Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Temmuz 2014 Perşembe

AFGAN PİLAVI - ÖZBEK PİLAVI

Eti, sebzesi, pilavı bir arada, lezzeti tartışmasız çok sevilen Avgan Pilavı iftarda menümüzün yıldızı olarak parlıyordu. Bir taşla iki kuş vurmak istiyorsanız tarif burada...

MALZEMELER

  • 3 su bardağı Baldo Pirinç
  • 4,5 su bardağı et suyu ve su karışımı
  • 150-200 gr. tereyağı 
  • 500 gr. kuzu kuşbaşı
  • 6 adet orta boy havuç
  • 3-4 adet orta boy soğan
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 2 tatlı kaşığı yeni bahar
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz

YAPILIŞI

Pilav yaparken kullanacağınız malzemelerin kalitesi ve cinsi çok önemlidir. İyi cins baldo pirinç, lezzetli tereyağ ve et başarılı pilavın olmazsa olmazıdır. Pilavın rahat ters çevirilebilmesi için Teflon veya döküm tencerede pişirilmesi uygun olur.  

  1. Pirincin üzerine 1 tatlı kaşığı tuz atın. Üzerine sıcak su döküp 2-3 saat kadar bekletin.
  2. Öncelikle kuşbaşı eti ocakta kendi suyuyla pişirin, sonra üzerine pişecek kadar sıcak su, 1 baş soğan ve 1 adet yeşil biber biraz tuz ekleyip iyice pişirin ve suyunu çektirin. İçindeki soğan ve yeşil biber çıkarın.
  3. Havuçları kibrit çöpü gibi ama biraz kalın doğrayın. Soğanları dörde kesip ince halka şeklinde doğrayın. 1 kaşık yağda dolmalık fıstığı pembeleştirin.
  4. Pişen etlere 3-4 kaşık tereyağ ekleyin; ocakta soteledikten sonra önce soğanları ekleyip kavurun, soğanlar solunca havuçları ekleyip soldurun. 
  5. Üzerine nohutları, fıstıkları, karabiber, yeni bahar, tarçın ve yeterince tuz ekleyip birkaç kez karıştırın.
  6. Malzemelerin üzerini kaşıkla düzeltin. Üzerine pirinçleri iyice yıkayıp süzdüğünüz pirinci dökün ve kaşıkla üzerini düzeltin. Kaynamakta olan ölçülü et suyunu da hepsinin üzerine döküp önce yüksek ateşte, kaynadıktan sonra da kısık ateşte pirinçler uzayıp pişinceye kadar pişirin.
  7. Pilavın üzerine beyaz kağıt havlu ile kaplayıp kapağını kapatın. Sofra bezi ile sarıp yarım saat kadar bekletin. 
  8. Pilavı geniş bir tabağa ters çevirin; üzerine karabiber ekeleyin ve sıcak halde sunun. 








4 yorum:

  1. Bayılırım :) Rahmetli ananem yapardı, annem de sık sık yapar. Ben de eşime sevdirdim yapıyorum arada, güzel bir fikir oldu, yarın iftara yapayım :) Ellerinize sağlık Pırıl teyzecim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyetler olsun ikinize de Mervecim.
      Sıcacık yorumlarınla beni çok mutlu ediyorsun. Bütün ailene sevgi ve selamlar canım.
      Hayırlı Ramazanlar olsun, oruçlarınızı Allah kabul etsin.
      Sevgiler...

      Sil
  2. Merhabalar,
    tarifi ben de demek istiyorum ama kuzu eti sevilmiyor pek bizde, dana etiyle yapsam? Kasaptan nasıl et almak lazım fikriniz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiiki kuzu eti yerine dana eti kullanabilirsiniz.
      Hatta tavuk eti ile de bu pilav çok güzel oluyor.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...