Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 Temmuz 2012 Pazartesi

MALATYA BOŞU

Et yemekleri ana yemek olarak sofralarımızda bulunuyor. Ramazan'da da eti, sebzesi, pilavı birarada bulunan yemekleri yapmasını seviyorum. Görüntü lezzet bir arada bulunuyor. İncik, patlıcan ve pirinçler bir arada pişerken tatları birbiriyle kaynaşıyor.
Yemeğin özelliği etin ve patlıcanın buharında pilavın pişmesi.
Buharda pişebilmesi için öncelikle pilav için bir bez torba temin etmeniz gerekiyor.









MALZEMELER
  • 5 adet kuzu incik
  • 10 adet Adana patlıcanı
  • 170 gr. nohut
  • 250 gr. tereyağ
  • 500 gr. baldo pirinç  (1 büyük kase)
  • 4 adet orta boy soğan
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Patlıcanları kızartmak için sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber

YAPILIŞI
  1. Nohutu en az 12 saat önceden suya ıslayın, kabarsın.
  2. Patlıcanları, başı kalacak şekilde alacalı soyun. Boyuna ikiye ayırın. Her bir parçayı boyuna Y harfi gibi olacak şekilde kesin. Tuzlayın. 15 dk. sonra patlıcanları iyice yıkayın ve beyaz kağıt havlu ile kurulayın. Sıvıyağda kızartın.
  3. İncikleri yıkayın. 70 gr. tereyağında kızartın. Kızarttığınız yağı yemekte kullanmayın.
  4. Soğanları küp küp doğrayın. 100 gr. tereyağında biraz soteleyin. 1 çay kaşığı biber salçası ekleyin. Yıkanmış pirinçleri ekleyin ve pirinçleri bir kaç kez karıştırın. Üzerine 1 büyük kase sıcak su ve tuz ekleyip pirinci  pişirin. Pirinç yarı pişecektir. Yarı pişen pirinçleri torbaya doldurun. Torba geniş olmalıdır. Aksi halde pilav yeterince pişmez.
  5. Malzemelerin sığacağı bir tencereye kalan tereyağını koyun. Biber ve domates salçasını yağda ezin, karıştırın.
  6. Üzerine incikleri, ıslanan nohutları ve yeterince su, tuz koyun. Etleri ve nohutları az diri pişirin ezilmesin. Suyu azalırsa ekleyin. Etler ve nohutlar pişip suyu azalınca üzerine patlıcanları yerleştirin. Patlıcanların üzerine de içi pirinç dolu torbayı genişce olacak şekilde yerleştirin. Pirinçler açılıncaya kadar yaklaşık 30-40 dk. kısık ateşte yemeğin buharında pişirilmelidir. Torba suya değmemelidir. Yani suyu fazla olmamalıdır.
  7. Pirinçleri arada pişip pişmediğini kontrol edin. 
  8. Yemeğimiz pişince geniş bir servs tabağına önce pilavı tepeli şekilde koyun.
  9. Etleri kenarlara yerleştirin. 
  10. Patlıcanları da etlerin ve pilavın üzerine gelecek şekilde yerleştirin.
  11. Nohutları ve yemeğin bir kaç kaşık suyunu pilavın üzerine dökün.
  12. Bekletmeden servis yapın. 






17 yorum:

  1. Ben de bu tarifini merakla bekliyordum. Pirincin buharda pişmesi çok hoş olmuş.Paylaşım için teşekkürler. Ellerine sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir yemek,mutlaka deneyeceğim.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Nilgüncüm,
    Çok lezzetli bir yemek oluyor; denemelisin.
    Emeğine değiyor.

    YanıtlaSil
  4. Pırılcım ellerine sağlık..Çok güzel görünüyor...süper olmuş..sevgiler..Nurşen..

    YanıtlaSil
  5. çokdeğişik bir yemek canım.nefis görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. muhteşem bir yemek, ellerine sağlık pırıl ablacım, bu arada etimeki tatlını dün denedim şahane oldu, biraz bile kalmadı herkes sildi süpürdü, çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. Ne kadar ilginç ama bir o kadar da nefis görünen bir yemek bu. İlk kez duyuyor ve görüyorum. Ellerine sağlık canım, harika bir davet yemeği fikri..

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. BANA TEK BAŞINA YETER DE ARTAR BİLE,ELLERİNE SAĞLIK CANIM NEFİS GÖRÜNÜYOR...

    YanıtlaSil
  9. pırılcım nefis bir yemek olmuş ..buhardada pişince lezzetine lezzet eklenmiştir..ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  10. I will bookmark your blog and have my kids check up here frequently. I'm very certain they will understand lots of new stuff here than anybody else.

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık pırılcım gene bir hayat kurtardın)))

    YanıtlaSil
  12. Nurşencim teşekkür ederim.
    Herkes çok beğendi, tekrar istiyorlar:)
    mutfagabuyrun,
    nursel,
    Hülya,
    anne eli gibi,
    Sevil Aslan,
    Cidden nefis bir yemek, tavsiye ederim.
    figencim, beğendiğine memnun oldum.
    Asıl evdekiler yedikten sonra yorumları almak isterim:))

    YanıtlaSil
  13. Tariflerin her biri enfes. Anlatımınıza ve her karesini detaylarıyla fotoğraflamanıza bayıldım :)
    Gönlünüze ve kocaman yüreğinize sağlık

    Stuttgartan sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peritozu hoşgeldiniz:))
      Yorumunuza ve inceliğinize çok teşekkür ediyorum.
      Sevgilerinizi aldım ve ben de size Adana'dan sevgilerimi yolluyorum.
      Yolunuz düşerse mutlaka bekliyorum:))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...