Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Temmuz 2012 Cuma

ETLİ DÖĞME PİLAVI ( AŞURELİK BUĞDAY PİLAVI)

Ramazanın ilk günü pişirilen Dövme Pilavı, bereketli ve bolluk içinde bir ay geçirilmesinin simgesidir.
Bizim ailemizde dövme pilavı geleneksel olarak ilk günlerde pişirilir. Çocukluğumdan bu yana dövme pilavı bana hep bereketli Ramazan ayını hatırlatır.
Etli ve nohutlu olan bu pilavı evinizin bereketi için mutlaka pişirin diyorum.
Aşurelik buğday Adana'da dövme veya döğme olarak bilinir.





MALZEMELER

  • 1 kase (200 gr.) dövme   (aşurelik buğday) 
  • 1/2 kase haşlanmış nohut
  • 300 gr. kemikli et
  • 100 gr. tereyağ  (fazlalaştırabilirsiniz)
  • 1 adet küçük soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • Karabiber
  • Tuz

YAPILIŞI

  1. Parçalanmış kemikli et, ocakta kısık ateşte suyunu versin ve çeksin. 
  2. Soğan, yeşil biber ve 1 kaşık tereyağ ile birlikte etler kabuk tutacak kadar kavurun.
  3. Üzerine etlerin üzerini geçecek kadar su koyun ve etler iyice pişinceye kadar ocakta pişirin.
  4. Etleri ve et suyunu ayırın.
  5. Pilavı pişirmeden 3-4 saat önce dövmeyi unu gidinceye kadar soğuk su ile iyice yıkayın. Sıcak su ve 1 tatlı kaşığı tuz ile ıslayın. 
  6. 3 kase et suyunu ( 2 ölçü et suyu 1 ölçü su koyabilirsiniz) pilavı pişireceğiniz tencereye koyun, kaynasın. 
  7. Etleri, nohutları ve hazırladığınız dövmeyi tekrar yıkayıp tencereye aktarın.
  8. Tuzunu isteğinize göre ayarlayın. 
  9. Kısık ateşte dövmeler açılıncaya kadar pişirin.
  10. Bir tavada tereyağını iyice kızdırın; pilavın üzerine dökün.
  11. Beyaz kağıt havluyu koyun ve tencerenin kapağını kapatın. Pilavı 15 dk. dinlendirin. 
  12. Servis tabağına alın. 
  13. Üzerine karabiber serpin ve servis yapın.



*** Pilav için iri taneli dövme (aşurelik buğday) seçerseniz pilavınız tane tane olur.





12 yorum:

  1. ellerine sağlık..Çok güzel olmuş...kokusu buraya kadar geldi..Bugün bizim apartmanın dövme pilavı günüymüş demek..bizdede menü aynıydı..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Nurşencim.Biliyorsun aramızda telepati var.
    Ben de senin mutfağında pişenlerin kokusunu alıyorum.
    Missssler gibi, çok ta lezzetli. Senin de ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Bereketli sofraların olsun.Ellerine sağlık çok nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim sevgili pembe kekik.

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık,şahane bir pilav.Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. denemedim ama nefis görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Cafe Kanelo,
    Sana katılıyorum, cidden şahane bir lezzet!!!
    mutfagabuyrun,
    En kısa zamanda denemelisin. Super bir lezzet.
    Ziyaretlerinize teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Cok guzel gozukuyor dovme de tane tane kalmis. Buralarda bulabilirsem dneyecegim.

    YanıtlaSil
  9. İlkecim,
    Pilavı beğenmene sevindim.
    İstersen sana dövme yollayabilirim.
    İlgine teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar pilav çok güzel görünüyor içindeki kemikli et ne eti? Kemiksiz kuşbaşı dana etiyle de yapılabilir mi bu pilav? Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. Sayın Adsız,
    Ben kemikli kuzu eti kullandım. Kemikli et ile daha lezzetli oluyor. Süt dana eti de kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  12. Bugün tarifinizi denedim. Harika oldu çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...