Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Temmuz 2012 Pazartesi

SULU BAMYA


Geleneksel Türk Mutfağının tencere yemekleri ailemizin vazgeçilmezleridir. Tencerede pişen sebze yemekleri pişirildiğinde el altında hazır yemek oluyor. Pazarda bamyayı gördüm ve sulusunu pişirmeye karar verdim. Pişecek ama farklı bir lezzeti olsun istiyorum.  Çiftlikteki asmanın üzümleri henüz olgunlaşıp tatlanmadan bir salkım koruk, sulu bamyaların içine girerek inanılmaz mayhoş bir lezzet kattı. Eğer sizin de asmanız varsa veya bir şekilde elde edebilirseniz limon suyu yerine koruk ekşisini mutlaka bamyada kullanın. Tadını asla unutmayacak ve koruk ekşisini zevkle kullanacaksınız.




















MALZEMELER
  • 500 gr. kuşbaşı et
  • 500 gr. bamya
  • 1 orta boy soğan  (küçük doğranmış)
  • 1 baş sarımsak
  • 1 orta boy kırmızı biber  (küçük doğranmış)
  • 1 orta boy yeşil biber  (küçük doğranmış)
  • 4-5 adet domates  (küçük doğranmış)
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 salkım koruk veya 1 limon suyu
  • 150 gr. tereyağ veya sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Karabiber
  • Tuz

YAPILIŞI

  1. Bamyaları yıkayın. Kevgirde bekletin. Kuruyunca temizleyin. 
  2. Eti pişirin.
  3. Etleri yağ ile kavurun.
  4. Soğan ve sarımsakları ekleyin, biraz kavurun.
  5. Biberleri ekleyin ve kavurun. Salçaları ekleyin, yağda ezin ve üzerine domateslerin yarısını dökün; karıştırın. Nohutu ekleyin.
  6. Bamyaları karışımın üzerine dökün. Karıştırmayın. Domateslerin kalanını da bamyaların üzerine yayın.
  7. Korukların yarısının suyunu veya limon suyunu bamyaların üzerinde gezdirin. Koruğun kalan yarısını bütün olarak bamyaların üzerine koyun. Tuzunu atın.
  8. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte bamyalar sararıp suyunu verinceye kadar bekleyin. 
  9. Bamyalar sarardıktan sonra üzerini gececek kadar sıcak su dökün ve pişirin.
  10. Piştikten sonra koruk salkımını üzerinden alın.
  11. Yemek biraz sulu olmalıdır. Üzerine karabiber ekleyin ve servis edin.


** Pişerken bamyaları karıştırmayın. Gerekirse tencereyi sallayın. Bamyalar sünebilir yani salyalanabilir. Bu durumu önlemek için mutlaka bamyalar tencereye konur konmaz ekşi limon suyu (koruk suyu) dökülür.  






9 yorum:

  1. Bamyaya bayılırım hele ekşi ekşi çok severim
    harika görünüyor ellerinize emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. İşte yaratıcılık budur! :) Eskiden burun kıvırdığım asla yemem dediğim bamyayı şimdi öyle iştahla yiyorum ki anlatamam...Şu tabağa da tazecik ekmeği bandıra bandıra yemesi olur bunun offff:)Ellerinize kollarınıza sağlık,sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. işte bu enfesss...aynu annemin yaptığı gibi..ekşili ekşili..ellerin dert görmesin...harikaa görünüyor

    YanıtlaSil
  4. Princess girl,
    Simgecim,
    Fatoşcum,
    Zarif yorumlarınıza çok teşekkürler.
    Her yemek usulünce yapılırsa yemekten asla vazgeçilmez.

    YanıtlaSil
  5. Ama beni buraya çağırmayacaktın, bak bilgisayar salya içinde kaldı ayol... Nefis şeyler, nefis bir blog. Bundan sonra tariflerin için buralardayım.xxx

    YanıtlaSil
  6. Pırılcım nefis ellerine sağlık..Tabağı tamamıyla aldım kaçıyorum..

    YanıtlaSil
  7. Suzy Lilibebek,
    Nurşen Aksoy ,
    İlginize çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. Tabaklar tabakları nereden aldınız???
    Ellerinize sağlıkk.

    Meraklı anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  9. Oglak kizlari,
    Sevgili anne Çiğdem, kullandığım tabakları 5-6 yıl önce İstanbul Eminönü'de Orhan İthalat 'tan almıştım. Halen bu tabak takımlarından var mı bilmiyorum. Benzerlerini de bulabilirsin. Ziyaretine teşekkürler.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...