Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Temmuz 2013 Cuma

FIRIN SÜTLAÇ

Sütlaç, sütlü tatlılarımızın en sevilenlerindendir. Özellikle fırınlanınca da ağızda kazandibi gibi bir tat bırakır. 
Sütlacın çeşitli tarifleri var. Sütlaç, pirincin sadece sütün içinde pişmesi ile ayrı lezzette olur. Mis gibi süt kokulu ve yoğunlaşmış kıvamda bir sütlacın tadına doyum olmaz. 


Biraz da tarihi bilgi ekliyorum...

Sütlaç, 'Sütlü aş' veya "sütlü pirinç" isimleriyle eski kitaplarda yer alir.  Tatlılarımızın en eskisi ve belki de en sevilenidir. Osmanlı Saray sofralarında yer alan sütlaç, ziyafet sofralarının vazgeçilmezi olmuştur.
İngiliz elçi Lord John Finch, Edirne Sarayı'nda IV. Mehmet"in huzuruna çıktıktan sonra sadrazam tarafından verilen ziyafette sütlaç vardı.
İtalyan mutfağına da giren sütlaç, Papa V. Pius'in 1570'de verdiği ziyafetin üçüncü yemeği olarak üzerine şeker ve tarçın serpilmiş Türk usulü sütlü pirinç diye sunulmuştur.

MALZEMELER
  • 3 litre süt 
  • 1 çay bardağı+1 yemek kaşığı pirinç
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • Üzeri için toz tarçın

YAPILIŞI
  1. Sütü ocakta kaynatın. Ölçiülü pirinci yıkayıp sütün içine karıştırın.
  2. Çok kısık olmayan, orta ateşte devamlı kaıştırarak pirinç pişinceye ve süt tam koyulaşıncaya kadar ocakta tutun (Yaklaşık 70 dk.).
  3. Koyulaşmaya başlayınca şekerini ekleyin. 10-15 dk. daha kaynatın. Kıvamı katı olursa 1-2 kepçe süt ekleyin.
  4. Sütlacı fırın kaselerine dökün. Üzerinin kabuk tutması için yarım saat kadar bekleyin. 
  5. Tepsinin içine biraz su döküp fırında üzerini kızartın. Tepsinin içinde soğuduktan sonra buzdolabına yerleştirin.
  6. En az 4 saat sonra arzuya göre toz tarçın ile servis yapın.
* 3 litre süt ile 12 kase sütlaç oldu. Bu ölçü kase büyüklüğüne göre değişebilir.

** Çay bardağı ölçüsü Paşabahçe'nin optikli çay bardağıdır. Kahvelerde kullanılan çay bardağı da diyebiliriz. 










8 yorum:

  1. Pırıl'cım ellerine sağlık bayılırız
    ailece sütlaca sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. o üzerindeki kabuğu çok severim süper olmuş eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık en sevdiğim sütlü tatlıdır :) harika görünüyor

    YanıtlaSil
  4. Canım benim ellerine sağlık çok severim sütlaçı..Harika yapmışsın, üzeri de şahane kızarmış. Bayıldım..

    YanıtlaSil
  5. pirinç direk sütün içinde pişiyormu? ön haşlama yapmamışsınız. lezzet olarak pirinci suda haşlanan sütlaçla farklımı oluyor acaba?

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel görünüyor ellerinize kollarınıza sağlık. Bloğunuzu izlemeye alıyorum, ziyaretinize sık sık gelirim, bana da beklerim. Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  7. yaz kış hep favorimdir ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Deryacım, hepimiz sütlaca bayılıyoruz, teşekkürler.

    kardelen sezgin, üzeri muhteşem bir tat teşekkürler.

    Kurabiye atölyesi sütlaç bizim en sevdiklerimizdendir:))
    Teşekkürler.

    Vusla T teşekkürler.

    denizyıldızı Belgin, pirinçler direk sütün içinde pişiyor. Sütün içinde pişen pirincin tadı daha lezzetli oluyor. Denedikten sonra vazgeçemezsiniz.

    Basit Yemek Tarifleri, Hoşgeldiniz ben de ziyaretinize gelirim, sevgiler:))

    Turuncu Tatlar, teşekkürler.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...