Yıllar önce Osmaniyeli bir arkadaşımdan öğrendiğim bu kömbeyi yıllardır yaparım. Mayalı ve içinde tahin olduğu için çok lezzetli olur. Bu yıl yeğenlerimin isteği doğrultusunda iki farklı kömbe yapıldı: Osmaniye Kömbesi (Mayalı) ve Antakya Kömbesi. Ramazan Bayramı için yayladayız. Bizi ziyaret ederseniz ikisini de tadabilirsiniz... Gönlünden geçenleri bekliyoruz...Hayırlı bayramlar.
Ramazan Bayramınız mübarek olsun.
MALZEMELER
- 1 adet ekmek hamuru (ekmek fırınından alınacak)
- 1 kase şeker
- 1 kase süt
- 1 kase tereyağ
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 kase tahin
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 1 paket kabartma tozu
- Alabildiği kadar un
(Kase ölçüsü yaklaşık 500 gr. şeker içindir.)
YAPILIŞI
- Ekmek hamurunu bir kaba alın. Süt ve şekeri ayrı bir yerde karıştırın.
- Hamurun üzerine şekerli sütü, eritilmiş ve soğutulmuş tereyağı, sıvıyağı, tahin, tarçın ve kabartma tozunu dökün; hamurla karıştırın. Azar azar un ekleyip ele yapışmayan yumuşak (kulak memesi kıvamında) bir hamur meydana getirin. Üzerini kapatıp ılık bir yerde mayalanması için yaklaşık 2-3 saat bekletin. (Hamurun kabarma süresi sıcaklığa bağlı değişebilir. bu süre kış aylarında 3-4 saat iken yaz aylarında 2-3 saat olabilir.)
- Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. Bir kase dousu susama batırın ve fırın tepsisine dizin. 175 C'de ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Püfür püfür yayla havasında bayram geçirmek de bir şansdır herhalde. Şansınız hep böyle açık olsun :) Kömbeleriniz, hamur işini sevmeyen bana bile cazip geldi. Ellerine sağlık, afiyet olsun :)
YanıtlaSilGörüntüsü gerçekten yapılmaya değer olduğunu gösteriyor, ellerinize sağlık..
YanıtlaSil