Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Haziran 2012 Cuma

ÇİLEK REÇELİ


                             Adana merkezli Yalex marka çilekler reçelimde farklılık yaratıyor.


Görüntüsü, kokusu, aroması, rengi her zaman çekici olan çilek, bugün reçel oldu.  Çilekleri ayıkladım ve üzerine toz şekeri döktüm. 1 saat kadar bekledim. Kısık ateşte çilekler önce suyunu verdiler. Sonra kaynamaya geçince orta ateşte ancak 20-25 dk. pişirdim. Üzerinde oluşan köpüğün alınması bana her zaman sorun olmuştur. Bu kez nasıl kurtulacağımı öğrendim.


1- Pişirirken ahşap kaşık kullandım.
2- Reçel pişip soğuyunca beyaz kağıt havluyu reçelin üzerine hafifçe bastırdım ve köpüklerden  kurtudum. Bu işlemi bir kaç kez tekrarladım.


Reçelimi bir tepside 3-4 gün güneşte pişirdim (yani güneşte tuttum). Güneşte pişirince reçelimin rengi koyulaşmadan  pembe-kırmızı bir renk oldu. Şimdi  tam da çilek zamanıdır ve bizim evimizde en sevilen çilek reçelini siz de pişirin diyorum.



MALZEMELER

  • 1 kg. çilek
  • 750 gr. toz şeker
  • 1 çay kaşığı limon tuzu


 YAPILIŞI
  1. Çilekleri yıkayın ve yeşil yapraklarını ayıklayın.
  2. Genişce bir tencereye çilekleri bir kat yayın, üzerine bir kat toz şeker yayın ve bitinceye kadar devam edin.
  3. 1 saat kadar bekleyin. 
  4. Tencereyi ocakta kısık ateşte tutun. Çilekler suyunu vermeye başlıyacaklardır.
  5. İyice sulanınca orta ateşte 15 dk pişirin. Limon tuzunu atıp 5-10 dk. daha  pişirin. 
  6. Bir tepside 3-4 gün gineşte tutun.
  7. Kavanozlara alın. Buzdolabında saklayın.
**Ben 2 kg. çilekten reçel pişirdim ve 1,5 kg. şeker kullandım. Pişirme süresi miktara göre artar veya eksilir. **





4 yorum:

  1. Ziyaretin ve güzel yorumlarin icin tesekkürler.

    Berlinden Adanaya selam ve sevgiler

    YanıtlaSil
  2. bak ben bu güneşte pişirme kısmını duymuştum, tepsiye yayıp üzerine cam bir başka tabak koyup pişiriliyormuş.
    kıvamı ve tadı farklı oldu mu?
    gerçi beni ilgilendirmez, malum diyetisyen zinhaaar yasakladı reçeldi, baldı, çikolataydı cıss :)

    YanıtlaSil
  3. Nalancım reçeli geniş bir tepside güneş ışığına bırakıyorum.
    Reçel doğal olarak ışığın ve ısının etkisiyle kıvama geliyor.
    Toz almaması için de ince bir tülbentle reçelin üzerini kapatıyorum.
    Tabak olmaz bence, çünkü ısıyla buharlaşma olur ve su damlaları reçelin girer.
    Yaklaşık 3-4 günde istediğim kıvamı elde ediyorum.
    Diyetin bitince taze simitin yanında 1 tatlı kaşığı alabilirsin diyorum.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...