Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 Temmuz 2014 Çarşamba

KALBURABASTI - KALBUR TATLISI

Bugün kandil ve Kadir Gecesi'ni idrak ediyoruz. 
Kendisine dua edenleri geri çevirmeyen, günahları bağışlayan, her şeyi bilen, gören ve duyan yüce Allah tüm dualarımızı kabul etsin İnşaallah.
Kadir Gecemiz mübarek olsun. 
Kandil için uzun zamandır denemek istediğim kalburabastı tatlısını Sevil Teyze'nin tarifiyle uyguladım. 
İçi cevizli, kıyır kıyır ve ağızda dağılan tatlıya kim dayanır? Ben dayanamıyorum o kesin. 
Yapanlara kolay gelsin ve afiyet olsun.

















MALZEMELER
  • 125 gr. tereyağı
  • 125 gr. margarin (Hüner)
  • 3 yemek kaşığı yoğurt (katı yerinden)
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 300-350 gr. un
  • Bir kaç parça ceviz içi

Şerbeti İçin:
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

YAPILIŞI
  1. Şerbeti için şeker ve suyu 15 dk. orta ateşte kaynatın. Limon suyunu ekledikten sonra bir kaç taşım daha kaynatıp şerbeti ocaktan alın. Soğumaya bırakın.
  2. Margarini bir tavada eritin. Yağ tam eridikten sonra içine tereyağını atın ve ocaktan alın. Tereyağ yağın sıcaklığında erimelidir.
  3. Eritilen yağları 5-10 dk. sonra  karıştırma kabına alın. Üzerine yoğurdu, karbonat ve kabartma tozunu ekleyin ve karıştırın. Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Burada verdiğim un ölçüsü, kullandığınız unun cinsi ve yoğurdun kıvamına göre değişebilir.
  4. Hamurdan avuç içi kadar parçalar alıp bir süzgeç veya rendenin tırtıklı tarafında açıp içine uzunlamasına ceviz yerleştirin ve hamuru kapatın. Yağlanmamış fırın tepsisine dizin.
  5. 175 C'de ısıtılmış fırında üzeri pembeleşinceye kadar yaklaşık 30 dk. pişirip fırından alın.
  6. Üzerine soğumuş şerbeti tatlının üzerine gelecek şekilde azar azar dökün. 
  7. Şerbeti çektikten sonra tepsiden alın.
*Tatlı şerbeti çekmeli fazla şerbet tepside birikmemelidir.  
**Burada verilen ölçüden 25-26 adet kalbur tatlısı olur.









6 yorum:

  1. Pırılcım ellerine sağlık,Allah kabul etsin.Hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler sana da hayırlı kandiller olsun canım.

      Sil
  2. Çok güzel olmuştur eminim ben bu tatlıyı başaramayanlardanım ellerine sağlık canım kandilin mübarek olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgicim sen öyle işler yapıyor ve başarıyorsun ki bir iki denemede bunu da mükemmel yaparsın.
      Senin de geçmiş kandilin mübarek olsun, sevgiler.

      Sil
  3. Esim cok sever. En kisa zamanda tarifini deneyecegim canim. Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Juliacım, hayırlı kandiller olsun.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...