Adana'nın unutulmaya yüz tutmuş yemeklerinden Tahinli Lahana, ailemizin geleneksel sarmalarından biridir. Rahmetli Necla Teyze'm bu yemeği çok güzel yapardı.
Ben de onu anarak hepimizin sevdiği bu sarmayı yaptım. Tadını bilmeyenler; eğer humus seviyorsanız tahinli lahanayı da çok seversiniz, deneyin.
MALZEMELER
İçi için:
- 1 adet lahana ( sarma için geniş ve gevşek olan seçilir )
- 500 gr. kuru nohut ( biraz diri haşlanmış, kabukları alınıp, iri dövülmüş )
- 1 su bardağı pirinç
- 2 avuç kırmızı mercimek
- 4-5 adet kuru soğan ( ince çintilmiş )
- 1 bağ maydanoz (opsiyonel)
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 7-8 yemekkaşığı tahin
- 1-2 tatlı kaşığı karabiber
- 2-3 tatlı kaşığı Kimyon
- 1-2 yemekkaşığı limonsuyu
- Tuz
Sosu için:
- 2 su bardağı tahin
- 1/2 su bardağı limonsuyu
- 1/2 su bardağı su
- 2 diş sarımsak
- 1-2 tatlıkaşığı kimyon
- Yeteri kadar tuz
YAPILIŞI
- Sos için verilen malzemeleri karıştırıp bir kenarda bekletin.
- Lahanayı sarma yapılacak şekilde ayırıp tuzlu suda haşlayın.
- Kalan malzemeleri karıştırıp iç hazırlayın.Lahanaları sarın.
- Tencerenin tabanına lahananın sert parçalarını yerleştirip sarılanları dizin.
- Üzerine yaprak taşı veya bir tabak yerleştirin. Bir miktar suyla ocakta pişirin.
- İyice soğuyunca hazırlanan tahin sosuna bulayıp servis yapın.
Nefis görünüyor,emeğinize sağlık,hiç denemediğim bir tarif...
YanıtlaSilKesinlikle çok özel ve yöresel bir lezzet.
Sil