Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 Temmuz 2013 Cumartesi

ZAHTER

Küçükken dedem bir lokma ekmeğini zeytinyağına batırır ardından da o ekmeği kahverengi bir toza bular yerdi. Önceleri yemediğim karışımdan bir tadına baktıktan sonra ayrılamaz oldum. Evde hazırlaması biraz zahmetli olan ama lezzeti için her zorluğu hak eden ZAHTER, kahvaltımızın ve iftariyeliklerimizin baştacı olmuş durumunda. 


MALZEMELER
  • 1 ölçü buğday (işlenmemiş buğday)
  • 1 ölçü karpuz çekirdeği
  • 1 ölçü sarı leblebi
  • 1+1/3 ölçü kabuklu susam
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Toz kırmızı biber
  • Kekik
  • Sumak
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Karpuz çekirdeği, buğday, kabuklu susamı ayrı ayrı yıkayın iyice kurutun.
  2. Buğdayı, karpuz çekirdeği ve kabuklu susamı ayrı ayrı ocakta teflon tavada kavurun.
  3. Sarı leblebiyi teflon tavada hafif kavurun.
  4. Kavurduğunuz malzemeleri baharat makinesinde iyice çekin. Susam hariç diğer malzemeleri elekten geçirin.
  5. Elenmiş karışıma susamı kaırştırın. 
  6. Baharatlarına net bir ölçü veremiyorum. Size fikir vermesi için; kimyon ve sumak tadı belirgin olmalı. Karabiber az, toz kırmızı biber acıyı sevmenize göre ayarlayın. Tuzu isteğinize göre ekleyin.
  7. Zahter'i hazırladıktan sonra kapalı cam kavanozda ve buzdolabında saklayın.
  8. Kahvaltıda, iftarda zeytinyağı ile birlikte yenen vitamin dolu bir yiyecektir.
* Yemeklerde olduğu gibi zahterde de kullanılan baharatların hazırlanışı önemlidir. Özellikle kimyonu aktarlardan (çekilmemiş) tohum gibi tane olarak satın alın. Tane kimyonu yıkayın (kimyonun kumu bitip yıkadığınız su berraklaşıncaya kadar iyice yıkayın) ve temiz bir bez üzerinde iyice kurutun. 1-2 gün de kuruyor. Bir teflon tavaya 4-5 kaşık kimyon koyun. Biraz kavurun. Temiz bir kağıt üzerinde soğumasını sağlayın. El değrmeninde veya baharat çekilen bir makinada un haline getirin. Kapalı kavanozda saklayın. Kimyonu burada anlattığım gibi hazırlarsanız kimyonun aromasını, tadını fark edeceksiniz. Çekilmemiş kimyonu buzdolabında saklayıp gerekince kavurup kullanabilirsiniz. Blogda verdiğim bütün kimyonlu tariflerde kimyon tarifdeki gibi hazırlanmıştır.








2 yorum:

  1. Çok ilginç! Ben zahteri Suriye'de tanıdım ve hatta baharatını getirdim, kullanıyorum. Sanırım isim benzerliği, değil mi? Benim bildiğim taze zahterin kurutulmuşu olsa gerek. Çok yararlı ve lezzetli görünüyor:)

    YanıtlaSil
  2. Sibelcim, bu toz halinde baharat karışımı olanı.
    Çok lezetlidir. Tattırmak isterim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...