Sizlere afiyetler olsun. Ellerine sağlık.
Sevgilerimle,