Zeytinyağlının her çeşidini duydum da, zeytinyağlı elma dolmasını hiç duymamıştım. Erzurum ve Erzincan yörelerinin eski yemeklerinden biri; ben yeni öğrendim. Denedim.
Ekşi yeşil elmayla güzel oluyor. Renk vermesi için kırmızı elmaları da ekledim. Elmasıyla birlikte yeniyor, elmanın mayhoş lezzetiyle zeytinyağlı bütünleşiyor.
MALZEMELER
- 6 adet yeşil elma (granny smith cinsi)
- 2 adet ekşi kırmızı elma
- 1 adet iri soğan (küçük doğranmış)
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı küçük doğranmış domates
- 3/4 su bardağı zeytinyağ
- 1-2 yemek kaşığı limon suyu
- 1-2 yemek kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 yemek kaşığı kuru nane
- 2 çay kaşığı yeni bahar
- 1 çay bardağı doğranmış taze nane
- 1 çay bardağı doğranmış maydanoz
YAPILIŞI
- Öncelikle zeytinyağlı dolmanın içi yapılır.
- Bir tencerede zeytinyağında soğanlar iyice sotelenir.
- Pirinçler eklenip şeffaflaşıncaya kadar ocakta soğanlarla kavurun.
- Küçük bir tavada fıstıkları biraz zeytinyağ ile pembeleştirip pirinçlere ekleyin.
- Domatesleri ekleyin.
- Biraz kavrulduktan sonra kuş üzümü, nane , maydanoz, baharatları ve limon suyunu ekleyin.
- Üzerine 1 su bardağından 2 parmak eksik sıcak su dökün ve tencerenin ağzı açık şekilde pilavı biraz diri pişirin.
- Tencerenin kapağını kapatmadan soğumaya bırakın. Arada karıştırın.
- Elmaların tepelerini kapak olacak çekilde kesin. Sert kısımlarını ve biraz içlerini oyacakla oyun.
- Elmaları bekletmeden pişen içle doldurun. Kapaklarını kapatın.
- Fırın tepsisine dizin. Üzerine 1 bardak su koyup 20-25 dk. 150 C'de pişirin.
- Pişerken ara ara elmalardan akan suyu bir tatlı kaşığıyla elmaların üzerine dökün.
- Fırından alın. Elmaların sap kısımlarına birer tarçın çubuğu koyup tabağına yerleştirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder