Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27 Temmuz 2014 Pazar

MAYALI HAMUR KIZARTMASI (PİŞİ)


Ramazan ayında sahurda, bayramlarda kahvaltıda hamur kızartması soframızda bulunur. Adeta Ramazan'ın ve bayramın gelişini hamur kızartması müjdeler. Yapması, kızartması sizi düşündürmesin. Hamuru mayalayın; mayası gelsin. Ve kızgın yağda kızartın.... O kadar... Ben hamur mayalayamam derseniz, hemen bir ekmek fırınından hamur alıp uygulayın; o da oluyor.
Sıcacık, puf puf hamur kızartmasına kim dayanabilir? Hadi durmayın, bayram sabahında hamur kızartın, ev halkı bayram etsin.

MALZEMELER
  • 1 bardak su veya süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket instant toz maya 
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 3 bardak un 

Kızartmak İçin:
  • Sıvıyağ veya zeytinyağ

YAPILIŞI

  1. Suyu veya sütü ılıtın. İçine maya, şeker ve 1 yemek kaşığı un karıştırın. Üstünü kapatıp 10-15 dk. bekleyin. Üzeri köpüklenip kabaracaktır.
  2. Unu bir kaba alın; ortasını çukurlaştırıp mayalı karışımı, yoğurdu ve tuzu ekleyip biraz ele yapışan bir hamur yapın. Hamurun ılık bir yerde bekletip mayalanmasını sağlayın. 
  3. Sıcaklık durumuna göre yaklaşık 1 saatte hamur kabarmış olur.
  4. Elinize 1 kaşık zeytinyağ sürüp hamurdan parçalar alıp yassılaştırın. Ortalarını parmağınızla delin ve kızgın yağda kızartın. Yağın kızgın olması çok önemli. İyi ısınmamış yağda hamurlar yağ çeker. Çok aşırı ısınmış yağda ise hamur dağlanır. Dışı pişer içi çiğ kalır. O yüzden yağın ısısını iyi ayarlayın. Yağ miktarı az olmamalı bol yağda kızartma yapılmalıdır.
  5. Kızaran hamurları fazla yağını almak için beyaz kağıt havlunun üzerine alın. Sonra servis tabağına alıp sıcak sunun.

Hamur mayalamak için vaktiniz yoksa hazır ekmek hamuru kullanabilirsiniz.






2 yorum:

  1. Bayılırım burdaki kadınlarımız ben hariç)hamurdan yumurta büyüklüğünde parça kopararak ellerini yağlayıp bunu açıyorlar ellerinde hiç bir yere dayamadan ben bunu yapamıyorum hem kızgın yağın bekleyecek hem ellerinle hamura şekil verip anında pişireceksin zor oluyor hiç yapamadım..maşaAllah özellikle arefe günü veya kandillerde çokça yapılıp dağıtılır.

    YanıtlaSil
  2. Ben diyeyim tek başına yapılmaz bu iş. :) Bir yandan hamuru elinle al yağa koya bir taraftan kızart. Kolay ama yanıma bir kişi gerek. Yoksa her şeyi elime ayağıma dolandırırım. :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...