Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 Mart 2012 Çarşamba

DOMATES ÇORBASI

Domates Çorbası bana hep karayolculuklarımızı hatırlatır. Babam her yerde mola vererek yolculuk yapmayı çok severdi. Mola verilen yerin neyi ünlüyse o yenir, o içilirdi.  Adana'dan İstanbul'a arabayla giderken mutlaka Bolu Koru Motel'de  durulur; domates çorbası içilirdi. Her seferinde Bolu'daki domates çorbasının ne kadar lezzetli olduğu, böyle bir çorbanın başka hiç bir yerde içilemeyeceği konuşulurdu. Bu lezzet icin hangi cins domateslerin kullanıldığı, içine ne gibi malzemelerin konulduğu merak konusu olurdu. Adana'ya dönüldüğünde kilolarca domates alınır, kaynatılır, domates çorbası yapılır,  benzer lezzet tutturulmaya çalışılırdı.


Kaç zaman sonra bilmiyorum un ve salça dışında içine süt koyulduğu keşfedildi. O günlerde krema yok tabii şöyle bir düşündüm hazır kutu sütü dahi yok (yıl 1973-74). 
O yıllarda süt, domates çorbasının kremamsı lezzetini veren malzemesi oluyordu. (Sanki milattan önceyi anlatıyorum).
Hazır krema üretilinceye kadar süt, şimdi de süt ve krema çorbaya lezzet veriyor.
İşte benim domates çorbamın hikayesi bu.
Domates çorbasını yapmak hem çok kolay, hem de çok lezzetli !!!

MALZEMELER
  • 3 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 tatlı kaşığı toz bulyon (et veya tavuk)
  • 1 su bardağı süt
  • 4-5 yemek kaşığı krema
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • İstenirse 1 adet yeşil biber (küçük doğranmış) 
  • Üzeri için rendelenmiş kaşar peynir

YAPILIŞI
  1. Çorbanın pişeceği tencereye tereyağ ve un konur, ikisi ocakta pembeleştirilir.Tencere ocaktan alınır.
  2. Un ve yağ biraz soğuyunca 1 bardak suyla açılmış domates salçası üzerine dökülür. Toz bulyon ve 2 bardak su daha ilave edilir. Ocakta kaynatılır.
  3. Süt, tuz eklenir. Kıvamı için istenirse su ilave edilir.
  4. En son krema ve istenirse yeşil biber eklenir, bir kaç taşım daha kaynatılır.
  5. Karabiber eklenir ve ocağın altı kapatılır. 
  6. Servis yapılırken istenirse üzerine rendelenmiş kaşar peynir ekelenir.





4 yorum:

  1. Ne kadar tatlı anlatıyorsunuz.Yatmadan önce şöyle bir göz atayım dedim,kendimi sayfanızda ve tebessüm ederken buldum.Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Valla ya senelerce denedik...Bolunun Varanin domates corbasini:)))Pirilcigim ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. Afiyet olsun, ellerinize sağlık:))
      Sevgiyle kalın.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...