Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Ağustos 2012 Pazartesi

HÜNKAR BEĞENDİ

Hünkar Beğendi Osmanlı saray mutfağına ait bir yemektir. Yemeğin  özelliği hazırlanan patlıcan püresi üzerinde, taskebabı olmasıdır. 
İftara pişirdiğim Hünkar Beğendinin lezzetini biz çok beğendik. Demek ki hünkarlar boşuna beğenmemişler.


Hünkar Beğendi'nin hangi padişah tarafından beğenildiğini siz de merak edenlerdenseniz,  ben iki hikayeye ulaştım. 
Osmanlı mutfak ustaları hanedanı mutlu etmek için geliştirdikleri tekniklerle Sultan IV. Murat için 1612-1640 yılları arasında bu yemeği oluşturdukları anlatılmaktadır. Saray mutfağına hünkarın beğendiği haberi gelince de yemeğe  '' Hünkar Beğendi '' adı verilmiş.
Diğer hikaye günümüze daha yakın; 19. yüzyılda 1869'da Sultan Abdülaziz, Fransa imparatoru III. Napoléon'un eşi İmparatoriçe Eugénie'nin onuruna bir yemek daveti verecektir. Padişah, çok özel yemekler yapılmasını ister. Yeni yapılan yemeği Sultan Abdülaziz çok beğenir ve yemeğin adını '' Hünkar Beğendi '' koyarlar.

MALZEMELER

Kebabı:
  • 500 gr. kuzu kuşbaşı 
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 küçük soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 2 orta boy domates
  • 1-2 tatlı kaşığı domates salçası
  • Karabiber
  • Tuz
Beğendisi:
  • 5 adet közlenmiş patlıcan veya 1 kavanoz közlenmiş patlıcan (650 gr.)
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1,5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Karabiber
  • Tuz
  • Bir tutam maydanoz

YAPILIŞI
  1. Etleri yağda soteleyin. Doğranmamış soğan, yeşilbiber, salça, tuz ve çok küçük doğranmış domatesler ile karıştırıp soteleyin. Ocakta iyice pişirin. Etler yağında kalmalıdır.  
  2. Patlıcanları fırında veya ocakta közleyin. Patlıcanları küçük küçük doğrayın.
  3. Un ve tereyağı ocakta pembeleştirin. Sütü ekleyin. Ocakta pişirin.
  4. Üzerine patlıcanları ekleyin ve 5 dk. kadar pişirin. 
  5. Tuz, karabiber ve kaşer peynirini ekleyip ocaktan alın.   
  6. Servis yapacağınız tabağa beğendiyi yerleştirin.
  7. Üzerine de eti yerleştirip isterseniz maydanoz ile süsleyip bekletmeden servis yapın. 





10 yorum:

  1. İadeyi ziyarete geldim canım harika bir blogun var artık sık sık buralardayım sevgiler-Nesli

    YanıtlaSil
  2. Ohhh miss olmuş,bayılırım hünkar beğendiye.Canım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. cANIM ELLERİNE SAĞLIK,NEFİS GÖRÜNÜYOR...nASILDA GÜZEL OLMUŞTUR ŞİMDİ..SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar !
    Hatice bahsetmistir belki .. Ben finlandiyadan takip eden en buyuk hayraniniz ! Super yemekler super :)) Cok tebrik ederim..

    Gozde Unal

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar,

    Hatice bahsetmistir belki .. Ben finlandiyadan takip eden en buyuk hayraniniz.. Super yemekleriniz, bayiliyorum .. Cok tebrik ederim..

    Gozde :)

    YanıtlaSil
  6. canım ellerine sağlık hünkar beğendi en favori yemeğimdir hatta taksimde hacı baba diye bir yer var oraya sırf bu yemek için giderim:))

    YanıtlaSil
  7. en sevdiğim ana yemeklerden biridir,ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  8. Nes-Kayfee / Nesli,
    Cafe Kanelo,
    nursen aksoy,
    Sevil Aslan,
    anne eli gibi,
    Değerli görüşlerinize ve yorumlarınıza çok teşekkür ederim.
    Gözdecim, sana ayrıca çok teşekkür ederim. Finlandiya'dan beni takip edip yorumlar yazıyorsun.
    Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Asıl ben cok tesekkur ederim paylastıgınız icin..:)

    YanıtlaSil
  10. pırıl ablacım bu tarifinizi geçen hafta denedim, ancak yeni yazabiliyorum, tek kelimeyle muhteşem bir yemek oldu, hem pratik, hem de inanaılmaz lezzetli, teşekkürler...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...