Patlıcanın kızartmasının lezzeti tartışılmaz aslında. Kızartmalar öyle yağ çekiyor ki, beyaz kağıt havlu ile fazlasını alsam bile sebzenin içinde kalıyor. Yağı azaltmak için kendimce bir deneme yapıyorum (belki siz de denemiş olabilirsiniz). Patlıcanlarımı hazırlayıp fırına sürüyorum. Fırında kızaran patlıcanlarımı da bir güzel kavurduğum kıyma ile doldurup tekrar fırınlıyorum. Tadı, görüntüsü öyle güzel, lezzetli ve hafif oldu ki bundan böyle patlıcan bizde fırınlanacak diyorum.
MALZEMELER
- 7 adet kemer patlıcan
- 500 gr. yağsız kıyma (dana veya kuzu)
- 1 orta boy soğan (küçük doğranmış)
- 1 adet kırmızı biber (küçük küp doğranmış)
- 1 adet yeşil biber (küçük küp doğranmış)
- 4 orta boy domates (küçük küp doğranmış)
- 2 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 adet kırmızı biber (uzun parça doğranmış)
- 2 adet yeşil biber (uzun parça doğranmış)
- 1 adet domates ( ay şeklinde dilimlenmiş)
YAPILIŞI
- Baş kısmını kesmeden patlıcanları alacalı soyun, orta kısmına bir bıçak atın. Tuzlayın 15 dk. bekletin, yıkayın, kurulayın.
- 1 yemek kaşığı zeytinyağını fırça ile patlıcanlara ve üzeri için olan biberlere sürün. 175 C'de kızarıncaya kadar 30-40 dk. kadar fırınlayın.
- Kıymaya 1 çay bardağı su koyun ve teflon tavada kısık ateşte kavurun. Devamlı kıymayı kaşık ile karıştırıp ezin, tane tane bulgur gibi olsun. Kıyma önce suyunu verecek sonra çekecektir.
- Suyunu çekince 2 kaşık yağı ekleyin ve kıymayı soğan ile kavurun.
- Kırmızı biberi ve yeşil biberi üzerine ekleyin. 1 kaşık domates salçasını ayırın, kalan salçaları ve domatesleri ekleyin.
- Domatesler ezilip suyu çekilinceye kadar pişirin. Tuzunu ve karabiberini atıp ocaktan alın.
- Fırınlanan patlıcanları hazırladığınız kıyma ile doldurun.
- Üzerine 2 parça domates ve birer parça biber yerleştirin. Borcama yerleştirin.
- 2 tatlı kaşığı domates salçasını 1 çay bardağı su ile karıştırın. Patlıcanların üzerine dökün.
- 175 C'de üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 20 dk.pişirin.
evet yaa çok doğru söylüyorsun mutlaka yağ kalıyor ama lezzetide bir başka oluyor.. ellerine sağlık :)
YanıtlaSilTEŞEKKÜR EDERİM.
YanıtlaSilpilavla sunumda süper olur.ellerine sağlık canım.nefis olmuş.sevgiler.
YanıtlaSilASLINDA HEP FIRIN MAKARNA VE KARNIYARIK YEMEĞİNİ BİRLİKTE YAPARIM AMA FAZLA KİLOLARDAN BU KEZ YAPAMADIM. SİZ FIRIN MAKARNA VEYA PİLAVLA DENEYİN. YORUMLARINIZA VE GÖRÜŞLERİNİZE TEŞEKKÜRLER.
YanıtlaSilkarnıyarık çok lezzetli bir yemek ve dedğiniz gibi yağı ağır geliyor..bizde bayağıdır bu şekilde yapyoruz bence çok lezzetli oluyor..ellerinize sağlık..
YanıtlaSilbloğunuzu yeni gördüm ve bazı tariflerinize bakabildim sadece ama bloğunuzu çok beğendim..bundan sonra yakın takibimdesiniz..
banada beklerim..
http://sevilindenizi.blogspot.com/
sevgiler..
ellerine sağlık canım..bazen bende böyle yapıyorum.ama evdekiler kızartılmışı daha çok seviyor maalesef:((
YanıtlaSil