Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Ağustos 2012 Çarşamba

DÖĞME ÇORBASI (AŞURELİK BUĞDAY ÇORBASI)

Bolluğu, bereketi temsil eden buğdayı çeşitli tahıllarla karıştırıp çorba yaptım. Bu çorba Darende mutfağına ait bir tarif. Çorba pişince aşurenin tuzlu versiyonu gibi göründü. Kayınvalidemin tarifi ile pişirdiğim bu özel çorbaya mutlaka acı pulbiber veya acı yeşilbiber ekleyin. Sofralarımızın vazgeçilmezi taze yeşil soğan olağanüstü lezzet veriyor.

Tadı muhteşem, lezzetli ve doyurucu. 

MALZEMELER
  • 3-4 parça kemikli et 
  • 2-3 kaşık kuşbaşı doğranmış yağsız et
  • 1 su bardağı döğme
  • 1/2 su bardağı küçük siyah mercimek  (bulamazsanız yeşil mercimek kullanın)
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 3 yemek kaşığı pilavlık bulgur
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 kg. yeşil soğan
  • 1 adet acı yeşilbiber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 150 gr. tereyağ
  • 1-2 yemek kaşığı kırmızı acı pulbiber
  • Karabiber
  • Tuz
  • 1 tutam maydanoz
YAPILIŞI
  1. Kemikli et ve kuşbaşı etleri 2 kaşık yağda soteleyin. 
  2. Soğanı küçük doğrayıp içine atın ve soteleyin.
  3. Üzerine 1 yemek kaşığı biber salçası ve domates salçasını ekleyin; soteleyin.
  4. Döğmeyi ve yeşil biberi iyice yıkayıp ekleyin.
  5. Üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ile doldurup kemikli eti ve döğmeleri pişmeye bırakın. Suyu azaldıkça ekleyin.
  6. Döğmeler pişmeye yakın biraz diri iken mercimekleri ve bulguru içine atın. Hepsi birlikte pişsin. Gerekiyorsa sıcak su ekleyin.
  7. Mercimekler pişince haşlanmış nohutları ekleyin. 5-10 dk. daha pişirmeye devam edin. 
  8. Çorbanın içinden yeşil biberi ve kemikleri alın.
  9. Yeşil soğanları ince kıyın. Tereyağında soğanları çok az soldurun, kalan salçayı ekleyin, karıştırın ve çorbanın üzerine dökün.
  10. Karabiber, tuz ekleyin. Çorbayı ocaktan alın.
  11. 1 yemek kaşığı tereyağında 1 kaşık kırmızı pul biberi ocakta tutun ve çorbanın üzerine dökün.
  12. Maydanozları ince doğrayın ve çorbanın üzerine serpin.
  13. Sıcak servis yapın.
*** Adana ve çevresinde  aşurelik buğday döğme veya dövme olarak bilinir.


5 yorum:

  1. ELLERİNE SAĞLIK CANIM,ÇOK DOYURUCU BİR ÇORBA OLMUŞ..

    YanıtlaSil
  2. anne eli gibi,
    Doyurucu oldu ve pilava gerek kalmadı.

    YanıtlaSil
  3. pırılcım çok lezzetli görünüyor canım hemde çok faydalı ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. yarın sabah ilk işim bu çorba olacak ellerine sağlık arkadaşım...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...