Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Mart 2012 Cumartesi

KOL BÖREĞİ


Geleneksel böreklerimizden Kol Böreği.
Kayınvalidemin böreklerinin üzerine kimseyi tanımıyorum. Hemen hemen her misafirimde imdadıma yetişir. Bu sıralar İstanbul'da. Anladığınız gibi iş başa düştü ve denedim. Kendimi kurtaracak kadar yapabildim. Deneyin müthiş lezzetli. Kıymalı, ıspanaklı, peynirli, patatesli olabilir. Bana güveniyorsanız özellikle patateslisini tavsiye ediyorum. 
Yine de kayınvaldeminki number one !!!
















MALZEMELER

Hamuru için:
  • 1 küçük kase yoğurt
  • 1 küçük kase zeytinyağ
  • 1 küçük kase su
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6-7 küçük kase un
** Ölçülerdeki küçük kase, 3/4 cup 'a veya 3/4 su bardağına veya 200 ml.'ye eşittir. 

Arası için:
  • 200 gr. tereyağ
  • 200 gr. zeytinyağ
İçi
  • 6 orta boy patates
  • 3 orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı acı toz kırmızıbiber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 demet maydonoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 bardak zeytinyağ

YAPILIŞI

İçi:
  1. Patatesleri haşlayın, küçük, küçük doğrayın. 
  2. Bir tavaya yağı koyun, küçük doğranmış soğanları içine atın, ocakta iyice soteleyin.
  3. Salçayı, patatesleri ekleyin, biraz yağda çevirin. Baharatları, tuzu ekleyin. Ocaktan alın. Doğranmış maydanozları ekleyip, karıştırın. Yağı az gelirse biraz ekleyin.
Hamuru:
  1. Geniş bir kapta yoğurt, zeytinyağ, su, tuzu karıştırın. Kabartma tozunu ekleyip üzerine limon suyunu dökün, kabarsın. Unu da ekleyip yumuşak bir hamur yapın. İyice yoğurun ve portakal büyüklüğünde bezelere ayırın. Hamuru 15-20 dk. dinlendirin.
  2. Tereyağını eritin ve zeytinyağ ile karıştırın. Sürmek için bir kenarda bekletin
  3. Bir bezeyi alın oklava ile olabildiğince ince açın. Hazırladığınız tereyağ, zeytinyağ karışımının iki yemek kaşığını hamurun üzerine fırça ile yayın.
  4. Karşılıklı iki ucu ortaya doğru getirin. Diğer iki ucu da ortaya doğru getirin ve kare şeklini oluşturun. Buzdolabına koyun. 
  5. Aynı işlemi kalan hamur bezeleri için uygulayın.
  6. Buzdolabına ilk koyduğunuz kare hamuru alın bıçakla ortasından ikiye kesin. Her bir parçayı merdaneyle biraz bastırarak, şeklini çok bozmadan açın. Hazırlanan içi (patates, kıyma, peynir) uzunlamasına koyun iki taraftan birleştirin. Ters çevirin. Bıçakla 3-4 parmak eninde kesin.
  7. Aynı işlemi hamur bitene kadar tekrarlayın.
  8. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. 175 C derecede iyice kızarıncaya kadar pişirin.
*Keseceğiniz büyüklüğe bağlı olarak genelde 65-75 adet kol böreği olur.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...