Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Temmuz 2014 Pazartesi

PUFİDİK POĞAÇA



Puf puf, yumuşacık, hani pasta fırınlarında satılan poğaçalar vardır bilirsiniz. Her zaman o poğaçalara düşkünlüğüm vardır. Ne zaman kahvaltılık ekmeklerden almak istesem elim mutlaka ve mutlaka o pufidik poğaçalara uzanır durur. Pasta fırınında yapılıyor da ben yapamaz mıyım derken biraz su, biraz yağ derken ortaya bu poğaçalarım çıktı. 10 dk. da mayalayın, hamuru yapın. Biraz da tepside bekletip mayalayın o kadar; gerisi zaten kendiliğnden oluveriyor. 

İftarda, sahurda, çayın yanında farketmez evimizde poğaça olsun yeter...

MALZEMELER

  • 1 su bardağı su ve süt karışımı
  • 1 paket instant kuru maya
  • 1 çay bardağı sıvıyağ veya zeytinyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2-3 çay kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un (biraz fazla veya eksik olabilir)

İçi İçin:

  • 150-200 gr. beyaz peynir
  • 1 tutam maydanoz

Üzerine Sürmek İçin:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Çörekotu, susam

YAPILIŞI

  1. 1 bardak su ve süt karışımını ılıtın (serçe parmağınızı batırdığınızda 11'e kadar sayabiliyorsanız ısısı tamamdır). İçine 1 kaşık şeker, 1 kaşık un ve mayayı koyup karıştırın. Üzerini kapatıp bekletin. Yaklaşık 10 dk. sonra köpüklenip kabaracaktır. (Eğer kabarma olmazsa karışımı kullanmayın, yeniden yapın)
  2. Unu bir kaba alın; ortasını çukurlaştırıp mayalanan su ve süt karışımını, sıvıyağı, tuz, yumurtayı ortasında karıştırın. Kenarlardan azar azar un alıp yumuşak bir hamur yapın. Hamur çok az ele yapışıyor gibi olur. Gerekirse bir kaç kaşık un ekleyin.  Hamuru yoğurun 12 bezeye ayırın ve mayalanması için üzerini kapatıp ılık bir yerde bekletin. Yaklaşık 20-25 dk. sonra hamur mayalanmış olur.
  3. Her bir bezeyi elinizle açın, ortasını çukurlaştırıp peynirli içi koyun. Kenarına dokunmamaya çalışarak kapatın. Üzeri pişirme kağıdı olan tepsiye yerleştirin. Tepside yaklaşık 20 dk. mayaladıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürün; susam ve çörekotu ekeleyin. (Mutlaka tepside mayalanması için bekletin)
  4. 180 C'de ısıtılan fırında 25-30 dk. pişirin. Ilık servis yapın.
Bu ölçüden 12 adet pufidik poğaça oluyor.







8 yorum:

  1. Misler gibi görünüyor, ellerine sağlık.
    Poğaçanın pişerken eve yaydığı koku bile yeter :)

    YanıtlaSil
  2. Muthiş ve çok lezzetli görünüyorlar Pırıl hanım :) ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Harika gorunuyor canim... Ellerine saglik...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Gercekten hazir gibi olmuslar,dayanamam ben pogacaya! Eline saglik sizde cok güzel yapmissiniz!

    YanıtlaSil
  5. Mımmm kokusuu buraya kadar geldi ,Pırılcımm.Bir koşu geliyorum ,aşağıya..hakkımı almaya:))ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Pırılcım ben de hakkımı isterim. Nefis görünüyor. Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, 1 su bardağı sütü ve 1 su bardağı suyu mu karıştıracağız yoksa ikisi toplamda 1 bardak mı olaak acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın adsız merhabalar ve hoşgeldiniz,
      İkisinin toplamı 1 su bardağı olacak.
      Yani yarım su bardağı su ve yarım su bardağı süt kullanacaksınız.
      Yaparken kolay gelsin ve afiyet olsun:))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...